Hyppää sisältöön
Kaksi miestä istuu huoltoaseman kahvilan pöydässä ja katsoo tuimasti kameraan.

Sysmän seriffit

Jukka Elomaa ja Esko Bruun sanovat valvovansa Sysmässä avoimuutta ja laillisuutta. Nyt he varoittavat kunnanjohtajan erottamista valmistelevia valtuutettuja vuosien oikeustaistosta ja suurista korvauksista.

Marjo Pirilä

Yle kertoi viime tammikuussa päijäthämäläisestä Sysmästä, jossa kunnanjohtajan avioituminen kokoomusjohtajan kanssa on poikinut pitkäaikaista vihanpitoa. Tilanne ei ole puolessa vuodessa suinkaan helpottanut – päinvastoin.

Kesän aikana tilapäinen valiokunta on valmistellut kunnanjohtaja Marketta Kitkiöjoen erottamista luottamuspulan vuoksi. Tilapäisen valiokunnan jäsenet ja apuna toimiva lakiasiantuntija ovat saaneet tuta häirintää ja maalittamista.

Ilmassa leijuu vuosikausia kestävän oikeustaistelun uhka. Kylillä puhutaan, että Sysmästä on tulossa Kittilä II.

Ensimmäisenä tilanteesta pääsevät kertomaan Sysmän sitoutumattomien Esko Bruun ja Jukka Elomaa, jotka ovat kesän aikana pitäneet tilanteesta eniten meteliä. Miehet viettävät aikaansa paikallisen Nesteen huoltoaseman baarissa.

He ovat varmoja siitä, että kunnanjohtajan erottamisprosessi meni alun alkaen pieleen. He eivät näe kunnanjohtajan toimissa moitteen sijaa.

– Neljä valtuustoryhmän puheenjohtajaa ryntäsi kunnanjohtajan huoneeseen ja esitti uhkavaatimuksen: jos et eroa, sinut potkaistaan ulos. Sitä sitten ryhdyttiin kutsumaan neuvotteluiksi, kuvailee Bruun viime helmikuun tapahtumia.

Sysmän sitoutumattomat on perustettu Bruunin ja Elomaan mukaan valvomaan avoimuutta ja laillisuutta kunnassa.

Elomaa kirjoittaa sitoutumattomien sivuille blogikirjoituksia ja kommentoi kunnallispolitiikkaa paikallisten somealustoilla. Tarvittaessa hän tekee valituksen hallinto-oikeuteen. Bruun istui edellisellä valtuustokaudella kunnanhallituksessa.

Ryhmän tyyli ei vakuuttanut sysmäläisiä ainakaan viime kunnallisvaaleissa. Sitoutumattomat sai 38 ääntä ja menetti kaksi valtuustopaikkaansa.

Sysmän sitoutumattomien Esko Bruun ja Jukka Elomaa kertovat kärkkäästä toiminnastaan kuntapolitiikassa.

Kunnallispolitiikan ahkera kommentointi on kuitenkin jatkunut. Kesän aikana sanan säilä on sivaltanut tilapäistä valiokuntaa. Elomaa on syyttänyt valiokuntaa laittomuuksista, esteellisyyksistä, osaamattomuudesta ja tarkoitushakuisesta kostopolitiikasta.

Elomaa kynäilee, mutta tiedonhankinnassa auttaa Bruun. Tarvittaessa mennään Seon huoltoasemalle vakoilemaan, mitä siellä puhutaan. Seolla ja Nesteellä istuvat eri porukat.

– Jos me sallitaan laittomuuksia julkisessa hallinnossa, niin me olemme kohta Neuvostoliitossa. Kukaan meistä ei tiedä, kuka saa seuraavana puukon selkäänsä tai putoaa kerroksesta, sanoo Bruun.

Lakiasiantuntemusta miehet ovat hankkineet ystäväpiiristä, sukulaisilta sekä lakia lukemalla. Heidän mielestään valtuutetut eivät tunne kuntalakia, hallintolakia tai edes kunnan hallintosääntöä. Tilapäisen valiokunnan lakiasiantuntemusta miehet eivät juuri arvosta.

– Saako tässä kohtaa nauraa, kysyy Bruun.

Bruun ja Elomaa uskovat, että kunnanjohtajan erottamisesta koituu vielä pitkä oikeusprosessi ja iso lasku.

Mies pitää kättä otsallaan ja nauraa.
Jukka Elomaa on tehnyt useita valituksia hallinto-oikeuteen Sysmän kuntapolitiikasta. Häntä huvittaa muiden tötöily. Kuva: Janne Nykänen / Yle

Kunnanjohtaja puolustautuu

Sysmän kunnanjohtaja Marketta Kitkiöjoki osaa puolustautua itsekin. Hän lähetti tilapäiselle valiokunnalle asianajajansa laatiman 36-sivuisen vastineen.

Vastine vuoti julkisuuteen kesken tilapäisen valiokunnan työskentelyn. Se oli lähetetty vastoin valiokunnan ohjeita kunnan kirjaamoon, josta Itä-Hämeen toimittaja sai sen tietopyynnöllä. Asiakirja pitää sisällään salassa pidettävää tietoa työsuojeluilmoituksesta.

Vastineessaan kunnanjohtaja syyttää valtuutettuja ja kunnanhallitusta epäasiallisesta ja laittomasta toiminnasta erottamisprosessissa. Kunnanjohtaja myös ilmoittaa ryhtyvänsä kaikkiin oikeudellisiin toimiin rikostutkintapyyntöineen ja rangaistus- ja korvausvaatimuksineen, jos irtisanoutumiseen liittyviä epäasiallisia toimia jatketaan. Uhkaus ei kohdistu pelkästään päätösten tekemiseen vaan myös niiden valmisteluun.

Sysmän kunnanjohtaja Marketta Kitkiöjoki.
Marketta Kitkiöjoki on lähettänyt tilapäisen valiokunnan kyselyyn 36-sivuisen vastauksen. Vastauksessa on vielä 22 liitettä. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

Kitkiöjoen puoliso, paikallisen kokoomuksen nokkamies ja Hämeen kokoomuksen puheenjohtaja Mika Järvinen, julkaisi Facebook-sivuillaan valiokunnan laatimat kysymykset, joilla yritetään selvittää kunnanjohtajan toimintaa.

– Miksi julkaisen? Koska tilapäinen valiokunta ei noudata kuntalakia, kunnan hallintosääntöä tai julkisuuslakia, perusteli Järvinen julkaisuaan.

Järvinen ihmettelee, miksi tilapäinen valiokunta etsii kunnanjohtajan epäluottamuksen syitä anonyymillä kyselyllä. Samaa ihmettelevät Esko Bruun ja Jukka Elomaa.

– Se on samanlaista huutelua kuin iltapäivälehden gallupissa, tykkäätkö – et tykkää, kritisoi Elomaa.

– Siellä voidaan valehdella törkeästi tai loukata toisen kunniaa. Toisella ei ole mahdollisuutta puolustautua, sanoo Bruun.

Bruun, Elomaa ja Järvinen haluavat avoimuuden nimissä anonyymin kyselyn vastaukset julki.

– Väitteen esittäjä on voitava saattaa vastuuseen mahdollisista totuudenvastaisista väitteistään, kirjoittaa Järvinen.

Maalitusta ja uhkailua

Sysmän valtuusto asetti tilapäisen valiokunnan selvittämään kunnanjohtajan erottamista reilulla äänten enemmistöllä viime keväänä. Päätös syntyi äänin 16–2. Kaksi jäsentä äänesti tyhjää. Epäluottamuksensa ilmaisivat keskustan, Avoimen Sysmän, SDP:n valtuutetut ja suurin osa perussuomalaisten valtuutetuista. Kokoomuksen edustajat ovat olleet asiasta eri mieltä.

Kunnanhallitus yritti pitkin kevättä neuvotella kunnanjohtajan kanssa sopuratkaisua. Kun kunnanjohtaja viimein saapui neuvottelupöytään, tulosta ei syntynyt. Kunnanjohtaja Kitkiöjoki koki neuvottelut epäasiallisena painostuksena ja uhkailuna.

Tilapäinen valiokunta puolestaan kokee, että sen työskentelyä on kesän aikana vakavasti häiritty. Etenkin valiokunnan lakiasiantuntijasta on kirjoitettu halventavasti. Elomaa on kutsunut häntä kirjoituksissaan ”asiantuntijaksi” lainausmerkein ja epäillyt, että varatuomarin paperi on hänelle ”löytynyt arpajaisista tai Mellunmäen Siwan takaa roskalaatikosta”. Elomaa on kirjelmöinyt myös lakiasiantuntijan yhteistyökumppanille. Yle on nähnyt sähköpostin.

”Kehoitan teitä vakavasti harkitsemaan tämän tasoisen asiantuntijan käyttöä kouluttajana - asiasta voi seurata teille hyvin epämieluista julkisuutta.”

Elomaa perustelee viestiään Ylelle sillä, että hän halusi varoittaa lakiasiantuntijan yhteistyökumppania.

– On asiatonta, että tämmöinen ihminen on kouluttamassa muita. Tuollaiset kouluttajat pitäisi saada pois liikenteestä, sanoo Elomaa.

Pienen kunnan kylän raitti ja järvi ilmasta katsottuna.
Sysmän valtuusto käsittelee kunnanjohtajan eroasiaa tämän syksyn aikana. Kuva: Janne Nykänen / Yle

Perussuomalaisten valtuustoryhmä on revennyt asiassa kahtia. Kolme varavaltuutettua ihmettelee valtuustoryhmänsä puheenjohtajan Timo Aromaan toimintaa. Puheenjohtaja oli yksi niistä, jotka menivät kunnanjohtajan luokse helmikuussa kertomaan luottamuksen olevan koetuksella.

Varavaltuutettu Hannu Miinalainen (ps.) ihmettelee, mistä syystä kunnanjohtajaa ollaan erottamassa. Miinalaisen mukaan julki ei ole tullut mitään varteenotettavaa syytä.

– Tämä on minun oikeustajuni vastaista, sanoo Miinalainen.

Hän on harmissaan siitä, että varavaltuutetut on vedetty mukaan heiltä mitään kysymättä. Varavaltuutetut lukivat asiasta kunnanhallituksen esityslistalta.

Varavaltuutettuja huolestuttaa, että heidätkin vedetään korvausvastuuseen, jos kunnanjohtajan erottaminen etenee oikeuteen asti.

Miinalainen sanoo kommentoineensa somessa tilapäisen valiokunnan toimintaa, mutta kiistää maalittaneensa.

– Me elämme uhriutumisen kulta-aikaa. Minun mielestäni sitä (maalittamista tai häirintää) ei ole.

Valtuusto päättää kunnanjohtajan erottamisesta

Tilapäisen valiokunnan työ on loppusuoralla. Kunnanjohtajan erottamisesta päättää valtuusto. Häirinnästä huolimatta työ aiotaan viedä loppuun. Valiokunnan puheenjohtaja Eevakaisa Lehtosalo-Lönnberg (kesk.) kertoo luottavansa täysin valiokunnan käyttämään asianajajaan.

– Tässä on ollut hyvin vahvaa mielipidevaikuttamista, jolla yritetään saada kuntalaisille näyttämään siltä, että toimisimme rikollisesti tai väärin. Oikeasti noudatamme kuntalakia ja sen suomaa mahdollisuutta irtisanoa kunnanjohtaja, jos luottamushenkilöillä on syntynyt vahva epäluottamus kunnanjohtajaa kohtaan.

Eevakaisa Lehtosalo-Lönnberg (kesk.) kertoo, miten valiokuntaa on maalitettu.

Lehtosalo-Lönnbergia on syytetty esteelliseksi toimimaan valiokunnan puheenjohtajana, sillä hänen miehensä riiteli kunnanjohtajan kanssa kelluvan mökkikylän kariutumisesta. Riita on soviteltu ja nimet jo paperissa, mutta käräjäoikeus ei ole vahvistanut sopimusta vielä. Sopimus odottaa Jukka Elomaan tekemän valituksen käsittelyä hallinto-oikeudessa. Valitus liittyy muotovirheeseen eikä sillä ole vaikutusta soviteltuun asiaan.

– Minä en millään tavalla hyödy tästä itse eikä tässä ole mistään kostosta kyse. Asia lähti liikkeelle, kun neljä valtuustoryhmän puheenjohtajaa otti asian esille kunnanjohtajan kanssa, sanoo Lehtosalo-Lönnberg.

Lehtosalo-Lönnberg valittiin puheenjohtajaksi, koska kunnanhallituksen puheenjohtaja kunnanjohtajan esihenkilönä katsottiin esteelliseksi.

Sysmän kunnanjohtaja Marketta Kitkiöjoki on ollut virassaan vuodesta 2006. Hän täyttää parin vuoden kuluttua 68.

Jos edessä on vuosien taistelu oikeudessa, onko prosessi sen väärti?

– Me emme olleet ihan tällaiseen valmistautuneet, kun lähdimme prosessiin. Olisimme tietysti toivoneet, että tämä olisi mennyt vähän säyseämmin. Mutta tämä on nyt tämän hetken tilanne, sanoo Lehtosalo-Lönnberg.