Hyppää sisältöön
Siltsu.

Koko kansan Jari ja huojuva korttitalo

Viime vuodet hiljaiseloa viettänyt Jari Sillanpää tahtoisi tulla kunnolla takaisin julkisuuteen. Hän kertoo Ylen haastattelussa, mikä häntä pelottaa siinä eniten.

Jasmina Kauta

Mitä 58-vuotias Jari Sillanpää sanoisi parikymppiselle itselleen?

– Älä hötkyile. Rauhoitu. Ei ole kiire mihinkään.

Viime vuosina laulaja Jari Sillanpää on elellyt hiljaa. 25 vuotta sitten se ei olisi tullut kuuloonkaan. Sillanpää sai 1990-luvun lopussa palautetta, jonka mukaan edes R-Kioskilla ei voinut käydä ilman, että Sillanpää tuijotti lehden kannesta hampaat välkkyen. Viihdetaiteilijan suosio nousi raketin lailla yhä korkeammalle ja korkeammalle. Sitten korttitalo alkoi huojua.

MTV3-kanava ja MTV Katsomo esittävät parhaillaan neliosaista dokumenttisarjaa Siltsu, jonka on mainostettu kertovan, mitä Jari Sillanpäälle tapahtui ja miksi. Sillanpää on dokumentissa itse kertomassa tapahtumista.

Kun Sillanpää sai kuulla hänestä tehtävästä dokumentista, hän ajatteli ensin, ettei tahdo olla lainkaan mukana tekemässä sitä.

– Olin ihan sokissa, että tästä tehdään nyt skandaali. Sitten kaverini sanoivat, että jos en mene mukaan, ohjelmasarjassa kuullaan vain kaikki se, mistä on uutisoitu. Lopulta tapasin koko tuotantojengin ja se oli ihana tapaaminen, Sillanpää kertaa.

Jari Sillanpää Helsingin käräjäoikeudessa toimittajien piirittämänä.
Media piiritti Jari Sillanpään Helsingin käräjäoikeudessa vuonna 2020. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Nyt Sillanpää on sitä mieltä, että dokumentin olisi voinut tehdä jo aiemmin. Hän kertoo Ylen Miia Krausen haastattelussa, että hänen tekemistään rikoksista on jo puhuttu tarpeeksi.

– Nyt on aika katsoa eteenpäin ja tehdä sitä, mitä olen tullut tänne tekemään, eli laulamaan ja viihdyttämään. Toivon, että sarja laittaa tälle koko jupakalle pisteen.

Elämän mullistanut hetki

Vuoden 1995 tangomarkkinoiden finaalin pisteidenlaskutilaisuudessa yksi asia oli selvää: Jari Sillanpää oli selvä yleisön suosikki, joka kahmaisi yli puolet miesten yleisöäänistä.

29-vuotias ruotsinsuomalainen risteilyaluksen baarimikko oli jo edellisenä vuonna voittanut tangoprinssin tittelin, mutta hän palasi uudelleen kilpailemaan. Hän halusi voittaa.

Sillanpään ja tangokuninkaan kruunun välissä olivat enää tuomariston pisteet. Pisteet annettiin ensin kilpakumppaneille, Juha Hildénille ja Matti Korkialalle: kasien ja ysien rivistöt, 60 ja 62 pistettä.

Kun tuomarit nostivat kolmannen kilpailijan pisteet esiin, Jari Sillanpään elämä muuttui: pelkkiä kymppejä, täydet 70 pistettä. Kyyneliin asti herkistynyt Sillanpää kruunattiin tangokuninkaaksi.

Jari Sillanpää 1999
Jari Sillanpää oli 1990-luvun lopulla yksi Suomen kuuluisimmista artisteista. Sillanpään ensimmäinen albumi myi kultaa, platinaa, tuplaplatinaa ja multiplatinaa. Kuva: Yle / Antero Tenhunen

Siitä alkoi parisenkymmentä vuotta kestänyt hittiputki. Sillanpään esikoisalbumi rikkoi myyntiennätyksiä, konsertit myytiin loppuun ja palkintoja tuli Emmoista Finlandioihin.

Sillanpää oli koko kansan kultapoika, jonka seksuaalinen suuntautuminen ei vaikuttanut laulajan suosioon fanien keskuudessa – vaikka 2000-luvulla keskustelu homoseksuaalisuudesta oli hyvin erilaista kuin vuonna 2023.

– Kyllähän minun poikaystäväni oli ollut mukana keikoilla vaikka kuinka kauan. Vähän leikilläni aina sanoin, että olen kateellinen hänelle, koska hän sai hienompia lahjoja faneilta kuin minä, Sillanpää muistelee naureskellen.

Koulukiusattu

Jari Sillanpää on syntynyt Ruotsin Ludvikassa parinsadan kilometrin päässä Tukholmasta. Kun Sillanpää oli lapsi, perhe muutti Smoolantiin.

– Se oli niin ihanaa. Asuimme maalla vanhassa puutalossa, ja minä aloitin koulun Ruotsin pienimmässä koulussa. Meitä oli yhdeksän oppilasta ja kolme luokkaa, Sillanpää muistelee.

Sillanpää kertoo olleensa tavallaan haastava oppilas – ei huono oppimaan, mutta liian hyvä ottamaan itselleen tilaa. Yksi esimerkki tulee Sillanpäälle mieleen pikkuruisesta alakoulusta, kun hänen siskonsa opiskeli englantia samassa luokkahuoneessa.

– Kun siskoni lausui jotakin sanaa englanniksi, käännyin ja korjasin häntä. Sain tehdä näin muutamankin kerran, kunnes opettaja sanoi, että tämä on asiatonta ja laittoi minut ulos luokasta. Se oli nöyryyttävää, Sillanpää muistelee.

Jari Sillanpää Helsingin käräjäoikeudessa toimittajien piirittämänä.
Kaikki valokeilat eivät ole olleet Jari Sillanpäälle mieluisia. Kuva on Helsingin käräjäoikeudesta vuodelta 2020. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Sillanpää kertoo tulleensa myös kiusatuksi koulun alusta lukioon asti. Sillanpää hakeutui muiden mielestä liikaa valokeilaan.

– Olen ollut jollain lailla ärsyttävä joidenkin mielestä, ottanut liikaa tilaa ja ollut koko ajan äänessä ja hauskuuttamassa. Olin vähän ulkopuolinenkin.

Sillanpää sai kiusaamisesta vatsakipuja eikä halunnut mennä kouluun. Äiti kehotti lyömään kiusaajia takaisin, vaikka aina oli opetettu, että ei saa lyödä.

– En uskaltanut lyödä takaisin, vaan siskoni puolusti minua myös vanhempia kundeja vastaan. Hän on aina ollut sellainen toinen äiti minulle. Olihan se väärin, että minua kohdeltiin niin ja kukaan aikuinen, kuten opettaja, ei tehnyt mitään.

Kun aikuiset viimein puuttuivat kiusaamiseen ja haastattelivat kaikki kiusaajat, Sillanpäätä hävetti. Se oli vääränlainen valokeila. Nuori Sillanpää sai lopulta rauhan, kun hän alkoi harrastaa uintia.

– Sain näyttää, että olen hyvä.

Varjossa

On ollut myös aikoja, joina Sillanpään on ollut hankala edes mennä ulos.

– Heti, jos joku alkoi katsoa minua vähänkään vakavasti, ajattelin, että hän inhoaa minua. Oli todella lyöty olo.

Jari Sillanpää Helsingin käräjäoikeudessa.
Jari Sillanpää turvatarkastuksessa Helsingin käräjäoikeuden aulassa.

Vuoden 2017 tapahtumia fanit eivät olisi halunneet uskoa. Syyskuussa poliisi pysäytti Helsingin keskustassa ajaneen Sillanpään, jonka verestä ja hallusta löytyi metamfetamiinia.

Jari Sillanpää myönsi poliisille ja julkisesti ostaneensa ja käyttäneensä metamfetamiinia jo useamman vuoden ajan.

Sillanpää tuomittiin tammikuussa 2018 rattijuopumuksesta, huumausaineen käyttörikoksesta ja kahdesta liikennerikkomuksesta 50 päiväsakkoon. Elokuussa 2018 Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Sillanpään 10 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen huumeiden hallussapidosta ja levityksestä.

Huumeiden käyttämisen paljastuminen suurelle yleisölle oli Sillanpäälle kova pala.

– Se oli todella iso kolahdus egolle, koska olin jo päättänyt, että lopetan. Otti pattiin, etten saanut lopettaa rauhassa.

Sillanpää myös tuomittiin vuonna 2020 sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämisestä, koska hänen matkapuhelimellaan oli muun muassa kuvattu tietokoneen ruudulta video, jossa aikuinen mies on sukupuoliyhteydessä hyvin pienen lapsen kanssa.

Vuosi sitten Sillanpää oli haastateltavana Ylen Arto Nyberg -ohjelmassa. Siellä hän kertoi tapauksesta enemmän:

Arto Nyberg haastatteli Jari Sillanpäätä tämän tekemistä rikoksista syyskuussa 2022.

Tällä hetkellä Sillanpään pelko on, ettei hän enää koskaan pääse enää tekemään työtään viihteen parissa samalla tavalla kuin ennen.

– Valoa alkaa näkyä, ja olen tullut sen asian kanssa enemmän sinuiksi. Olen aika fatalisti kuitenkin, että ehkä kaikella on tarkoituksensa ja minun on opittava tästä jotain. Vaikka minut on ”canceloitu”, niin minun yleisöni ei ole tehnyt sitä, ja se on ihanaa.

Ylen Miia Krausen haastattelussa on tällä viikolla Jari Sillanpää. Kuuntele koko haastattelu Yle Areenasta tai alta.

Uskotko uuteen nousuun, Jari Sillanpää?
Uskotko uuteen nousuun, Jari Sillanpää? Miia Krausen radio-ohjelmassa Jari Sillanpää kertoo muun muassa sen, miten hän keksi salmiakkikossun.