Hyppää sisältöön

Yhdysvaltain viimeisin aseapu Ukrainaan julki – pitkän kantaman ohjukset jäivät toistaiseksi uupumaan paketista

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on vierailulla Washingtonissa Yhdysvalloissa ja tapasi presidentti Joe Bidenin lisäksi puolustusministeri Lloyd Austinin sekä lainsäätäjiä kongressissa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ja Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vierekkäin Valkoisen talon edessä.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ja Yhdysvaltain presidentti Joe Biden tapasivat Valkoisessa talossa. Kuva: Saul Loeb / AFP
Kai Jääskeläinen

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on julkistanut Ukrainalle uuden aseapupaketin, jonka arvo on noin 325 miljoonaa dollaria eli reilut 300 miljoonaa euroa.

Biden julkisti paketin sisällön Valkoisessa talossa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin vierailun yhteydessä.

Biden ilmoitti apupaketin sisältävän muun muassa ilmatorjunta- ja ohjusjärjestelmiä sekä ammuksia. Hän kertoi myös, että ensimmäiset M1 Abrams -panssarivaunut toimitetaan Ukrainaan ensi viikon aikana.

Zelenskyi vuorostaan kertoi, että maiden välillä on sovittu Ukrainan puolustuksen vahvistamisesta. Hän tarkensi, että Yhdysvallat auttaa Ukrainan ilmapuolustuksen parantamisessa talven aikana.

Biden sanoi myös Zelenskyille, että hän takaa koko maailman seisovan Ukrainan rinnalla Venäjän miehitystä vastaan.

Zelenskyi vuorostaan kiitti Yhdysvaltoja kaikesta siitä avusta, jota Ukraina on saanut taisteluunsa ”venäläistä terroria” vastaan.

Pitkän kantaman ohjukset puuttuivat edelleen paketista

Zelenskyin pettymykseksi Yhdysvaltain hallinnosta tehtiin selväksi, ettei Ukrainalle anneta tulevassa apupaketissa pitkän kantaman ATACMS-tykistöohjuksia. Asian paljasti Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan lehdistötilaisuudessa ennen kuin Zelenskyin vierailu Valkoisessa talossa alkoi.

Sullivanin mukaan Biden päätti olla lähettämättä ATACMS-ohjuksia, mutta vaihtoehtoa ei kuitenkaan ole suljettu kokonaan pois tulevaisuudessa.

Aikaisemmin Zelenskyi tapasi Washingtonissa Yhdysvaltain puolustusministerin Lloyd Austinin. Puolustusministeriön eli Pentagonin lehdistösihteerin mukaan tapaaminen oli ”hyvin lämminhenkinen ja hurmaava”. Hän lisää, että Zelenskyi ja Austin kävivät ”hyvän keskustelun”.

Zelenskyi tapasi torstaina myös yhdysvaltalaisia lainsäätäjiä. Zelenskyi kertoi käyneensä heidän kanssaan suoraa ja rakentavaa vuoropuhelua.

ATACMS-tykistöohjukset ovat olleet jo pitkään Ukrainan hallinnon toivelistalla. Yhdysvallat on ollut haluton antamaan maalle aseita, joilla voisi hyökätä syvälle Venäjän puolelle. Pitkän kantaman asejärjestelmien on pelätty kasvattavan eskalaation riskiä sekä Nato-maiden ja Venäjän suoran konfliktin todennäköisyyttä.

Ohjusten puuttuminen apupaketista on Ukrainalle viimevuotisen pettymyksen toisinto, sillä ne olivat Washingtonissa vierailevan presidentti Zelenskyin toivelistalla jo edellisen Yhdysvaltain-vierailun aikaan viime vuoden joulukuussa.

Lähteet: Reuters, AFP, STT

Suosittelemme