Hyppää sisältöön

Pyörätiet tulossa kummallekin puolelle Turun Itäistä Pitkäkatua – suuri katuremontti laittaisi koko väylän uusiksi

Mittava katusaneeraus sisältää pyöräteiden rakentamisen lisäksi myös ajoradan uusimisen, puiden ja pensaiden istuttamisen ja kadun alaisten johtojen saneerauksen.

Havainnekuva Itäisestä Pitkäkadusta työn jälkeen.
Havainnekuva Itäisestä Pitkäkadusta saneerauksen jälkeen. Kuva: Turun kaupunki
Eino Kossila
Avaa Yle-sovelluksessa

Turun Itäinen Pitkäkatu aiotaan saneerata tulevina vuosina kauttaaltaan, mikäli kaupunkiympäristölautakunnan käsittelyyn tiistaina tuleva hankesuunnitelma hyväksytään lautakunnassa, kaupunginhallituksessa ja lopulta valtuustossa.

Suunnitelmassa kadun molemmille puolille rakennetaan yksisuuntaiset pyörätiet koko Itäiselle Pitkäkadulle, sekä Stålarminkadulle Betaniankadun ja Kuninkaankartanonkadun välille.

Suunnitelman pohjana on kaupunginhallituksen vuonna 2020 tekemä päätös, jonka mukaan Itäiselle Pitkäkadulle on suunniteltava pyöräliikenteen pääreitti.

Karttakuva Itäisen Pitkäkadun suunnittelualueesta.
Karttakuva suunnittelualueesta. Kuva: Eino Kossila / Yle, Mapcreator

Pyöräteiden rakentamisen lisäksi kaikki kadun pintamateriaalit uusitaan, jalankulku ja pyöräliikenne erotetaan toisistaan kadun pintamateriaaleilla, autopysäköintipaikkojen määrä vähenee ja niiden tilalle istutetaan uusia katupuita ja pensaita.

Uusia puita istutetaan lähtökohtaisesti 62 kappaletta. Jos suunnittelun edetessä käy ilmi, että maanalaisia johtoja tarvitsee saneerata ajateltua enemmän, voidaan puita istuttaa tätä enemmän, enimmillään 180 kappaletta.

Havainnekuva Itäisen Pitkäkadun varrelta saneeraustyön jälkeen.
Havainnekuva. Kuva: Turun kaupunki

Pyöräteiden rakentamisen myötä autoliikenteen ajorata kapenee noin seitsemän metrin levyiseksi. Suunnitelman mukaan tämä alentaa ajonopeuksia ja parantaa jalankulun ja pyöräliikenteen turvallisuutta. Lisäksi kadun ylittävien suojateiden pituus lyhenee merkittävästi.

Rakentaminen voitaisiin nykyarvion mukaan aloittaa aikaisintaan vuonna 2025 ja työ kestäisi kahdesta kolmeen vuotta. Rakentaminen jaettaisiin kahteen vaiheeseen. Työ alkaisi Martista, jossa saneeraustarve on suurin.

Hankkeelle lasketun kustannusarvion vaihteluväli on 12–17 miljoonaa euroa.

Suosittelemme