Hyppää sisältöön

Matti Kosken auto tuhoutui parkkihallitulvassa – selvitimme, mitä lunastetuille autoille tapahtuu

Kuukausi sitten rankkasade aiheutti Kotkassa kadulla tulvan, ja vettä valui kellarissa olevaan parkkihalliin 2 miljoonaa litraa. Selvitimme, mitä lunastetulle autolle tapahtuu.

Autohallissa on autoja tulvaveden ympäröimänä.
Verkkoseinän vieressä oleva Matti Kosken harmaa auto tuhoutui parkkihallin tulvassa. Pahimmillaan vettä oli puoliväliin autoa. Kuva: Maija Tuunila / Yle
Maija Tuunila

Kuukausi sitten kotkalainen Matti Koski heräsi aamuyöllä kännykän piippaukseen. Hän sai pojaltaan viestin, että taloyhtiön parkkihallissa on jotain häikkää.

Paikalle mentyään Koski näki, että autot olivat veden vallassa ja vesi ulottui autojen puoliväliin asti. Autot olivat täynnä vettä.

Veden ympäröimänä oli kymmenkunta autoa, joista yksi oli Kosken hybridiauto.

Rankkasateessa tulvineelta kadulta vettä oli valunut ramppia pitkin halliin 2 miljoonaa litraa, jota pelastuslaitos pumppasi pois useita tunteja.

Pelastuslaitos pumppasi vettä hallista useita tunteja. Video: Maija Tuunila / Yle, Olli Timonen / Yle

Kun Kosken auto oli hinattu korjaamolle, kesti kaksi viikkoa, ennen kuin hän sai tiedon auton kohtalosta. Vakuutusyhtiöstä kerrottiin, että auto on vaurioitunut niin pahoin, että se menee lunastukseen.

Myös useat muut parkkihallissa olleet autot menivät lunastukseen.

parkkihallissa olevan auton kyljessä näkyy raja johon asti vesi on tulvinut
Kun parkkihalli kuivui, autojen kyljissä näkyivät tulvan jäljet. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Vakuutusyhtiöt hyödyntävät autot mahdollisimman hyvin

Kun vakuutusyhtiö lunastaa vaurioituneen auton, se pyritään hyödyntämään mahdollisimman hyvin.

Vakuutusyhtiö Pohjolan korvauspäällikkö Sami Reinikka kertoo, että he myyvät lunastamansa autot tiettyjen realisointiyritysten kautta joko korjattavaksi tai purettavaksi.

Jos auto myydään purettavaksi, autoista voidaan usein hyödyntää niin sanottuja pintaosia eli muun muassa ovet, lokasuojat, puskurit, renkaat ja lamput. Myös kunnossa oleva moottori voidaan hyödyntää.

Jos auto on vahingoittunut kolarissa niin pahasti, ettei siitä saa edes varaosia, sen kanssa toimitaan toisella tavalla.

– Silloin auto myydään tietyille yrityksille, joilla on lupa käsitellä auto niin, että auto menee paaliin eli rutistetaan kasaan, kertoo korvauspäällikkö Sami Reinikka.

Ensin autosta poistetaan nesteet, akut ja muut haitalliset aineet. Sen jälkeen auto paalataan, ja kasaan rutistettu metalli voidaan hyödyntää uudelleen.

”Haju oli pahempi kuin vanhassa sikalassa”

Matti Koski pääsi katsomaan tulvan turmelemaa autoa viikon päästä tapahtuneesta. Auton sisällä näky ja haju olivat Kosken mukaan karmeat.

Vettä auton takapenkin jalkatilassa.
Kosken auto oli kauttaltaan märkä. Lattialla oli lätäköitä ja roskia ympäriinsä. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

– Kun märkä auto on lojunut kaksi viikkoa suljetuin ovin, voi vain kuvitella mikä löyhkä sisällä oli. Haju oli pahempi kuin vanhassa sikalassa. Kaikki paikat penkkejä myöten olivat litimärät, ja lattialla ja penkeillä oli roskia, kertoo Koski.

Lisäksi kaikki tavara, mikä oli auton sisällä, se oli käyttökelvotonta.

– Roskiin meni muun muassa vaatteita ja työkaluja, selvittää Koski.

Kaskovakuutuksen ansiosta auto korvattiin, koska kyseinen vakuutus korvaa tämän tyyppisiä vahinkoja.

Sen sijaan autossa ollut irtain tavara kuuluu kotivakuutukseen. Koski joutuikin antamaan selvityksen tuhoutuneesta tavarasta. Hän joutui muun muassa muistelemaan, milloin pilalle menneet farkut oli ostettu ja mitä ne maksoivat.

Matti Koski: "Haju oli pahempi kuin vanhassa sikalassa"
Matti Koski kertoo miltä tulvivassa parkkihallissa näytti ja mitä tuhoja vesi oli tehnyt hänen autolleen.

”Ilman autoa en pärjää”

Autottomana Matti Koski joutui liikkumaan polkupyörällä tai jalan. Uuden auton ostaminen oli heti mielessä.

– Ei autotta pysty olemaan pitkään, varsinkaan kun on mökkikausi on vielä meneillään. Muutenkin autoa tarvitsee eri menoihin, hän sanoo.

Uuden auton hankkiminen tapahtui aika yllättäen.

– Menin junalla Lahteen tapaamaan ystävääni ja kerroin hänelle, mitä oli tapahtunut. Hän sanoi heti, ettei minun kannata autokauppaan lähteä. Hänellä oli ylimääräinen auto ja niin me teimme kaupat saman tien. Ajoin sillä autolla kotiin Kotkaan, Koski kertoo ja nauraa.

Mies seisoo auton vieressä parkkihalliin tulevalla rampilla.
Tulvavesi valui halliin rampin yläosassa olevan oven alta. Matti Koski sanoo, että rankkasateen alkaessa hän vie uuden autonsa varmuuden vuoksi ulos. Kuva: Maija Tuunila / Yle

Tulvaveden tuhot autolle ja tapahtuneesta aiheutunut vaiva pysyvät Matti Kosken mielessä vielä pitkään.

– Jos täällä Kotkassa alkaa sataa rankasti, niin aivan varmasti käyn ajamassa auton tallista pois. Ihan varmuuden vuoksi, sanoo Koski.

Suosittelemme