Hyppää sisältöön

Venäjän päätös voi näkyä kohta Suomen bensapumpuilla – dieselin maailmanmarkkinahinta jo hypähti

Euroopassa venäläiset öljytuotteet ovat olleet tuontikiellossa jo yli puoli vuotta. Venäjän vientirajoitus nosti kuitenkin etenkin dieselin hintaa maailmanmarkkinoilla.

Bensapistoolit.
Venäjän päätös rajoittaa dieselin ja bensiinin vientiä maasta, voi heijastua osaltaan Suomessa asti. Kuva: Mikko Koski / Yle
Minna Pantzar,
Antti Parviala
Avaa Yle-sovelluksessa

Venäjän hallitus ilmoitti eilen väliaikaisista rajoituksista bensiinin ja dieselin vientiin.

Bensiinin ja dieselin hinta on noussut jyrkästi Venäjän kotimarkkinoilla ja polttoaineesta on ollut pulaa.

Euroopassa venäläinen öljy ja öljytuotteet, kuten diesel, ovat olleet tuontikiellossa jo jonkin aikaa, eikä Venäjä ole ennenkään ollut bensiinissä mikään merkittävä viejä. Venäjä on kuitenkin yksi maailman suurimpia dieselin tuottajia, jonka tuotteilla on ollut ottajia EU:n ulkopuolella.

– Venäjä ei ole ollut iso bensiinin viejä. Päätöksellä ei siis ole bensiinimarkkinaan juuri vaikutusta, mutta dieseliin on. Diesel kallistui eilen maailmanmarkkinoilla noin neljä prosenttia ja bensiini vain noin prosentin verran, sanoo bensiiniyhtiö St1:n kaupallinen johtaja Timo Jokinen.

Kysyntää lämmitysöljynäkin soveltuvalle dieselille on ollut jo kesäaikaan enemmän kuin on ollut tarjontaa.

– Dieselin markkina on tiukentunut poikkeuksellisesti jo parin kuukauden ajan, vaikka ollaan vasta menossa kohti talvea. Hinta ei siis pompannut uudelle tasolle, koska se on jo muutenkin korkealla. Kyllä tämä Venäjän vientirajoitus tuo pienen epävarmuustekijän lisää tähän tiukkaan markkinaan, Jokinen sanoo.

Jokisen mukaan niukkuutta ja korkeaa hintaa selittää muun muassa se, että lämmitysöljyn ja dieselin varastotasot ovat kaikkialla alhaalla. Lisäksi Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa on menossa jalostamoiden huoltoseisokkikausi.

Dieselin ja bensiinin hinta voi nousta - tai sitten ei

Venäjän päätös voi siis pahentaa dieselpulaa ja nostaa maailmanmarkkinoiden hinnoittelun kautta hintoja aina polttoainepumpuilla asti. Mutta eivät bensa-autolla ajelijatkaan voi huokaista helpotuksesta, vaikka kesäsesonki tyypillisesti kovempine hintoineen on jo ohi.

Suuret öljyntuottajamaat Venäjä ja Saudi-Arabia kertoivat nimittäin elokuussa jatkavansa öljyntuotannon rajoituksia.

– Jos ajatellaan kausivaihtelun näkökulmasta, niin bensan hinta voisi tulla jossain kohtaa alas, mutta dieselissä se on vaikeampaa. Koska Venäjän tuotteet ei pääse nyt markkinoille, niin dieselin hinta pysynee korkealla pidempään kuin bensiinin, sanoo Jokinen.

Toisaalta maailmantalous on kääntymässä taantumaan, jolloin kysyntä vähenee ja hintojen nousupaineet helpottavat, kun ajokilometrejä tulee vähemmän niin autoilijoille kuin kuljetuksiinkin.

– Kysyntätekijät eivät ole nyt vahvoja, joten ne tuskin hintoja nostavat. Maailmantilanne on yhä riskialtis ja odottamattomia häiriöitä voi tapahtua, mutta jos niitä ei tule, niin hinnat voi vähitellen kääntyä laskuun, ennustaa Jokinen.

Toisiakin näkemyksiä on.

– Toistaiseksi ei kuitenkaan ole mistään suuresta globaalista lamasta merkkejä. Lyhyellä aikavälillä hintojen nousupaineet ovat mielestäni ihan selkeitä, sanoo Bios-tutkimusyksikön ekonomisti Jussi Ahokas.

Tämä koskee Ahokkaan mukaan myös bensiiniä.

– Näin kesän jälkeen kysyntä ja hinnat yleensä laskevat, mutta jos raaka-öljyn hinnannousu jatkuu tästä kohti sataa dollaria barrelilta, niin se kyllä syö tämän kausivaihtelun merkityksen. Lisäksi dollari on Yhdysvaltain keskuspankin Fedin korkopäätöksen jälkeen vahvistunut puolentoistavuoden huippuunsa. Öljykauppaa käydään dollareissa ja silloin eurohinnat yleensä nousevat.

Ahokas arvioikin dieselin ja bensiinin hinnan kohoamisen jatkuvan lähitulevaisuudessa.

– Sellaisia hintoja kuin oli kesällä, eli jopa alle 1,8 euroa, ei kyllä vähään aikaan nähdä ellei sitten tule todella nopeasti syvä taantuma Euroopassa. Ennustaisin, että hinnoissa mennään hiljalleen ylöspäin kohti 2,20 euron tasoja, Ahokas sanoo.

Voit keskustella aiheesta 23.9. klo 23 saakka.

Suosittelemme