Hyppää sisältöön

Jasper Pääkkösen kaavailemaa hotellia koskevat valitukset hylättiin Inarissa: ”Rakentamisen aikataulusta on mahdotonta vielä sanoa mitään”

Pitkään kiistellyn, Inarijärven rannalle sijoittuvan luksushotellihankkeen kaava sai lainvoiman. Jasper Pääkkösen mukaan luparosessit vievät vielä aikansa.

Näyttelijä Jasper Pääkkönen Hiitolanjoella.
Jasper Pääkkönen palaa aktiivisesti hankkeen pariin kun sen arkkitehtuuria aletaan luonnostella. Kuva: Kare Lehtonen / Yle
Xia Torikka

Jasper Pääkkösen ja sijoitusyhtiö Korpi Capitalin luksushotellihanke Inarin Nanguniemeen, Inarijärven rannalle etenee. Kaavaa koskevat valitukset hylättiin korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

Hanke on ollut kiistelty ja monien mielestä hotellia ei pidä rakentaa erämaisessa tilassa olevan Nanguniemen päähän. Kaavoitettuun paikkaan johtaa soratie, mutta infrastruktuuria, kuten sähköä ja kunnallistekniikkaa siellä ei ole. Yle tutustui paikkaan kesäkuussa.

Inarin kunnanvaltuusto päätti Nanguniemen ranta-asemakaavan hyväksymisestä vuonna 2021. Kaavapäätös poiki kolme valitusta. Pohjois-Suomen hallinto-oikeus sekä korkein hallinto-oikeus kumosi kaikki valitukset.

Jasper Pääkkönen kertoo, että nyt alkavat selvitystyöt.

– Lupaprosessit tunnetusti kestävät pitkään, joten mistään konkreettisemmasta, kuten mahdollisesta rakentamisen tai kohteen valmistumisen aikataulusta on hankalaa, tai käytännössä mahdotonta todeta vielä mitään tähdellistä.

Pääkkönen arvioi, että seuraavan kerran hän on aktiivisesti hankkeen kimpussa, kun hotellihankkeen arkkitehtuuria aletaan luonnostella.

– Mutta milloin kyseisessä vaiheessa saatetaan olla, sitä en osaa arvioida.

Kiistelty hotellihanke ei kaavan lainvoimaisuudestaan huolimatta saa Inarin luonnonystävien puheenjohtaja Ilkka Roinisen hyväksyntää. Roinisen mukaan Inarijärven rannoille ei tarvittaisi enää yhtään uutta hotellia.

– Edelleenkin Nanguniemi on aivan väärä paikka. Toivomme, että rahoittajataho osaisi vetää oikeat johtopäätökset, eli vetää hankkeen pois. Meillä on käsitys, ettei Inarijärven rannalle haluta tällaisia hotelleja.

Kartta Inarista, Ivalosta ja Nanguniemestä.
Nanguniemi sijaitsee Ivalon lähellä, kun taas Miesniemi on lähellä Inarin kirkonkylää. Kuva: Tommi Pylkkö / Yle, MapCreator, OpenStreetMap

Toinen Inariin kaavailtu hotellihanke vastatuulessa

Myös Inarin Miesniemeen on kaavailtu luksushotellia. Hanke ajautui kuitenkin vastatuuleen, kun Inarin kunnanvaltuusto hylkäsi kaavaa koskevan esityksen jo toistamiseen täpärässä äänestyksessä.

Inarijärven rannalle, Miesniemeen kaavailtu hotelli on herättänyt runsaasti keskustelua.
Inarin kunnanvaltuustolle luovutettiin adressi, jossa vedottiin hankkeen hylkäämisen puolesta. Adressin allekirjoitti noin 200 ihmistä, mikä on neljännes Inarin Kirkonkylän asukkaista.

Miesniemen hotellihankkeen takana on oululainen yrittäjä Veikko Lesonen. Lesosen suunnitelmissa on ollut saada rakennuslupa noin viidenkymmenen hehtaarin kokoiselle alueelle lähellä Inarin kirkonkylää.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta 26.9. kello 23:een saakka.

Suosittelemme