Hyppää sisältöön

Windows-käyttöjärjestelmään tulee tekoälyominaisuuksia – tällaisia työkaluja sinunkin tietokoneestasi voi pian löytyä

Torstaina julkistetut uudistukset tulevat käyttöön syksyn aikana.

Mainoskuva Microsoftin tekoälyavustaja Copilotissa.
Microsoftin tekoälyavustaja Copilot on keskustelubotti, jonka toimintalogiikka on monelle tuttu Chat GPT:stä. Kuva: Microsoft
Topias Peltonen

Maailman yleisimpään tietokoneiden käyttöjärjestelmään Windowsiin on tulossa pian tekoälyavusteisia työkaluja. Teknologiayhtiö Microsoft kertoi asiasta torstaina.

Windows 11 -käyttöjärjestelmästä tulee 26. syyskuuta saataville päivitys, jossa on mukana ohjelma nimeltä Copilot. Se on Chat GPT:n tyylinen kielimalleja hyödyntävä keskustelubotti tai ”virtuaaliavustaja”.

Copilot on avattavissa näytön sivupalkista, ja sen avulla voi muun muassa hallita tietokoneen asetuksia, käynnistää ohjelmia tai yksinkertaisesti hakea vastauksia kysymyksiin. Sitä voi käyttää myös äänikomennoilla.

Ohjelma on integroitu kaikkialle käyttöjärjestelmään. Sitä esittelevällä videolla nähdään muun muassa sen suosittelevan keskittymistä auttavaa Spotify-soittolistaa, järjestelevän sovellusikkunoita näytölle ja tekevän tiivistyksiä teksteistä.

Copilot on tulossa myös osaksi Microsoftin verkkohakupalvelu Bingiä, verkkoselain Edgeä ja muun muassa Word-, Excel- ja Outlook-ohjelmat sisältävää ohjelmistopaketti Microsoft 365:sta syksyn aikana.

Avustettua verkkoshoppailua ja työelämän helpotuksia

Microsoftin hakukone Bingissä on ollut jo pidemmän aikaan mahdollisuus kysyä keskustelubotti Bing Chatilta kysymyksiä. Jatkossa se ottaa käyttäjän hakuhistorian huomioon personalisoitujen tulosten saavuttamiseksi, mutta tämän ominaisuuden saa myös pois päältä.

Bingiin on tulossa myös verkkokaupoissa asiointia helpottavia toimintoja. Tuotteita hakiessa se kysyy lisäkysymyksiä paremmin räätälöityjen tuotesuositusten antamiseksi. Microsoftin mukaan tuotteita voi kohta hakea myös omien valokuvien avulla.

Microsoft 365:n yritysasiakkaille Copilotin ominaisuudet ovat saatavilla marraskuun alusta lähtien. Microsoft 365 Chat -nimellä kulkeva työkalu pääsee käsiksi muun muassa työntekijän sähköposteihin, kokouksiin, keskusteluihin ja asiakirjoihin.

Microsoft lupaa, että työkalu antaa etulyöntiaseman monimutkaisten ja tylsien työtehtävien tekemiseen, ”oli kyseessä sitten strategian suunnittelu, työmatkan varaaminen tai sähköpostiviestien läpikäynti”. Palvelu maksaa kuukaudessa 30 dollaria per käyttäjä.

Kilpailu tekoälyn soveltamisesta käy kuumana

Tekoälyyn liittyvä keskustelu on käynyt kuumana noin vuoden, kun Open AI-yhtiö julkaisi noin vuosi sitten Chat GPT -kielimallinsa. Microsoftin lisäksi myös Googlen emoyhtiö Alphabet ja Open AI itse ovat julkaisseet yritysten toiminnan tehostamiseen tarkoitettuja tekoälypaketteja.

Microsoftin kurssi nousi pörssissä torstaina heti tekoälytoimintojen ilmoittamisen jälkeen, mutta sittemmin se tasaantui.

Katie Malone kommentoi Engadget-teknologiablogissa, että Copilot tuo yhtiön tekoälyominaisuuksia yhteen, kun aiemmin työkalut ovat olleet hajallaan eri Microsoftin alustoilla. Malonen mukaan esimerkiksi Bingin verkkokauppaominaisuus on kuitenkin ennemmin kilpailijoiden saavuttamista kuin uuden innovointia.

The Verge -uutissivusto kertoo odottaneensa torstain julkistuksista enemmän, ja ilmeisesti laajempi Windows 11 -käyttöjärjestelmän päivitys on vielä tuloillaan. Computerworld taas ennakoi tämän olleen lähtölaukaus tekoälyn tuomiseksi suuremmin osaksi käyttöjärjestelmiä ja integroiminen varmasti syvenee seuraavassa sukupolvessa, kun Windows 12 julkaistaan.

Kuuntele Yle Areenasta Juuso Pekkisen Räjäytyskuva-podcastin kolmas tuotantokausi, jonka aiheena on tekoäly ja tulevaisuus:

Tekoäly, hype ja lupaus

Suosittelemme