Kotkassa lakkautetun Sunilan sellutehtaan työntekijöistä on syntynyt kilpailu kaupunkien välillä.
Stora Ensolta Sunilasta irtisanottavat ovat herättäneet työnantajien kiinnostuksen Kotkan lisäksi muun muassa Lahdessa ja Joensuussa, joissa on pulaa työvoimasta eri teollisuuden aloilla.
Tilanne on hyvin tiedossa myös Kotkan kaupungilla. Kaupungin kehitysjohtaja Toni Vanhala sanoo, että Kotka haluaa pitää kiinni sunilalaisista sekä heidän osaamisestaan ja perheistään.
Kaupunki järjesti noin viikko tehtaan lakkauttamispäätöksen jälkeen tilaisuuden sunilalaisille ja uusia työntekijöitä tarvitseville paikallisille yrityksille. Vastaavia kohtaamisia kaupunki järjestää tarvittaessa myös jatkossa.
– Haluamme, että he työllistyisivät ja jatkaisivat elämäänsä Kotkan seudulla, sanoo Vanhala.
Kotkan kaupungin kannalta työvoimakilpailussa on kyse myös veronmaksajien pysymisestä seudulla ja muuttotappion hillitsemisestä.
Sunilan noin 240 työntekijästä suuri osa on vielä ilman uutta työpaikkaa, mutta tilanne elää koko ajan. Vajaat kaksi viikkoa sitten varmistui kymmenen sunilalaisen siirtyminen uudelle työnantajalle, kun tehtaan omistaja Stora Enso myi osan tehtaan toiminnoista suunnitteluyhtiö Etteplanille.
Lisäksi kesän aikana, jo ennen lopullista lakkauttamispäätöstä, kymmenkunta sunilalaista siirtyi tehtaan alihankkijayritysten palvelukseen Etelä-Kymenlaaksossa.
Kilpailu työvoimasta kiihtyy
Kotkan kehitysjohtajan Toni Vanhalan mukaan vastaavaa kilpailua työvoimasta ei aiemmin ole Kotkan seudulla tai Kymenlaaksossa koettu.
– Se on uudehko ilmiö. Kun muistelee vanhoja metsäteollisuuden rakennemuutoksia 15 vuoden takaa, niin silloin ei vastaavaa tilannetta ollut, Vanhala pohtii.
Takavuosien rakennemuutoksella metsäteollisuudessa Vanhala viittaa Kouvolassa sijainneen UPM:n Voikkaan paperitehtaan ja Haminassa sijainneen Stora Enson Summan paperitehtaan lakkauttamisiin 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä. Tehtaissa oli yhteensä noin 1 000 työntekijää.
– Työvoimapulaa on lähes joka puolella maata, ja sen takia osaavasta työvoimasta kilpaillaan kovasti, Vanhala sanoo.
Työvoimapulan syitä on esimerkiksi se, että työikäisten määrä Suomessa vähenee.
Muuttotutkijana tunnettu Timo Aro ennakoi keväällä, että alueiden välinen kilpailu eri alojen työvoimasta kiihtyy lähivuosina Suomessa.
– Kilpailu on 2020- ja 2030-luvuilla kovempaa kuin koskaan lähihistoriassa, arvioi Aro Suomen Yrittäjien seminaarissa ja Yrittäjämedioiden haastattelussa.
Pohjois-Karjala kärjessä kohti Sunilaa
Kotkan ulkopuolelta nopeimmin Sunilan tehtaan työntekijöitä on lähtenyt houkuttelemaan uusiin työpaikkoihin Joensuun seutu.
Alueen yritystoimintaa kehittävä Business Joensuu oy ja Joensuun kaupunki osallistuvat jo tulevana viikonloppuna Kotkassa järjestettävään hyvinvoinnin teemoihin keskittyvään messutapahtumaan.
Tarkoituksena on markkinoida alueen työ- ja asumismahdollisuuksia. Business Joensuun toimitusjohtaja Tomi Haring sanoo, että alueella on tarvetta isolle joukolle työntekijöitä eri teollisuuden aloilla.
– Kaikkiaan seudullamme on kuukaudessa keskimäärin noin 2 500 avointa työpaikkaa, kertoo Haring.
Myös Lahdessa on vireillä Hämeen ja Kaakkois-Suomen te-toimistojen yhteistyönä sunilalaisille suunnattu rekrytointikampanja tälle syksylle, mutta asiasta ei vielä ole tarkempia päätöksiä.
Sunilan tehtaan omistava Stora Enso puolestaan tarjoaa sunilalaisille mahdollisuutta hakeutua töihin yhtiön Oulun tehtaalle.