Hyppää sisältöön

Oikeusministeriö hakee Sinimustaa liikettä pois puoluerekisteristä

Ministeriö hakee oman myönteisen rekisteröintipäätöksensä perumista. Se katsoo Sinimustan liikkeen päässeen puoluerekisteriin esittämällä harhaanjohtavia tietoja.

Sinimustan liikkeen lippu liehuu tuulessa.
Sinimustan liikkeen lippu eduskuntavaalien kampanjatilaisuudessa Kaarinassa 19. maaliskuuta. Kuva: Hannu Vähämäki / Yle
Laura Kangas,
Marika Harjumaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Oikeusministeriö hakee korkeimmalta hallinto-oikeudelta Sinimustan liikkeen puoluerekisteröinnin perumista. Ministeriö katsoo puolueen esittäneen harhaanjohtavia tietoja päästäkseen puoluerekisteriin.

Ministeriö on tehnyt 13. kesäkuuta hakemuksen oman myönteisen rekisteröintipäätöksensä perumiselle. Asian vahvistaa vaalijohtaja Arto Jääskeläinen.

Purkuhakemuksessaan oikeusministeriö kuvailee, kuinka Sinimusta liike tietoisesti harhautti ministeriötä päästäkseen puoluerekisteriin. Puolue muutti alkuperäistä yleisohjelmaansa ministeriön pyynnöstä, mutta päästyään rekisteriin muokkasi sen taas sellaiseen muotoon, joka ei käy oikeusministeriölle. Tuota muotoa ministeriö kutsuu kansainvälisen oikeuden ja perustuslain vastaiseksi.

Käytännössä kyse on kirjauksista, jotka koskevat Suomessa asuvia ulkomaalaisia ja ulkomailta tulevia vaikutteita. Puolueen mukaan esimerkiksi maassa asuvia ei-suomalaisia ei koske kansalaisille kuuluvat velvollisuudet tai oikeudet. Lisäksi puolue kannattaa etnistä rekisteriä, jonka kautta valtio kykenee valvomaan nykyistä paremmin Suomessa asuvien väestöryhmien ja kulttuurien koostumusta sekä niiden vaikutusta suomalaiseen yhteiskuntaan.

Jos oikeus hyväksyy hakemuksen, Sinimusta liike ei ole enää rekisteröity puolue, vaan yhdistys.

Sinimusta liike: Isku kansanvaltaisuutta vastaan

Sinimusta liike sanoo tiedotteessaan, että puolueen rekisteristä poistaminen olisi ”poikkeuksellinen ja merkittävä isku kansanvaltaisuutta vastaan”.

Oikeusministeriö hyväksyi Sinimustan liikkeen puoluerekisteriin kesäkuussa 2022.

Viime eduskuntavaalien alla huomiota herätti myös se, että puolueen ehdokkaiden vaalimainoksissa puhuttiin avoimesti muun muassa fasismista.

Suosittelemme