Hyppää sisältöön

Ratkaisu häämöttää Hollywoodin käsikirjoittajien ja näyttelijöiden lakossa – neuvotteluista tihkuu varovaisen myönteisiä lausuntoja

Käsikirjoittajat ja näyttelijät ovat lakkoilleet muun muassa parempien palkkojen ja streemauskorvausten puolesta jo yli neljä kuukautta.

Mielenosoittajat kävelevät kylttien kanssa, joissa lukee muun muassa "SAG AFTRA ON STRIKE!"
Hollywoodin näyttelijöiden liiton jäsenet osoittivat kesällä mieltään paahtavassa helteessä. Kuva: Mario Tama / AFP
Päivi Puukka

Pitkään jatkuneen lakon neuvottelut ovat edenneet tällä viikolla, kun Hollywoodin käsikirjoittajia edustava WGA on istunut samaan pöytään suurten tuotantoyhtiöiden edustajien kanssa. Vastapuolta edustavat muun muassa Warner Bros, Disney ja Netflix.

CNN kertoo lähteisiinsä vedoten, että neuvottelut ovat vihdoin nytkähtäneet eteenpäin ja ratkaisu saatetaan saada jo tällä viikolla.

Hollywoodin käsikirjoittajia edustava WGA aloitti lakon toukokuun alussa. Näyttelijät liittyivät lakkoon heinäkuussa. Työtaistelu on pysäyttänyt suuria elokuvahankkeita ja tv-tuotantoja.

Käsikirjoittajat pelkäävät tekoälyn korvaavan osan heidän työstään

Sekä näyttelijöiden että käsikirjoittajien vaatimukset ovat yhteneväiset. He haluavat parempia palkkioita, korvauksia elokuvien ja tv-ohjelmien striimauksesta sekä suojaa tekoälyn luomaa sisältöä vastaan.

CNN:n lähteiden mukaan neuvotteluissa oli rohkaiseva ilmapiiri ja niitä jatketaan.

Mitään pikaista ratkaisua elokuvatuotantojen käynnistämiseen ei sopukaan ole tuomassa. Käsikirjoittajien liitto WGA aikoo alistaa päätöksensä koko jäsenistön ratifioitavaksi. Sen jälkeen myös 160 000 päinen näyttelijäliitto SAG-AFTRA äänestää päätöksen puolesta tai sitä vastaan.

STT siteerasi aiemmin tällä viikolla CNBC:n uutista, jonka mukaan tuotannot saadaan käynnistettyä arviolta vuoden vaihteessa, vaikka päätösehdotus valmistuisi lähipäivinä.

Lakko rasittaa jo Etelä-Kalifornian ja New Yorkin taloutta

Käsikirjoittajien ja näyttelijöiden lakko on tullut kalliiksi erityisesti Etelä-Kalifornian ja New Yorkin talouksille. Lakon kustannusten arvoidaan nousevan yli viiteen miljardiin dollariin, kertoo CNN. Studiot ja suoratoistopalvelut saattoivat aluksi hyötyä siitä, että heidän ei tarvinnut maksaa tuotannoista. Varsinkin koronan jäljiltä monella yhtiöllä oli ohjelmia ja elokuvia jo valmiina.

Nyt kassanpohja alkaa kuitenkin häämöttää. CNN:n omistaja Warner Bros. Discovery raportoi sijoittajille, että syksyyn venynyt lakko tulee tuottamaan yhtiölle jopa 500 miljoonan dollarin vajeen vuoden loppuun mennessä.

Suosittelemme