Hyppää sisältöön

Opiskelijat valtasivat korkeakoulun Lahdessa – mielenilmaukset jatkuvat maanantaina eri puolilla Suomea

LAB-ammattikorkeakoulun opiskelijat liittyvät protestiin, jolla vastustetaan etenkin asumistukeen kohdistuvia heikennyksiä.

Anna Naatus ja Jesse Pohjonen kokoontuivat muiden opiskelijoiden kanssa yöksi ammattikorkeakoulun kampukselle Lahdessa.
Sini Ojanperä,
Ville Tiirikainen

Opiskelijoiden toimeentuloon kaavailtuja leikkauksia vastustavat mielenilmaukset laajentuvat. Liikehdintä on levinnyt Lahteen. Joukko Muotoiluinstituutin opiskelijoita on vallannut LAB-ammattikorkeakoulun Niemen kampukselta tiloja ja yöpynyt siellä.

Opiskelijat vastustavat Petteri Orpon hallituksen kaavailemia leikkauksia myös Lahdessa.

– Olemme liittyneet tähän korkeakoulujen ja muiden oppilaitosten opiskelijoiden protestiin vastustamaan leikkauksia, joita hallitus suunnittelee muun muassa opiskelijoiden asumistukeen ja muihin tukiin, jotka vaikuttavat paljon heikommassa asemassa oleviin ihmisiin, kuten opiskelijoihin, kertoo opiskelijoiden mediavastaava Anna Naatus.

Vastaavia mielenilmauksia on käynnissä eri puolilla Suomea. Jo tiistaina Helsingin yliopiston opiskelijat valtasivat yliopiston päärakennuksen. Keskiviikkona esimerkkiä seurattiin Turun yliopistossa.

Lahdessa mielenilmaus jatkuu ainakin perjantain ajan

Lahdessa valtauksen toteuttaminen lähti käyntiin nopeasti. Opiskelijat alkoivat pohtia asiaa torstaina puolilta päivin. Iltaan mennessä kaikki oli valmista.

– Meillä oli hyvä siskonpetityyppinen ratkaisu ja kaikki saivat ilmeisesti nukuttua hyvin, Anna Naatus kertoo.

Niemen kampukselta heräsi perjantaiaamuna myös opiskelija Jesse Pohjonen.

– Tuet ovat muutenkin sen verran vähäiset, että jos siitä lähtee seitsemänkymppiä, se tuntuu oikeasti ja pitää ruveta miettimään, onko enää varaa asua nykyisessä asunnossa, hän sanoo.

LAB-ammattikorkeakoululla mielenilmaus jatkuu ainakin perjantain ja siihen odotetaan liittyvän enemmän opiskelijoita päivän aikana.

Ammattikorkeakoulu tukee mielenilmausta

Opiskelijat saavat opinahjoltaan siunauksen protestille. LAB-ammattikorkeakoulun rehtorin Turo Kilpeläisen mukaan ammattikorkeakoulu tukee rauhanomaista mielenilmausta.

– Ymmärrämme opiskelijoidemme huolen ja heidän hyvinvointinsa on meille todella tärkeä asia. Laadukas koulutus ja opiskelijoiden jaksaminen merkitsevät valtavasti koko Suomen tulevaisuudelle, Kilpeläinen kertoo ammattikorkeakoulun tiedotteessa.

Lukiolaisten Liitto vastustaa opiskelijoiden toimeentuloon kaavailtuja leikkauksia

Myös Lukiolaisten liitto kannustaa opiskelijoita ottamaan kantaa toimeentuloleikkauksiin. Lukiolaisten Liitto tiedotti torstaina, että se vastustaa opiskelijoiden jo valmiiksi pieneen toimeentuloon tehtäviä leikkauksia. Liitto toteaa tiedotteessaan, että leikkaukset voivat pahentaa esimerkiksi nuorten mielenterveyskriisiä.

– Lukiokoulutuksen tehtävä on myös kasvattaa lukiolaisista aktiivisia kansalaisia, joten on tärkeää, että lukion henkilökunta tukee opiskelijoita vaikuttamisessa, kommentoi Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Ella Siltanen tiedotteessa.

Liiton mukaan rauhanomainen mielenosoitus esimerkiksi oppilaitoksen tiloja valtaamalla tai ulos näkyvälle paikalle kerääntymällä on vaikuttava tapa näyttää päättäjille mielipiteensä.

Liitto toteaa tiedotteessan lisäksi, että lukioilla toteutetut valtaukset ovat opiskelijoiden itsenäisesti järjestämiä, eikä Lukiolaisten Liitto ole ollut niissä tai niiden suunnittelussa mukana.

Lisää protesteja luvassa maanantaina

Mielenilmauksia on tulossa vielä muillakin paikkakunnilla.

Maanantaina mielenilmauksia alkaa Ylen tietojen mukaan ainakin Itä-Suomen yliopiston kampuksella Joensuussa sekä Oulun yliopistossa ja Tampereen yliopistoissa. Myös Jyväskylän yliopiston ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun opiskelijat aikovat järjestää mielenilmauksen.

Suosittelemme