Hyppää sisältöön

Norjan hiihto kulkee kohusta toiseen: Kiistelty hiihtopomo jättää tehtävänsä, liiton talous roimasti pakkasella

Norjan maastohiihtomaajoukkueen johtaja Espen Bjervig jättää tehtävänsä kuluvan kalenterivuoden lopussa. Norja on viime vuodetkin saavuttanut menestystä, mutta maan hiihdossa kuohuu.

Espen Bjervig (oik.) juottaa norjalaista hiihtäjää kesken kilpailun.
Espen Bjervig (oik.) sanoi keväällä ymmärtävänsä Didrik Tönsethin (vas.) kritiikin maajoukkuevalintojen myöhäisyydestä ja myönsi, että hiihtojohto olisi voinut toimia asiassa paremmin. Kuva: Getty Images
Pertti Lappalainen

Norjalaislehti VG uutisoi, että maan hiihtomaajoukkueen johtaja Espen Bjervig jättää tehtävänsä kesken hiihdon kilpailukauden, tämän vuoden lopussa. Bjervig oli omien sanojensa mukaan miettinyt jättävänsä tehtävän jo Pekingin talviolympialaisten jälkeen 2022, mutta usko etenkin naisten maajoukkueen parempaan menestykseen ajoi jatkamaan.

Norjan maastohiihto on ollut aktiivisesti otsikoissa viime ajat. Viimeisimpänä supertähti Johannes Hösflot Kläbon luottohuoltaja Frode Pedersen latasi VG:lle vakavia syytöksiä muun muassa maajoukkueen ja sen huoltoryhmän epäterveestä työilmapiiristä.

Lue lisää: Yhteistyön nimeen vannoneen Norjan maajoukkueen hiihtokohu pöyristyttää Aino-Kaisa Saarista: ”Tässä on hyökätty Kläboa vastaan”

Kläbo ei toistaiseksi kuulu Norjan maajoukkueeseen, vaan harjoittelee itsenäisesti kohti ensi talvea. Alppihiihdon puolella tekniikkalaskija Lucas Braathen sekä kokenut Aleksander Aamodt Kilde ovat tehneet Kläbon kanssa saman päätöksen.

Norjan hiihtoliiton ja urheilijoiden eripurassa on kyse urheilijoiden markkinointioikeuksista.

Urheilijahaasteiden lisäksi liitolla on talousongelmia. VG uutisoi, että maan hiihtoliiton seuraavassa tilinpäätöksessä talous on pakkasella jopa yli 1,1 miljoonaa euroa. Luku on yli kaksi kertaa suurempi kuin viime keväänä tehty arvio.

Bjervigin mukaan kohut eivät ole syynä hänen päätökselleen. Hän ilmoitti ennen kesää maastohiihtokomitean johtaja Torbjörn Skogstadille eroavansa työstään.

– Huomasin, että minulla ei ole enää työhön vaadittavaa paloa, Bjervig perustelee VG:lle.

Menestystä ja vastoinkäymisiä

Ennen kesää norjalaishiihtäjät, etenkin viestin arvokisavoittaja Didrik Tönseth, kritisoivat maan hiihtojohtoa kommunikaation puutteesta liittyen maajoukkuevalintoihin. Tönseth pääsi lopulta maajoukkueeseen Kläbon jättäydyttä pois ja Hans Christer Holundin lopetettua uransa.

Bjervig sanoi VG:lle tällä viikolla haluavansa yhteisymmärrykseen Kläbon kanssa mahdollisimman nopeasti.

Espen Bjervig lähikuvassa.
Espen Bjervig on toiminut Norjan hiihtomaajoukkueen johtajana vuodesta 2018 ja Norjan hiihtoliitossa vuodesta 2014. Kuva: Stella Pictures

Norjan hiihtoliitto ennakoi keväällä, että kuluvan vuoden tappiot olisivat reilut 500 000 euroa. Talven lähestyessä tilanne on huonompi, mutta hiihtoliiton johtaja Tove Moe Dyrhaug ei lähtenyt VG:n mukaan spekuloimaan irtisanomisilla.

Suosittelemme