Hyppää sisältöön

Somessa levisi kuvia valkoisesta pakettiautosta, jonka väitettiin jahtaavan lapsia – nyt juorun levittäjät voivat joutua syytteeseen rikoksesta

Etelä-Karjalassa on keskusteltu vilkkaasti pakettiautosta, jonka kuljettajan väitetään houkutelleen lapsia kyytiin.

Poliisin virkamerkki tietokoneella työskentelevän poliisin kaulalla.
Poliisi muistuttaa, että perättömien tietojen levittäminen voi olla rikos. Kuvituskuva. Kuva: Esa Huuhko / Yle
Ilona Pesu,
Ville Kinnunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Kaakkois-Suomen poliisi on kirjannut rikosilmoituksen kunnianloukkauksesta valkoiseen pakettiautoon liittyvässä somekeskustelussa.

Eteläkarjalaisissa sosiaalisen median ryhmissä on keskusteltu viimeisen viikon aikana valkoisesta pakettiautosta, jonka kuljettajan on väitetty houkutelleen lapsia kyytiin. Keskusteluissa on myös julkaistu kuvia autosta, jonka on väitetty liittyvän asiaan.

Poliisi on vastaanottanut kuvia koskevan rikosilmoituksen, jonka mukaan kuvat on otettu asiaan liittymättömän henkilön autosta. Poliisi tiedotti asiasta perjantai-iltapäivänä.

Ehkä rikos

Rikoskomisario Liisa Kunnas Kaakkois-Suomen poliisista kertoo Ylelle, että sosiaalisen median keskusteluihin liittyvät kunnianloukkaustutkinnat ovat sinänsä varsin arkipäiväisiä.

Pakettiautokuvien tutkinnasta poliisi päätti tiedottaa esimerkiksi sen takia, että keskustelu on ollut laajaa ja henkilöä on leimattu tietämättä, liittyykö hän asiaan.

– Somessa ei voi kirjoittaa tai julkaista kaikkea, mitä itse haluaa. Se voi johtaa siihen, että joutuukin itse rikoksesta epäillyksi, vaikka tarkoitus olisi ollut hyvä, Kunnas sanoo.

Kuinka toimia?

Lisäksi poliisi haluaa muistuttaa oikeasta toimintatavasta, jos joku yrittää houkutella autonsa kyytiin.

Autoon ei pidä nousta, vaan paikalta on syytä poistua turvallisen välimatkan päähän. Sen jälkeen ohjeena on ilmoittaa tapahtuneesta viipymättä hätäkeskukseen tai luotettavalle aikuiselle, joka voi auttaa yhteydenotossa viranomaisiin.

– Esimerkiksi tässä Lappeenrannan valkoisen pakettiauton tapauksessa ei poliisille ole ilmoitettu, että houkutteluyritykset olisivat kohdistuneet lapsiin. Näin ollen tällaista tapahtumaa ei ole poliisilla tutkinnassakaan, Kunnas sanoo poliisin tiedotteessa.

Poliisia kiinnostavat myös yksilöivät tuntomerkit, kuten auton rekisteritunnus, värityksen yksityiskohdat sekä mahdolliset kuljettajan tuntomerkit.

Vaikka poliisi korostaa nopeaa reagointia ja hätäkeskukseen soittamista, pelkoa ei ole tarpeen lietsoa.

– Tällaisia pakettiautoon houkuttelemisia nousee aika ajoin poliisinkin tietoon, olivat ne todenperäisiä tai eivät. Ehkä kuitenkin näkisin, että lapsen suurin vaara joutua hyväksikäytön uhriksi on sosiaalisessa mediassa, Kunnas sanoo.

Ylen tiedon mukaan valkoisesta pakettiautosta on puhuttu koululaisten keskuudessa vastikään myös Kajaanissa. Oulun poliisilaitoksen Kajaanin tutkintayksikköön ei ole kuitenkaan tullut yhteydenottoja asiasta.

Uutista täydennetty klo 15.34 kauttaaltaan Liisa Kunnaksen haastattelulla sekä lisätty Kajaania koskeva osuus.

Suosittelemme