Hyppää sisältöön

Kiina valtaa alaa pandemia-ajan jälkeisessä taloudessa – katso, mitä grafiikat kertovat Saksan räpiköinnistä idän jättiläistä vastaan

Eurooppalaiset ostavat yhä enemmän kiinalaisia autoja ja laitteita. Kiinan kasvavasta kauppavoimasta on tullut päänvaiva Saksalle ja koko Euroopan unionille.

Ihmisiä katsomassa sulavalinjaista, kissamaista kirkaanpunaista autoa näyttelyssä.
Kiina valtaa alaa sähköautoissa. Kuvassa kiinalaisomisteisen MG:n Cyberster-malli Münchenin kansainvälisillä automessuilla syyskuun alussa. Messujen ulkomaalaisista näytteilleasettajista suurin joukko oli ensimmäistä kertaa kiinalaisia. Kuva: CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock/All Over Press
Anna Karismo

BERLIINI Luulitko, että Kiinasta tuodaan Eurooppaan lähinnä tilpehööriä ja helposti valmistettavia tuotteita kuten T-paitoja tai kasvomaskeja?

Jos luulit, olit väärässä. Nyt kiinalaisten tuotteiden osuus erityisesti EU:ssa käytetyistä korkean jalostustason teollisuustavaroista, koneista ja autoista kasvaa.

Samalla Saksan perinteinen vahva asema näiden tuottajana horjuu. Saksalaisten tuotteiden osuus muiden EU-maiden tuonnista on pienentynyt.

Alla olevasta grafiikasta näet, kuinka esimerkiksi lääkkeiden, tietotekniikan ja sähkölaitteiden tuonti Saksasta ja Kiinasta EU:hun on muuttunut.

Saksan talouden kivijalka on autoteollisuus, ja sille Kiina on ongelma vähintään kahdella tapaa.

Ensinnäkin kiinalaisia halpoja sähköautoja tulee Eurooppaan yhä suurempia määriä – niin myös Suomeen. Kiinalaisomisteiset Geely ja MG ovat kiilanneet jo kolmanneksi ja neljänneksi suosituimpien sähköautomerkkien listalla Euroopassa, kertoo Handelsblatt-talouslehti.

Kärjessä ovat yhdysvaltalainen Tesla ja saksalainen Volkswagen, tässä järjestyksessä.

Samalla saksalaisten sähköautojen kysyntä on kääntynyt laskuun. Niiden tilaukset ovat tänä vuonna olleet vain 60 prosenttia viime vuoden tasosta.

Kiinalaisetkin haluavat sähköautoja

Toiseksi saksalaiset autotehtaat räpiköivät Kiinan markkinoilla ja menettävät asemiaan sielläkin. Volkkarien lisäksi pienenee myös bemarien ja mersujen myynti Kiinassa.

Saksalaiset automerkit luottivat pitkään siihen, että polttomoottorien kysyntä Kiinassa vain jatkaa kasvuaan. Vaurastuville kiinalaisille saksalaiset luksusautot olivat statussymboleita, kun taas kiinalaisia merkkejä pidettiin teknisesti takapajuisina.

Nyt tuuli on kääntynyt ja kiinalaisetkin ovat mieltyneet sähkökäyttöisiin autoihin. Se on iso ongelma etenkin Volkswagenille, jonka polttomoottoriautoista lähes joka toinen myydään tätä nykyä Kiinassa.

Saksalaiset yritykset ovat kuitenkin investoineet viime vuosina yhä suurempia rahamääriä Kiinaan, kuten seuraavasta grafiikasta näkyy. Panokset ovat siis kovat.

Aiheesta lisää: Eurooppa pyristelee irti Kiina-riippuvuudestaan – tilastot kuitenkin kertovat, että tuonti on päinvastoin kaksinkertaistunut

Saksa laati Kiina-strategian

Saksan hallitus haluaisi vähentää riippuvuuttaan Kiinasta, koska Venäjän hyökkäyssota osoitti riskit autoritääristen valtioiden kanssa kaveeraamisessa. Kiina on Saksalle vielä selvästi suurempi kauppakumppani kuin Venäjä oli.

Liittokansleri Olaf Scholzin hallitus julkisti vastikään erityisen 64-sivuisen strategian Kiina-riippuvuuden vähentämiseksi. Miten sitä konkreettisesti toteutetaan, onkin hankalampi juttu.

Tarkoitus on joka tapauksessa pyrkiä tunnistamaan talouden haavoittuvuuksia, saada saksalaiset yritykset tietoisiksi Kiina-bisnesten riskeistä ja tehdä selväksi, että liittovaltion hallitus ei pelasta yrityksiä, jos ne joutuvat vaikeuksiin.

Uusi ilmiö on se, että kiinalaiset sijoittajat suuntaavat yhä useammin katseitaan juuri Saksaan. Hampurin satamaterminaali on jo neljäsosaltaan kiinalaisten omistuksessa.

Saksan talousministeriö selvittää parhaillaan useita kiinalaisten ostotarjouksia saksalaisyhtiöistä. Juuri pari viikkoa sitten ministeriö esti yhden kaupan, jossa saksalainen Kleo-satelliittiyhtiö olisi siirtynyt kiinalaisten haltuun.

Lue tästä jutusta, miten Euroopan suhtautuminen Kiinaan on muuttunut muutamassa vuodessa.

EU:n ja Kiinan välinen kauppa on paisunut pandemian jälkeen jo 900 miljardin euron arvoiseksi:

EU tuli tueksi

EU-komissio ilmoitti vastikään, että se alkaa selvittää kiinalaisten automyyjien hinnoittelua.

Brysselissä epäillään, että kiinalaiset painavat autojensa hintoja keinotekoisesti valtiontuilla. Se heikentäisi saksalaisten lisäksi myös ranskalaisten, italialaisten ja espanjalaisten autotehtaiden kilpailukykyä.

Kiina suuttui EU:n selvitysaikeista. Sen mielestä kyse on ”päivänselvästä protektionistisesta toimesta” eli pyrkimyksestä suojella eurooppalaista autotuotantoa kilpailulta.

Nyt Euroopassa pelätään, että Kiina asettaa vastavuoroisesti eurooppalaisille automerkeille tulleja tai muita ylimääräisiä maksuja.

EU:n kauppakomissaari Valdis Dombrovskis matkustaa viikonloppuna Kiinaan nelipäiväiselle vierailulle. Tavoitteena on sovitella ja vakauttaa kauppasuhdetta. Jos Dombrovskis ei onnistu liennytyksessä, diplomaattiset välit voivat mutkistua entisestään.

Tästä grafiikasta näkyy, miten EU-maat tuovat Kiinasta moninkertaisesti enemmän juuri koneita ja laitteita kuin esimerkiksi kymmenen vuotta sitten.

Suosittelemme