Teollisuusliitto tiedottaa, että Lapin ja Oulun vaalipiireissä aloitetaan työtaistelutoimet hallitusta vastaan tiistaina 26. syyskuuta. Ulosmarssit kestävät tunnin.
Pohjois-Suomen toiminta-alueen aluepäällikkö Hanna-Kaisa Hämäläinen kertoo, että työtaisteluiden ensimmäisessä vaiheessa on mukana yhdeksän työpaikkaa.
– Lapista mukana ovat Rovaniemeltä Norrhydro Oy ja BRP Finland Oy, Sodankylästä Comforta Oy ja Kemistä Stora Enso Veitsiluoto Oy.
Pohjois-Pohjanmaalla Teollisuusliiton työntekijät marssivat ulos Oulun Nokia solutions and networks:sta, Muhoksen Hydnum Oy:stä ja Sievin Scanfil Emf Oy:stä. Kainuussa työtaisteluun osallistuvat Kajaanin Skoda Transtech sekä Pölkky Oy Kajaani.
– Myöhemmässä vaiheessa työtaistelut saattavat laajeta myös muihin yrityksiin.
Hämäläisen mukaan hallituksen sosiaaliturvan leikkaussuunnitelmat, työntekijän aseman heikennykset sekä lakko-oikeuden rajoittaminen huolestuttavat pohjoissuomalaisia työntekijöitä.
– Pohjoissuomalaisissa yrityksissä on paljon kausivaihtelua ja lomautuksia, joten työttömyysturvan leikkaus kohdistuu myös työssäkävijöihin, ei ainoastaan työttömiin, Hämäläinen muistuttaa.
Myös Sähköliitto järjestää työnseisauksen tiistaina Caverionin Kemijoki oy:n vesivoimalaitosten huolto- kunnossapito- ja investointitöitä tekeville työntekijöille sekä Stora Enson Veitsiluodon sahan työntekijöille Kemissä.
Ammattiliitto Pro osallistuu niin ikään työnseisauksiin yllämainituissa yrityksissä.
Pam aloittaa työpaikkakierrokset
Lisäksi Palvelualojen ammattiliitto PAM ry aloittaa Pohjois-Suomessa työpaikkakierroksen. PAMin tiedotteen mukaan kierroksella kerrotaan työntekijöille Orpon-Purran hallituksen leikkauksista ja työehtojen heikennyksistä.
Mukana työpaikkakierroksella ovat pääluottamushenkilöt, toimipaikkakohtaiset luottamushenkilöt sekä PAMin toimitsijat. Pohjois-Suomessa kierretään kaupan alan, kiinteistöpalvelualan sekä matkailu- ja ravintola-alan työpaikkoja.
PAMin Pohjois-Suomen aluepäällikkö Henna-Kaisa Turpeinen kertoo, että hallituksen kaavailut iskisivät pahimmoilleen PAMin jäsenkuntaan.
– Palvelualalla on paljon osa-aikaisia työntekijöitä. Moni on töissä sovitellulla päivärahalla, jonka suojaosaa ollaan nyt poistamassa.
Turpeisen mukaan hallitusohjelmassa ongelmallista on se, että tavoitteena on saada ihmiset kokoaikaisiin töihin, mutta työnantajia ei mitenkään kannusteta tarjoamaan kokoaikatyötä.
– Kyllä suurin osa kokoaikaisen työpaikan ottaisi vastaan, jos sellainen olisi tarjolla, Turpeinen muistuttaa.
Edit. 22.9. klo 16.40 Lisätty Ammattiliitto Pro:n osuus.