Hyppää sisältöön

Levin lumensäilöntä kiinnostaa ympäri maailmaa – nelisensataa eristehaitarimattoa takaavat rinnekauden aikaisen alkamisen

Lumensäilöntään panostaneen Levin ratkaisut ovat kiinnostaneet laajalti. Viimeksi norjalaisryhmä oli tutustumiskäynnillä elokuussa.

Rinnekauden avaaminen jo lokakuussa onnistuu keväällä talteen säilötyn lumen avulla. Levillä on käytössä eristehaitarimattoihin perustuva lumensäilöntätekniikka.
Kati Rantala

Levillä valmistaudutaan parin viikon päästä käynnistyvään rinnekauteen avaamalla säilölumikasoja. Rinnekauden ohella myös reilun neljän kilometrin mittainen ensilumenlatu avataan 6. lokakuuta.

Viime keväänä Levillä säilöttiin 200 000 kuutiota lunta. Se on enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Säilölumi takaa Levillä varhaisen rinnekauden avauksen. Keväällä talteen säilötty lumi on myös marraskuussa järjestettävän alppihiihdon naisten maailmancup-avauksen pelastus.

Levillä säilölumikasojen päällä on yhteensä nelisensataa eristehaitarimattoa. 70 millimetrin paksuiset matot ovat neljä metriä leveitä ja 18 metriä pitkiä. Niiden päälle on vedetty suojaavat peitot.

Säilölunta on kasattu kolmeen eri paikkaan: eturinteille, maailmancup-rinteeseen ja ensilumenladun läheisyyteen.

Levillä on säilötty lunta vuodesta 2016 lähtien

Lumensäilöntätekniikan on kehittänyt leppävirtalainen Snow Secure yhdessä salolaisen Finnfoamin kanssa. Eristemattojen valmistuksesta vastaa Finnfoam, joka omistaa Snow Securesta osake-enemmistön, noin 70 prosenttia.

Snow Secure Oy:n hallituksen puheenjohtaja Asso Erävuoma kertoo yrityksellä olevan tällä hetkellä asiakkaana 15 kohdetta Suomessa. Levin hiihtokeskus on asiakkaista suurin.

– Levin toiveena on ollut helposti asennettavat ja purettavat eristehaitarimatot. Olemme kehittäneet viime vuosina mattojen asennusnopeutta ja järjestelmän yksityiskohtia. Pyrimme parhaillaan kansainvälisille markkinoille, Erävuoma sanoo.

Työkone avaa eristehaitarimattoja Levirinteen päällä.
Eristehaitarimatot ja mattojen päällä olevat suodatinkankaat on tehty kestämään rankkojakin keliolosuhteita. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Lumensäilöntään panostaneen Levin ratkaisut kiinnostavat

Levillä käytössä oleva eristehaitareihin perustuva lumen säilöntätekniikka kiinnostaa ympäri maailmaa.

Esimerkiksi lumen puutteesta kärsivät Keski-Euroopan hiihtokeskukset hakevat oppia suomalaisesta innovaatiosta. Alppijäätiköiden hupenemista yritetään estää kaikin keinoin.

– Suomessa tehdään uraauurtavaa työtä lumen säilömisen kanssa, Levi Ski Resortin toimitusjohtaja Jouni Palosaari sanoo.

Viimeksi norjalaisryhmä oli tutustumiskäynnillä Levillä elokuussa. Talviurheilutietäjinä itseään pitävät norjalaiset olivat vaikuttuneita nähdessään säilölumikasat.

– He olivat hämmästyneitä siitä, mitä olemme täällä tehneet, ja he lähtevät samalle tielle, Palosaari kertoo.

Finnfoamin eristehaitarimatot ja mattojen päällä olevat suodatinkankaat on tehty kestämään rankkojakin keliolosuhteita. Levillä on testattu vesitiiviitä ja myrskytuulen kestäviä suojakankaita.

Rinnehuollon työnjohtaja Jani Hämäläinen on nähnyt läheltä lumensäilönnän kehityksen

Ikirouta alkaa muodostaa keinotekoisen jäätikön

Levin eturinteelle on rakennettu noin 650 metriä pitkä ja 50 metriä leveä jäätikkö, josta lumi ei sula kesälläkään. Keinotekoisen jäätikön rakentamista ei ole kokeiltu muualla.

– Kun sitä kasaa pidetään useana vuonna samassa paikkaa, niin routa menee syvemmälle ja siihen alkaa muodostua jäätikkö, Palosaari kertoo.

Hän arvioi Levin investoineen lumen säilöntään pitkälti toista miljoonaa euroa.

– Se on investointi tulevaisuuteen. Pitkäikäisten materiaalien elinkaari on kymmenestä kahteenkymmeneen vuoteen.

Työmiehiä katsomassa työkonetta.
Levillä on säilötty lunta seitsemän vuoden ajan. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Matkailun kannalta säilölumen takaama lumivarmuus on Leville iso etu. Alueella on 25 000 vuodepaikkaa.

– Kun meillä on hyvissä ajoin päivä tiedossa, että avaamme 6. lokakuuta, niin silloin ihmiset tohtivat ostaa lentoja, majoitusta ja koko kylä alkaa elää, Palosaari sanoo.

Levillä saatiin häivähdys talvesta viime viikolla, kun ensilumi satoi maahan poikkeuksellisen runsaana. Talvinen maisema ei kuitenkaan vuorokautta kauempaa kestänyt.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin 26.9. klo 23 saakka.

Suosittelemme