Hyppää sisältöön

Tietomurto Tena-tuotteita kuljettavaan yritykseen – tuhansien asiakkaiden henkilötietoja vaarassa

Tietomurto koskee useita tuhansia Pohjanmaan, Satakunnan ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueiden asiakkaita, jotka käyttävät inkontinenssituotteita hoitotarvikkeina.

Kuva vanhan naisen käsistä ristissä.
Tietomurrosta on tehty rikosilmoitus ja myös ilmoitus tietosuojavaltuutetulle. Kuvituskuva. Kuva: Elias Harinen / Yle
Tapio Pukkila
Avaa Yle-sovelluksessa

Tena- eli inkontinenssituotteita kuljettava Westlog Oy on joutunut kyberhyökkäyksen ja henkilötietomurron kohteeksi.

Yritys vastaa alihankkijana Länsi-Suomen yhteistyöalueen eli Pohjanmaan, Satakunnan ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueen inkontinenssituotteiden kotiinkuljetuksista.

Henkilötietovuoto on kohdistunut alueella kyseisiä tuotteita käyttäviin asiakkaisiin palvelutaloissa ja kotihoidossa sekä asiakkaisiin, jotka käyttävät tuotteita hoitotarvikkeena.

Satakunnan hyvinvointialueen tiedotteessa kerrotaan, että tietomurto voi koskea asiakkaiden nimeä, yhteystietoja, tietoa tehdyistä tilauksista ja mahdollista järjestelmässä ollutta henkilötunnusta. Henkilötunnus on saattanut vaarantua niillä asiakkailla, jotka ovat tilanneet tuotteita paperilaskulla ja erityisellä valtakirjalla.

Tämänhetkisten tietojen mukaan tietomurto koskee useita tuhansia asiakkaita.

Tietomurto ei liity hyvinvointialueiden omiin asiakas- ja potilastietojärjestelmiin.

Asiasta on tehty rikosilmoitus ja tietosuojalain mukainen ilmoitus tietosuojavaltuutetulle.

– Asiakkaidemme yksityisyys ja henkilötietojen suojaaminen ovat toimintamme ehdoton lähtökohta. On vakava ja huolestuttava asia, että tällainen henkilötietoihin kohdistunut rikos on voinut tapahtua. Olemme erittäin pahoillamme tapahtuneesta., sanotaan tiedotteessa.

Tena-tuotteiden käyttäjien ei tarvitse olla yhteydessä omaan hyvinvointialueeseensa tai tavarantoimittajaan. Tuotteita kotiin tilanneita asiakkaita suositellaan kuitenkin pysymään varmuuden vuoksi varuillaan ja kiinnittämään erityistä huomiota mahdollisiin petosyrityksiin.

Pohjanmaalla ei vielä ole selvillä paljonko hyvinvointialueella on tietomurron kohteeksi joutuneita asiakkaita.

– Tietomurron kohteeksi joutuneiden määrä ei vielä ole selvillä, asiaa tutkitaan parhaillaan, kertoo toimialajohtaja Sofia Svartsjö Pohjanmaan hyvinvointialueelta.

Suosittelemme