Hyppää sisältöön

Salamurha hyydyttää Intian ja Kanadan suhdetta – selvitimme kuka oli sikhiseparatisti, jonka murha johti kansainväliseen kriisiin

Kanadaan asettunut Hardeep Singh Nijjar puhui sikhien oman valtion puolesta. Kanadalta odotetaan pitäviä todisteita väitteille, että Intia osallistui salamurhaan Kanadan maaperällä.

Kanadan pääministeri toivoo Intialta yhteistyötä sikhijohtajan murhan selvittämiseksi.
Sari Taussi

45-vuotias Hardeep Singh Nijjar oli kesäkuun 18. päivänä lähdössä johtamastaan sikhitemppelistä kotiin. Siellä häntä odotti isänpäivän pizza. Vancouverin kupeessa Kanadassa sijaitsevan temppelin ulkopuolella odotti kuitenkin kolme naamioitunutta miestä.

Nijjar ammuttiin kuoliaaksi. Ketään ei ole otettu kiinni murhasta.

Nijjarin surma on synnyttänyt diplomaattisen kriisin Intian ja Kanadan välille.

Mailla on perinteisesti läheinen suhde. Kanadassa asuu 1,4 miljoonaa intialaistaustaista ihmistä, ja suurin osa heistä on sikhiläisyyteen uskovia.

Nijjar puhui sikhien oman valtion puolesta

Hardeep Singh Nijjar syntyi Intian pohjoisessa Punjabin osavaltiossa. Hän muutti Kanadaan vuonna 1997 ja sai kansalaisuuden vuonna 2007 kolmekymppisenä. Hän oli naimisissa ja kahden lapsen isä.

Nijjar pyöritti Kanadassa putkifirmaa, mutta hänet tunnettiin myös sikhien oman valtion puolestapuhujana. Valtio sijaitsisi Punjabin alueella. Itsenäisyyttä ajava liike on kielletty Intiassa.

Intian mediassa Najjrista puhutaan yksiselitteisesti terroristina. Häntä pidetään osallisena useisiin terroritekoihin, esimerkiksi pommi-iskuun elokuvateatterissa Punjabissa vuonna 2007. Kuusi ihmistä kuoli ja kymmeniä loukkaantui.

Intia uskoo, että itsenäisyysliike on jälleen aktivoitumassa

Sikhien separatistiliike oli voimakkaimmillaan 1970-1980-luvuilla. Intian hallitus kuitenkin kukisti liikkeen kampanjoissa, joissa kuoli tuhansia ihmisiä.

Liikkeen aktiivisen kapinan arvioidaan päättyneen aikaa sitten, mutta Intian hallitus on varoittanut, että toimintaa yritetään käynnistää uudelleen. Intia on vaatinut muun muassa Kanadaa estämään näitä aikeita.

Najjir itse kiisti yhteydet terrorismiin. BBC:n mukaan hän kuvaili itseään sikhinationalistiksi, joka uskoo sikhien itsemääräämisoikeuteen ja Punjabin itsenäisyyteen tulevaisuudessa järjestettävän kansanäänestyksen kautta.

Nuori poika Lahoressa pitää kylttiä jossa lukee sikhs want justice
Nuoret sikhit osoittivat tällä viikolla mieltään Lahoressa Pakistanissa Kanadassa tehtyä sikhijohtajan murhaa vastaan. Kuva: Bilawal Arbab / EPA

Kesäkuun murhan aikoihin Nijjar oli järjestelemässä Intiasta lähteiden sikhien keskuudessa epävirallista kansanäänestystä itsenäisyyssuunnitelmasta.

Tukijat Kanadassa pitivät Nijjar rauhanomaisesti sikhivaltion asiaa ajava uskonnollisena johtajana, kertoo BBC.

Kanadan pääministerin puhe syöksi suhteet kriisiin

Kanadan Pääministeri Justin Trudeau pudotti diplomaattisen pommin alkuviikolla, kun hän puhui Kanadan parlamentissa Intian osallisuudesta Najjirin murhaan.

– Meillä on uskottavia epäilyjä Intian osallistumisesta salamurhaan Kanadassa, pääministeri Justin Trudeau sanoi parlamentissa.

Kanada perustaa syytöksensä muun muassa intialaisten diplomaattien viestinvaihtoa koskeviin tiedustelutietoihin, kertoo Kanadan yleisradioyhtiö.

Virallisia todisteita Intian osallisuudesta ei kuitenkaan ole esitetty.

Osa murhaan liittyvistä tiedoista on tullut Kanadalle Five Eyes -nimiseltä tiedusteluryhmältä, johon kuuluvat Yhdysvallat, Britannia, Australia ja Uusi-Seelanti, kertoo The Financial Times.

Diplomaateja on karkotettu

Sekä Intia että Kanada ovat karkottaneet diplomaatin kriisin takia. Intia on keskeyttänyt Intian viisumien myöntämisen Kanadassa. Viime vuonna Intiassa kävi lähes 300 000 kanadalaista turistia.

Myös sanasota käy kuumana. Kanada sanoo, että jotkut sen Intiassa olevat diplomaatit ovat saaneet uhkauksia sosiaalisessa mediassa.

Intia puolestaan on kehottanut kansalaisiaan olemaan varovaisia matkustaessaan Kanadaan sanoen Kanadassa olevan “intianvastaista toimintaa ja poliittisesti sallittuja murhia”.

Intia kiistää osallisuuden murhaan

Intia kiistää syytökset osallisuudesta Nijjarin murhaan ja on kutsunut Trudeaun puheita absurdeiksi.

Intia on vuosia syyttänyt Kanadaa sikhiseparatistien liian pehmeästä kohtelusta. Intia on valittanut esimerkiksi siitä, että sikhit ovat saaneet järjestää itsenästä valtiota koskevia mielenosoituksia Kanadassa.

Maiden välisen kauppasopimuksen neuvottelut ovat jäissä.

Lähtee: Reuters, AP

Suosittelemme