Hyppää sisältöön

Saako Superpesiksen tähtipelaaja uralleen kultaisen päätöksen? Nämä asiat ratkaisevat Porin ja Mansen huiman finaalisarjan huipennuksessa

Yle Urheilun pesäpalloasiantuntija Kirsi Ala-Lipasti käy läpi Manse PP:n ja Porin Pesäkarhujen välisen naisten Superpesisfinaalin puheenaiheet.

Minttu Vettenranta onnistui sekoittamaan.
Pesäkarhujen lukkari Minttu Vettenranta (vasemmalla) on sekoittanut tamperelaisten sisäpeliä. Kuva: Mika Kylmäniemi / All Over Press
Paavo Forsberg

Yle näyttää naisten Superpesiksen ratkaisevan 5. finaaliottelun lauantaina. Lähetys kello 13.45 alkaen Yle TV2:ssa. Ottelua seurataan myös Yle Puheessa.

Pesäpallon naisten SM-kulta ratkeaa lauantaina Kaupin pesäpallostadionilla Tampereella, kun Manse PP ja Porin Pesäkarhut ottavat yhteen loppuottelusarjan viidennessä kohtaamisessa. Molemmat joukkueet ovat voittaneet finaalisarjassa kahdesti, mestaruus irtoaa kolmella voitolla.

Pesäkarhuilla oli mahdollisuus varmistaa mestaruus viime sunnuntaina, mutta Manse tasoitti ottelusarjan kotiutuslyöntikisaan venyneessä neljännessä loppuottelussa.

Yle Urheilun pesäpalloasiantuntija Kirsi Ala-Lipasti korostaa henkisen vahvuuden merkitystä, kun mestaruustaisto huipentuu.

– Ei voi liikaa korostaa sitä, millä fiiliksellä joukkueet tulevat finaaliin ja kumpi osaa mennä tilanne kerrallaan. Pelilliset taidot näkyvät suoraan katsojille, mutta henkinen puoli välillä vähän unohtuu, Ala-Lipasti muistuttaa.

Mansen merkki uusiksi?

Henkisen kantin lisäksi keskeinen kysymys on Ala-Lipastin mukaan se, pystyykö altavastaajana loppuotteluihin lähtenyt Pori jatkamaan Mansen sisäpelin horjuttamista.

Porilaiset ovat loppuottelusarjan aikana olleet ainakin osittain perillä Manse PP:n merkistä. Tamperelaisjoukkue on takellellut sisäpelinsä kanssa. Merkki on joukkueen sopima signaali, jonka mukaan lyöjä lyö ja etenijä etenee. Pelinjohtaja näyttää sen viuhkallaan.

– Pori ei ehkä ole ylisuorittanut, mutta valmennustiimi on saanut raavittua joukkueesta mahdollisen potentiaalin irti. Se on tehnyt kotiläksynsä hyvin. Siksi he ovat pystyneet pistämään Manselle kampoihin paremmin kuin kukaan odotti.

Jarkko Pokela johtaa Porin Pesäkarhujen peliä.
Peräkarhujen pelinjohtaja Jarkko Pokela johtaa Pesäkarhujen peliä. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press

Ala-Lipasti arvioi, että Manse on todennäköisesti viilannut merkkiään viime lauantaina pelatun 4. loppuottelun jälkeen.

– Ihan varmasti viikossa ehtii kasata uutta merkkiä. Ei välttämättä kokonaan, mutta ainakin pääpiirteittäin.

Seuraa heitä

Ala-Lipasti nostaa kummastakin joukkueesta esiin pelaajan, joka voi ratkaista esityksillään SM-mitalien kohtalon.

Manse PP: Virpi Hukka

Virpi Hukka tuulettamassa.
Virpi Hukka on Superpesiksen kuusinkertainen etenijäkuningatar ja kaksinkertainen kärkilyöntikuningatar. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press

Hukka on yksi naisten Superpesiksen kaikkien aikojen kirkkaimpia tähtiä ja kauden pudotuspelien ylivoimainen kärkilyöntitilaston ykkönen. Hän jahtaa ensimmäistä Suomen mestaruuttaan pelatessaan Manse PP:ssä. Hukka voitti kolme SM-kultaa Kirittärissä (2016, 2018, 2019) ennen siirtoaan Manseen syksyllä 2019.

32-vuotias konkari on kärsinyt edelliskausina vastoinkäymisistä. Hän sai esimerkiksi marraskuussa 2021 harjoituksissa pallon silmäänsä, minkä jälkeen edessä oli pitkä, useita leikkauksia vaatinut kuntoutuminen.

Lue lisää: Virpi Hukka ajatteli silmänsä räjähtäneen, kun pallo tuli yli 100 km/h -vauhdilla päähän – ”Kukaan ei uskaltanut luvata, tulenko kuntoon”

Porin Pesäkarhut: Emilia Itävalo

Emilia Itävalo.
Emilia Itävalo on voittanut kertaalleen SM-kultaa Pesäkarhujen riveissä, vuonna 2021. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press

Viimeistä kauttaan Superpesiksessä pelaava Emilia Itävalo hakee viimeisessä ottelussaan kultaista huipennusta uralleen. Itävalo on ollut suuressa roolissa purkamassa Pesäkarhujen ykköstilanteita. 29-vuotias Itävalo on voittanut SM-kultaa porilaisten riveissä vuonna 2021, jolloin hänet kruunattiin runkosarjan etenijäkuningattareksi. Itävalo on edustanut seuraa vuodesta 2016 lähtien.

Lyöjistä Ala-Lipastin mukaan kannattaa pitää silmällä viime vuoden lyöjäkuningatarta Siri Eskolaa (Manse), joka on lyönyt 11 pudotuspeliottelussa 30 juoksua ja Porin Emilia Linnaa, joka on lyönyt 10 ottelussa 16 juoksua.

Siri Eskola kuvassa.
Manse PP:n Siri Eskola oli kauden runkosarjan lyöntitilaston toinen. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press

Kaupin pesäpallostadion on myyty lauantaiksi loppuun, kun paikalle on tulossa 2 780 katsojaa. Manse PP hankki ottelua varten lisäpaikkoja, jotka myytiin myös nopeasti.

Moni halukas jäi silti ilman lippua, mutta pesäpallon ystävät voivat mennä seuraamaan ottelua ilmaiseksi Tampereen areenaan, jossa ottelu esitetään näytön välityksellä.

Yle näyttää naisten Superpesiksen ratkaisevan 5. finaaliottelun lauantaina. Lähetys kello 13.45 alkaen Yle TV2:ssa. Ottelua seurataan myös Yle Puheessa. Ottelu alkaa klo 14.

Suosittelemme