Hyppää sisältöön

Markus Leikola kritisoi viranomaisten tiedotustilaisuuksien striimausta mediassa: ”En halua purkillista tomaattia ja pussillista jauhoja”

Onko viranomaisten tiedotustilaisuuksien striimaus mediassa journalismia? Mediakriittisessä Viimeinen sana -ohjelmassa analysoitiin budjettiuutisoinnin onnistumista ja striimien haasteita.

Lotta Sillanmäki

Hallituksen budjettiriihi on ollut näkyvästi esillä mediassa tällä viikolla. Moni media esitti suorana hallituksen tiistaisen infotilaisuuden budjettiriihestä omilla alustoillaan, jolloin hallitus sai oman viestinsä kuuluviin sellaisenaan. Esimerkiksi Ylen A-studion lähetysajasta yli puoli tuntia käytettiin tiedotustilaisuuteen.

Kokenut toimittaja ja kirjailija Markus Leikola kyseenalaistaa median tavan lähettää viranomaisten tiedotustilaisuuksia suorana omilla alustoillaan.

– Eihän tiedotteitakaan panna sellaisenaan lehteen tai lueta fakseja ääneen radiossa, Leikola sanoi mediakriittisessä Viimeinen sana -ohjelmassa.

Leikola vertaa journalismia kokkaamiseen, jossa striimit ovat raaka-ainetta.

– Jos haluan tilata pizzan, niin en halua purkillista tomaattia ja pussillista jauhoja.

Leikola pohtii, voiko striimaamisen taustalla olla pelko, että katsojat menevät kilpailevalle kanavalle katsomaan lähetystä.

– Nyt meillä tulee infoa kaikilta mahdollisilta kanavilta suoraan, joka on kuitenkin pois jostain muusta.

Pelkät striimit sellaisenaan eivät ole journalismia, itsekin toimittaja työskennellyt THL:n tutkimusprofessori ja Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo sanoo.

– Se on konteksti, asiayhteys, jossa toimitaan. Journalismin pitäisi olla jotain, joka on antaa lisää, tuo jotain syvempää ja uutta.

Helsingin Sanomien politiikan toimittaja Teemu Muhosen mukaan on normaalia, että tiedotusvälineet näyttävät isoista uutistapahtumista tiedotustilaisuuksia suorana. Hän ei pidä striimejä ongelmana, jos ne eivät ole pois muusta journalismista.

Muhonen myöntää, ettei budjettiuutisointi mennyt putkeen, koska kaikkia leikkauksia ei saatu heti uutisoitua. Leikkauksista ei kerrottu tiistaina kello 21 pidetyssä tiedotustilaisuudessa, eikä samaan aikaan julkaistussa 10-sivuisessa tiedotteessa.

– Toimittajalla on aika vähän työkaluja siinä hyvin myöhään tiistai-iltana.

Muhosen mukaan tiedotustilaisuus ei välttämättä ollut onnistuminen hallitukseltakaan.

– Joku voisi sanoa, että hallitus näyttää hölmöltä sanoessaan, että tilanne on todella vakava ja velkalaiva uppoaa – ja tässä tulee nämä meidän kaikki kivat menolisäykset.

Katso koko Viimeinen sana -lähetys Yle Areenasta.

Suosittelemme