Hyppää sisältöön

Suomen olympiatoivolle jättipettymys – Arvi Savolainen turhautui MM-kisoissa, jotka päättyivät yllättävästi: ”Tuli aika pommina”

Arvi Savolainen kärsi tappion Liettuan Mindaugas Venckaitisille kolmannella kierroksella. Savolaisen mukaan painista puuttuu vielä rutiinia raskaiden aikojen jälkeen.

Liettuan Venckaitis kukisti Savolaisen selkävoitolla kreikkalais-roomalaisen painin 97 kilon sarjassa.
Paavo Forsberg

Arvi Savolaisen urakka painin MM-kisoissa Belgradissa päättyi kolmannella kierroksella, kun hän kärsi selätystappion Liettuan Mindaugas Venckaitisille kreikkalais-roomalaisen painin 97-kiloisten sarjassa.

Vuoden 2022 EM-hopeamitalisti oli turhautunut kisojen lopputulokseen. Paini näytti ajoittain hyvältä, mutta tulos ei vastannut tavoitteita. Lisäksi viidelle parhaalle jaossa ollut olympiapaikka jäi haaveeksi.

– Nämä ovat niitä kisoja, missä pitäisi pärjätä, jos mielii olla hyvä painija. En ollut sillä tasolla, millä pitäisi. On se turhauttavaa ja tulee niitä samoja virheitä, mitä on tullut vuosia takaperin, vaikka on kuinka yritetty treenata välissä, Savolainen sanoi.

Savolainen aloitti ottelun hyvin, mutta liettualainen heitti noin minuutin pystypainin jälkeen suomalaisen mattoon, eikä Savolainen tästä enää noussut.

Savolainen ei osannut odottaa heittoa ja niskalenkkiä kisoista ja leireiltä tutulta vastustajalta.

– Tuli aika pommina. Tuo ei ollut tiedossa. En tiedä, näin on käynyt ennenkin, sama tilanne.

Savolainen viittasi vuoden 2021 EM-kisoihin, joissa hän kärsi tappion Valko-Venäjän Mikalai Stadubille samalla tavalla. Savolainen arvioi, että syynä on pystypainista puuttuva varmuus.

– Sitä olisi pitänyt saada ajettua sisään ja paranneltua asentoa, mutta ei ole onnistunut.

Tokion olympialaiset olivat pettymys painija Arvi Savolaiselle.
Arvi Savolainen. Kuva Tokion olympialaisista 2021. Kuva: Getty Images

Savolaisen haaveet olympiapaikan saavuttamisesta Belgradissa romuttuivat lopullisesti, kun Vencaitis ei onnistunut etenemään sarjan loppuotteluun. Näin ollen Savolainen ei päässyt jatkamaan keräilyotteluissa, joiden kautta hän olisi voinut nousta pronssiotteluun ja olympiapaikan lunastavien joukkoon.

Ennen tappiotaan suomalaispainija päihitti MM-matolla ensin Japanin Yuta Naran 8–0 ja Hollannin Tyrone Sterkenburgin 10–7. Savolaiselle jäi turnauksesta hampaankoloon.

– Ei jäänyt mikään hyvä fiilis, vaikka muutaman matsin onnistuin voittamaan. Kaverit olivat sellaisia, että kaikki kolme olisi pitänyt voittaa. Ei ehkä ollut odotettavissakaan, että täällä olisi sarjan paras, mutta parempaa lopputulosta toivoin.

Tokion olympialaisissa pronssiottelun hävinnyt Savolaisella on ollut loukkaantumisia ja terveysmurheita. Hän joutui jättämään viime vuoden MM-kisat väliin rannevamman takia. Savolaiselle tehtiin vuonna 2021 sydänoperaatio.

Raskaiden aikojen takia painista puuttuu rutiinia, vaikka kunto onkin hyvä.

– Kestävyyskunto voi olla jopa parempi kuin ennen, mutta on ollut niin paljon ongelmia, että yleisfysiikka ja voimatasot ovat tulleet alaspäin. Painiminuutteja on vain paljon vähemmän takana. Menee vähän väärille raiteille, sieltä virheitä tulee helpommin.

Savolaisen seuraava päätähtäin on keväällä olympiakarsinnoissa.

Savolaista haastatteli Jarkko Ala-Huikku.

Suosittelemme