Hyppää sisältöön

SM-liigaottelun ulosajo kuohuttaa – Tarmo Reunanen pyytää anteeksi asiatonta käytöstään, kiistää rasismin

Rauman Lukon Tarmo Reunanen ajettiin ulos liigaottelussa KalPaa vastaan.

Lukko-puolustaja Tarmo Reunasen häikäisevä ilmaveivimaali jäi HIFK-pelin voittomaaliksi.
Tarmo Reunanen. (Arkistokuva) Kuva: Elmeri Elo / All Over Press
Sakari Lund,
Mika Halonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Jääkiekon SM-liigan ottelussa KalPa–Lukko nähtiin harvinainen tapaus. Lukon Tarmo Reunanen sai avauserässä 5+20 minuutin rangaistuksen. Jäähyn syytä ihmeteltiin aluksi esimerkiksi Yle Puheen Jääkiekkokierroksen lähetyksessä.

Viralliseksi rangaistuksen syyksi kirjattiin aluksi: ”rangaistuksen syytä ei löydy sääntökirjasta”. Myöhemmin jäähyn syyksi muuttui epäurheilijamainen käytös.

Hallin kuuluttaja ilmoitti syyksi rasistisen käytöksen. Myös Lukko kertoi asiasta samalla tavalla viestipalvelu X:ssä.

Lukko julkaisi myös toisen viestin, jossa se korosti, että se ei hyväksy rasismia missään muodossa.

– On koko Liiga-yhteisön intressi, että kaukalosta pysyy asiaton käytös poissa – siksi ulosajo oli täysin oikeutettu. Luotamme ja odotamme, että Liigan kurinpitodelegaatio käsittelee tapauksen perinpohjaisesti.

Lukko julkaisi vielä tarkentavan viestin, jossa se korostaa, että tilanteessa kätetyt sanamuodot ovat vain osapuolten tiedossa.

– Tilanteessa käytetyt sanamuodot ovat vain osapuolten tiedossa. ”Rasistinen käytös” on kuitenkin jäähynimikkeenä niin vakava, että asia on syytä tutkia perinpohjin ennen pidempien pelikieltojen asettamista.

Tilanteessa pelaajat olivat valmistautumassa aloitukseen. Linjatuomari kuuli Reunasen sanovan jotain KalPan Juuso Mäenpäälle ja tuomaristo lähti neuvonpitoon. Seurauksena oli Reunasen suihkukomennus. Lukon päävalmentaja Tomi Lämsä vaikutti hämmentyneeltä.

Lukko julkaisi Reunasen kommentit ottelun jälkeen

Ottelun päätyttyä Lukko julkaisi asiasta tiedotteen, jossa Reunanen pyysi anteeksi asiatonta käytöstään.

– Lukon Tarmo Reunaselle tuomittiin ottelussa ulosajo ajassa 15.38. Rangaistuksen syyksi ilmoitettiin alunperin rasistinen käytös, mutta korjattiin myöhemmin epäurheilijamaiseksi käytökseksi, tiedote alkaa.

Reunanen myöntää käyttäneensä asiatonta, kaukaloon kuulumatonta kieltä vastustajajoukkueen pelaajaa kohtaan. Tiedotteessa hän painottaa, ettei tilanteessa käytetty ihonväriin, kansalaisuuteen, etniseen alkuperään tai syntyperään viittaavia termejä.

– Olen erittäin pahoillani käytöksestäni. Käyttämäni sanat eivät kuulu jääkiekkokaukaloon eikä muuallekaan. Pyydän anteeksi Lukon kannattajilta, KalPan joukkueelta, koko Liiga-yhteisöltä ja omalta joukkueeltani, Reunanen sanoo tiedotteessa.

Lukon toimitusjohtaja Jukka Kunnas lisää tiedotteessa, että epäurheilijamainen käytös ei sovi Lukon eikä minkään muunkaan urheiluseuran arvoihin.

– Liigapelaajat ovat esimerkinnäyttäjiä, joita nuoret katsovat ylöspäin. Siksi meidän täytyy ymmärtää vastuumme niin kaukalossa kuin sen ulkopuolella, Kunnas tuumaa.

Liigan toimitusjohtaja ottelun erätauolla: Emme hyväksy rasismia

Liigan toimitusjohtaja Mikko Pulkkinen kommentoi asiaa Sari Sirkkiän haastattelussa erätauolla.

– Emme hyväksy rasismia tai syrjivää käytöstä missään muodossa. Sille on nollatoleranssi. En tiedä vielä asiasta enempää, saan tänään vielä raportin ja kuulen itse tuomareita. Sitten aletaan hoitamaan asiaa.

Kerrotteko julkisuuteen, mitä Reunanen huuteli?

– Tämä on ensimmäinen tapaus, joka tuli esille. Katsomme tämän huolella lävitse. Liigassa on eettiset toimintaperiaatteet, joissa otetaan kantaa näihin asioihin.

Onko mahdollista, että tulee lisäsanktioita?

– Kurinpitodelegaatio käsittelee asian ensimmäisenä, mutta aion olla itse mukana asian selvittämisessä.

SM-liigan illan tulokset

HPK–HIFK 1–2 (1–1, 0–0, 0–1)
Ilves–Pelicans 1–3 (0–1, 1–1, 0–1)
KalPa–Lukko 2–0 (1–0, 0–0, 1–0)
KooKoo–Sport 3–1 (1–0, 0–0, 2–1)

Sarjataulukko tästä linkistä.

Päivitetty kello 21.29. Lisätty Lukon tiedote ja Reunasen kommentit.

Suosittelemme