Hyppää sisältöön

Suomen kuumimman joukkueen valmentaja ei uhonnut turhia Urheiluruudussa – VPS sivusi Veikkausliigan voittoputkiennätystä

VPS otti 12:nnen voittonsa putkeen, kun Honka kaatui Espoossa 3–0. VPS jatkaa sarjataulukossa kolmantena.

VPS:n pelaajat juhlivat maalia Honkaa vastaan 22.9.2023.
VPS juhlii jälleen. Kuva: Matti Raivio / All Over Press
Mika Halonen,
Jussi Vainikka
Avaa Yle-sovelluksessa

SJK:n ja HJK:n kohtaaminen sunnuntaina 24.9. kello 17.15 alkaen TV2:ssa, Yle Areenassa ja Ylen verkkosivuilla.

Häviääkö VPS enää koskaan?

Se kysymys oli esitettävä VPS:n päävalmentajalle Jussi Nuorelalle Urheiluruudun jutussa ennen kuin Veikkausliigan ylempi loppusarja alkoi.

– Uskon, että tappio on lähempänä kuin se edellinen tappio. Mutta ei me välttämättä ihan lähiaikoina hävitä, Nuorela hymyili.

Nuorelan itseluottamus ei ollut katteetonta. Vaasalaiset aloittivat loppusarjan kaatamalla KuPSin Kuopiossa 17. syyskuuta lukemin 2–0.

Nyt perjantai-iltana kaatui Espoossa Honka 3–0.

Keskikentän Prosper Ahiabu pukkasi Antti-Ville Räisäsen antaman vapaapotkun verkkoon 37. minuutilla. Avausjakson lisäajalla Peter Godly Michael karkasi maalivahti Teppo Marttisen pitkän maalipotkun jälkeen ja iski 2–0.

Toisella jaksolla Hongan toppari Aldayr Hernandez ohjasi pallon omaan maaliin Michaelin vahvan nousun jälkeen.

– Henkilökohtaisesti tämä oli varmaan yksi kauden helpoimmista peleistä. Puolustettiin tosi hyvin, kaveri ei päässyt maalipaikoille juurikaan. Aika siistiä, maalivahti Marttinen kertoi STT:lle.

VPS kaatoi Hongan ylemmässä loppusarjassa 3–0. Katso tästä maalit.

Historiallinen voittoputki

Kauden 12 ensimmäisestä Veikkausliigan ottelustaan VPS voitti vain yhden. Tappioita kertyi kahdeksan, pahimmillaan viisi putkeen.

Veikkausliigassa on nähty tällä kaudella ennätyksellinen tuolileikki. Ennen jatkosarjojen alkua peräti seitsemän joukkuetta oli vaihtanut päävalmentajaa.

Yksi suurista syistä on seurojen saamien tv-rahojen kasvu. Pääsarjapaikan arvo on näin suurempi kuin aikaisemmin, ja seurat hakevat kaikin keinoin suunnanmuutoksia.

Vaasassa ei vedetty hätäjarrusta. Nuorela sai jatkaa – ja nyt VPS sivusi Veikkausliigan kaikkien aikojen voittoputkiennätystä.

Sen jälkeen, kun VPS hävisi Hongan vieraana 27. kesäkuuta, se on voittanut jokaisen ottelunsa. Tänään VPS nappasi 12:nnen voittonsa putkeen ja juurikin Hongan vieraana. VPS nousi jakamaan Veikkausliiga-ajan pisintä voittoputkea HJK:n kanssa. HJK voitti 12 ottelua putkeen kaudella 2002.

Pisin voittoputki Suomen pääsarjassa on kolmen voiton päässä. HIFK voitti 15 ottelua peräkkäin vuosina 1933–34 SM-sarjassa.

VPS:n Jussi Nuorela Honka-ottelussa 22.9.2023.
Jussi Nuorela on piiskannut VPS:n hurjaan lentoon. Kuva: Matti Raivio / All Over Press

Kun Nuorelalta kysyttiin, pelkäsikö hän kesän aikana oman pestinsä puolesta, vastaus tuli jälleen hymy suunpielessä.

– Onhan tämä ollut aika käsittämätöntä. Seitsemän valmentajaa on jo lähtenyt, ja luulen, että tässä on pari muutakin ollut jossain kohtaa aika lähellä.

– Ei se olisi montaa tappiota enää vaatinut. Sitten olisi varmasti ruvettu miettimään tosissaan, kannattaisiko jotain tehdä. Eihän voi vain loputtomiin hävitä, Nuorela jatkoi omasta tilanteestaan.

Nuorela on korostanut haastatteluissa, ettei hänen joukkueessaan ole tehty mitään ihmetemppuja tappioputken kääntämisessä historialliseksi voittoputkeksi.

Alkukaudella VPS:lle tuli paljon tuskaisia viime hetken takaiskuja sekä tuhrimista hyökkäyspäässä. Tilastojen valossa VPS ei ollut niin huono kuin sarjataulukko kauden alkupuoliskon näytti.

– Isossa kuvassa ei ole mikään muuttunut. Alkukaudella oli parempiakin pelejä kuin mitä olemme nyt viime aikoina pelanneet, Nuorela summasi Ylelle kymmenen voiton jälkeen.

Europelipaikka kiikarissa

Koska VPS ja Nuorela kokivat, että pelillisesti joukkueen tekeminen on ihan hyvissä uomissaan, tuloksien kohenemiseen jaksettiin uskoa ja luottaa. Nyt Vaasassa koetaan, että VPS on niillä sijoilla kuin kuuluukin – viime aikoina jokunen peli olisi voitu hävitäkin, mutta toisaalta alkukaudesta pisteitä olisi ”kuulunut” kertyä enemmänkin.

VPS on ollut mainio erikoistilanteissa, pelaa aggressiivisesti ja tarvittaessa röyhkeän suoraviivaisesti.

Hyökkäyspään iso kaksikko, nigerialainen Peter Godly Michael ja kesän siirtoikkunassa hankittu australialainen Harry Sawyer, ovat löytäneet myös melkoisen flow-tilan. Etenkin alkukaudesta Michaelin maalipaikkojen tuhnuilu oli Veikkausliigan puheenaiheita, mutta eipä enää.

Michael on iskenyt nyt 13 liigamaalia – niistä kymmenen viimeisessä kahdeksassa pelissä. Sawyer on säistänyt kolmella osumalla ja 18-vuotias Roni Hudd neljällä.

Tästä voit katsoa Urheiluruudun jutun VPS:stä ennen ylemmän loppusarjan alkua.

Huiman vireensä ansiosta VPS on noussut nyt 42 pisteeseen. Se on sarjakolmosena. Ottelun vähemmän pelanneilla KuPSilla on 43 pistettä ja HJK:lla 47 pistettä.

Alkukauden farssijoukkueelle ei voi kuitenkaan vielä kuuluttaa europelipaikkaa. Vain Veikkausliigan kaksi parasta pääsevät ensi kesän europelikarkeloihin, kun sijoille 3–7 sijoittuneet pelaavat loppusarjojen jälkeen erillisen turnauksen paikasta Konferenssiliigan karsintaan ensi kesäksi.

Alaloppusarjassa täysi kierros

Perjantai-iltana vauhdissa olivat myös kaikki alemman loppusarjan joukkueet. FC Lahti voitti AC Oulun 2–1, Ilves löi vieraissa KTP:n 3–0 ja IFK Mariehamn otti 2–1-kotivoiton Hakasta.

Sarjan hännillä olevalle Mariehamnille voitto oli äärimmäisen tärkeä. Se nousi kahden pisteen päähän KTP:stä. Ilves on taas neljä pinnaa KTP:n edellä ja kiinni ensimmäisessä suoran säilyjän paikassa.

Veikkausliigan sarjataulukot tästä linkistä (teksti-tv).

SJK:n ja HJK:n kohtaaminen sunnuntaina 24.9. kello 17.15 alkaen TV2:ssa, Yle Areenassa ja Ylen verkkosivuilla.

Suosittelemme