Ukraina osui tänään perjantaina Venäjän Mustanmeren laivaston päämajaan Sevastopolissa. Ukraina moukaroi Krimiä ja Mustanmeren laivastoa nyt lähes päivittäin.
Mitä niemimaalla oikein tapahtuu?
Puolustusvoimien entinen tiedustelupäällikkö, kansanedustaja Pekka Toveri (kok.) arvioi, että ukrainalaiset ovat saaneet heikennettyä venäläisten ilmapuolustusta Krimillä.
– Ukraina on tehnyt hyvää tiedustelutyötä. Näyttää siltä, että se on onnistunut tuhoamaan kaksi arvokasta S-400-ilmatorjuntajärjestelmää Krimillä.
Toverin mukaan Venäjän ilmapuolustuksessa on nyt aukkoja. Näitä aukkoja Ukraina käyttää hyväksi iskemällä tärkeisiin kohteisiin yhä uudestaan.
Toveri arvioi, että Venäjällä on rajallinen määrä kehittyneitä ilmatorjuntajärjestelmiä, ja tuhottujen järjestelmien korvaaminen ei ole sille helppoa.
Tämä pakottaa Venäjän tekemään nyt valintoja ilmapuolustuksen suhteen.
– Siellä varmaan pohditaan, kannattaako Krimille lähettää lisää ilmatorjuntaa tuhottavaksi, vai pidetäänkö ne takalinjoilla, missä pystytään suojaamaan Venäjän iskukykyä mantereelta.
Venäjä voi joutua luopumaan laivastotukikohdastaan Sevastopolissa
Ukraina on iskenyt viime aikoina myös jatkuvasti Venäjän merivoimiin Mustallamerellä.
Suurin yksittäinen isku tapahtui reilu viikko sitten, kun ukrainalaiset ohjukset osuivat kuivatelakkaan Sevastopolissa. Iskussa tuhoutui ensimmäistä kertaa venäläinen sukellusvene. Isku oli Toverin mukaan valtava onnistuminen Ukrainalle.
– Ukraina sai tuplajättipotin. Se sai yhdellä iskulla kaksi merkittävää asiaa tuhottua. Siinä meni noin kaksikymmentä prosenttia Venäjän vedenalaisesta iskuvoimasta Mustallamerellä. Se sattuu, Toveri hymähtää.
Iskussa tuhoutui maihinnousualuksen ja sukellusveneen lisäksi itse kuivatelakka. Sekin on Toverin mukaan kova kolaus Venäjän merivoimille, ja heikentää sen kykyä operoida Krimiltä käsin.
Jatkuvat iskut Venäjän kohteisiin saattavatkin Toverin mukaan johtaa siihen, että Venäjä joutuu siirtämään Mustanmeren laivastonsa Krimiltä.
– Ukrainan ei tarvitse tehdä enää montaa menestyksekästä iskua, niin venäläiset tulevat siihen johtopäätökseen, ettei Sevastopolissa kannata enää roikkua.
Tämä siis tarkoittaisi Venäjän laivaston siirtämistä Sevastopolista Novorossijsken satamaan, joka sijaitsee yli kolmensadan kilometrin päässä.
Se olisi merkittävä käänne sodassa, koska yksi syy hyökätä Krimille vuonna 2014 saattoi nimenomaan olla Venäjän pelko siitä, ettei Ukraina sallisi Venäjän laivaston enää pitää tukikohtaansa Sevastopolissa. Venäjän laivasto toimi Sevastopolissa Ukrainan ja Venäjän välisellä vuokrasopimuksella, joka oli umpeutumassa.
Laivaston siirtäminen Novorossijskeen muuttaisi merkittävästi Venäjän asemaa läntisellä Mustallamerellä.
– Maa jolla ei ole laivastoa pakottaa Venäjän Mustanmeren laivaston vetäytymään Krimiltä. Se olisi valtava nöyryytys, sanoo Toveri.
Toverin mukaan Venäjä yrittää nyt viivyttää tätä skenaariota mahdollisimman pitkään ja parantaa Sevastopolin puolustusta.
Yhtä tärkeää saada ilmavoimat kyvyttömäksi Krimillä
Toverin mukaan tärkeää ukrainalaisille on myös heikentää Venäjän ilmavoimien kykyä operoida Krimillä. Se vaikuttaa suoraan Ukrainan etenemiskykyyn etelärintamalla.
– Venäjän ilmavoimat tukeutuu Krimiin voimakkaasti. Jos ne eivät pysty operoimaan sieltä käsin, se vaikeuttaa ilmaoperaatioita Zaporižžjan suunnalla.
Toveri kertoo, että jos Ukraina saa läpimurron etelärintamalla, niin Venäjän ilmavoimat ovat sille suurin uhka.
Sen takia Venäjän ilmavoimien kyky operoida Krimiltä käsin on tärkeää tuhota.
Ukraina saanut panssareita ensi kertaa puolustuslinjojen läpi
Eilen uutisoitiin, että ukrainalaiset olisivat saaneet panssariajoneuvoja Venäjän puolustuslinjojen taakse ensimmäistä kertaa. Toverin mukaan tämä tarkoittaa, että ukrainalaiset ovat pystyneet tuhoamaan tarpeeksi Venäjän tykistöä ja raivaamaan miinoja tieltänsä.
– Viimeiset kaksi kuukautta on hyökätty pelkästään jalkaväellä. Nyt on saatu muutama kone ensimmäisestä puolustuslinjasta läpi. Se ei vielä tarkoita, että tässä olisi suuri läpimurto tapahtumassa tai Venäjän puolustuslinja romahtamassa.
Seuraavat viikot ovat Toverin mukaan ratkaisevia. Julkisten lähteiden perusteella ei ole varmaa tietoa siitä, kuinka paljon Venäjällä on reservejä jäljellä, eikä sitäkään, kuinka paljon Ukrainalla on iskukykyisiä joukkoja käytettävissä.
– Venäjä heittää nyt viimeisiä parhaita reservejään pysäyttääkseen ukrainalaiset, Toveri sanoo.
Hänen mukaansa suurin kysymys tällä hetkellä on, kuinka hyvin Venäjän seuraavat puolustusasemat on miehitetty. Hän arvelee, että Venäjällä ei ole alueella riittävästi joukkoja kaikkien asemien vahvaan miehittämiseen syvyydessä.
Ukrainalaisilla muutama viikko aikaa
Toinen tekijä, mikä saattaa edistää Ukrainan etenemistä jatkossa, on se, että Venäjällä saattavat Toverin mukaan olla myös miinat lopussa. Toveri uskoo, että Ukraina yrittää vielä strategisesti Tokmakin saavuttamista seuraavien viikkojen aikana.
– Venäjä ei välttämättä ole kyennyt miinoittamaan syvyydessä yhtä paljon kuin ensimmäisen puolustusaseman edessä
Ukrainan onnistuminen riippuu monesta tekijästä.
– Kuinka paljon Ukraina saa joukkoja läpi, kuinka paljon ilmatorjuntaa heillä ja kuinka hyvässä kunnossa logistiikka on, luettelee Toveri. Iso mekanisoitu hyökkäys vaatii paljon materiaalia ja huoltoa.
Kaikki nämä ovat isoja kysymysmerkkejä, sanoo Toveri.
Venäläisten joukkojen ja miinojen lisäksi Ukrainalla on nyt myös toinen murhe - aika. Toverin mukaan ukrainalaisilla on enää pari kolme viikkoa aikaa vallata isompia alueita. Sitten tulevat sääolosuhteet vastaan, ja hyökkäystä panssarein voisi jatkaa vasta maan jäätyessä.
Toverin mukaan Ukraina ei kuitenkaan enää halua antaa venäläisille mahdollisuutta kaivautua syvälle puolustusasemiin. Sen takia Ukraina haluaa varmasti pitää painetta yllä.
– Jos olisin ukrainalainen kenraali, yrittäisin keskittää nyt kaikki voimat ja päästä venäläisten selustaan ja riehua siellä. Pyrkisin liikkuvaan sodankäyntiin, koska venäläiset eivät ole siinä kauhea hyviä.
Jos ukrainalaiset pääsevät etenemään Tokmakin lähelle, he voivat vaikeuttaa Venäjän eteläistä huoltoyhteyttä merkittävästi.
– Se antaa Ukrainalle hyvät lähtöasemat seuraavaan hyökkäysvaiheeseen, sanoo Toveri.
Täsmennetty 23.9. klo 20.23 Toverin kommentteja Ukrainan iskukykyisistä joukoista, Venäjän asemien vahvuudesta ja Venäjän kyvystä miinoittaa asemiaan ensimmäisen puolustuslinjan jälkeen.