Hyppää sisältöön

SM-liigapomo selittää, miten kohu-ulosajo käsitellään – puolustajan huutelusta voi tulla esimerkkitapaus

SM-liigan toimitusjohtaja Mikko Pulkkinen kertoi Yle Urheilulle ottelun jälkeen, ettei ole koskaan kuullut samanlaisesta tapauksesta.

Tarmo Reunanen otti näin tyynesti vastaan Lukko-onnitelut ilmaveiviosumastaan.
Näin Tarmo Reunanen tuuletti maalia keväällä. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press
Paavo Forsberg,
Sari Sirkkiä

KalPan ja Lukon välisessä SM-liigan ottelussa nähtiin erikoinen tilanne avauserässä, kun Lukon puolustaja Tarmo Reunanen sai 5+20 minuutin rangaistuksen sanottuaan jotain KalPan Juuso Mäenpäälle.

Hallin kuuluttaja kertoi rangaistuksen syyksi rasistisen käytöksen, kuten kertoi myös Rauman Lukko viestipalvelu X:ssä. Ottelun jälkeen Lukko julkaisi tiedotteen, jossa se kertoi, että rangaistuksen syyksi ilmoitettiin alunperin rasistinen käytös, mutta syy korjattiin epäurheilijamaiseksi käytökseksi.

SM-liigan toimitusjohtaja Mikko Pulkkinen kertoi Yle Urheilulle, ettei ole koskaan kuullut samanlaisesta tapauksesta.

– Emme hyväksy rasismia tai syrjivää käytöstä missään muodossa. Sille on nollatoleranssi. En tiedä vielä asiasta enempää, saan tänään vielä raportin ja kuulen itse tuomareita. Sitten aletaan hoitaa asiaa, Pulkkinen sanoi.

Kerrotteko julkisuuteen, mitä Reunanen huuteli?

– Tämä on ensimmäinen tapaus, joka tuli esille. Katsomme tämän huolella lävitse. Liigassa on eettiset toimintaperiaatteet, joissa otetaan kantaa näihin asioihin.

Onko mahdollista, että tulee lisäsanktioita?

– Kurinpitodelegaatio käsittelee asian ensimmäisenä, mutta aion olla itse mukana asian selvittämisessä.

Linjataanko kurinpitopäätöksellä mahdollisesti sitä, mitä kaukalossa saa huudella?

– Emme hyväksy syrjintää tai syrjivää käytöstä missään muodossa. Sille on täysin nollatoleranssi. Ja se lähtee jo Liigan eettisistä toimintaperiaatteista. Meillä on säännöt kaukaloon sopimattomasta käytöksestä, jonka mukaan tuomarit toimivat tänään. Sitten meillä on kurinpitoprosessi ja -delegaatio, joka käsittelee sinne menevät asiat.

Tuleeko tästä esimerkkitapaus?

– Kyllä tämä minusta antaa kuvan, miten vakavasti me suhtaudumme tällaisiin asioihin.

Lukko-puolustaja Tarmo Reunasen häikäisevä ilmaveivimaali jäi HIFK-pelin voittomaaliksi.
Reunanen sai suihkukomennuksen. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press

Näin osapuolet kommentoivat

Ottelun päätyttyä Lukko julkaisi asiasta tiedotteen, jossa Tarmo Reunanen pyysi anteeksi asiatonta käytöstään.

– Olen erittäin pahoillani käytöksestäni. Käyttämäni sanat eivät kuulu jääkiekkokaukaloon eikä muuallekaan. Pyydän anteeksi Lukon kannattajilta, KalPan joukkueelta, koko Liiga-yhteisöltä ja omalta joukkueeltani, Reunanen sanoo tiedotteessa.

Yle Urheilu kysyi Juuso Mäenpäältä, oliko hän huutelun kohteena.

– En ole varma, kenelle hän siellä huuteli. Yleisökin mylvi, niin ei oikein kuullut, Mäenpää totesi.

Juuso Mäenpää.
Juuso Mäenpää. Kuva: Vesa Pöppönen / AOP

Sosiaalisessa mediassa nostettiin esiin liigan lyhyimpiin pelaajiin kuuluvan 169-senttisen Mäenpään pituus, ja että se olisi ollut huutelun syy. Liittyikö huutelu siihen?

– Ei tainnut olla siitä. En oikeasti kuullut, mitä hän sanoi, mutta tuomarit vissiin kuulivat ja tekivät linjauksen.

Mäenpää kommentoi asiaa myös MTV Urheilulle sekä C Moren ottelulähetyksessä. Mäenpää totesi, ettei arvannut, että tilanteesta tulisi niin isoa rangaistusta Reunaselle.

– No en tiennyt, mutta nyt tietää, että kannattaa miettiä, mitä sanoo, pelata vain vähän enemmän jääkiekkoa, eikä miettiä, mitä puhuu muille.

Lukon päävalmentaja Tomi Lämsä sanoi ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa, että jättää tapahtuman kommentoinnin tuomareille.

– Jos tässä kommentoin, niin saan varmaan todennäköisesti jonkin ”penaltin”. Tuomarit menivät ohjekirjojen mukaan ja he näkivät tilanteen näin. Ei siinä mielestäni sen enempää, Lämsä sanoi.

Suosittelemme