Hyppää sisältöön

Helmarit aloitti Kansojen liigan ennakkosuosikkina, mutta selätti paineet hienosti – joukkueen akilleen kantapää vaatii parannuksen

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue Helmarit voitti Slovakian perjantai-iltana. Asiantuntija Hanna Ruohomaa sanoo, että kenttätasapaino oli avainasemassa, mutta kehitettävääkin on.

Slovakian Martina Šurnovska kaatuu, Suomen Ria Öling ottaa pallon.
Suomen Ria Öling pelasi erinomaisen ottelun Slovakiaa vastaan. Kentän pintaan kaatuu Slovakian Martina Šurnovska. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Riku Porvari

Helmarit pelaa Kansojen liigan toisen ottelunsa Bukarestissa Romaniaa vastaan 26. syyskuuta. Suora lähetys alkaa Yle TV2:ssa ja Areenassa kello 18.45.

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue Helmarit aloitti Kansojen liigan taipaleensa vakuuttavasti perjantaina, kun joukkue voitti Slovakian 4–0. Helmarit rakensi maalipaikkoja monipuolisesti ja puolusti varmasti omaa maaliaan.

Suomi hallitsi pelitapahtumia läpi ottelun, mutta onnistumiset olivat useiden asioiden summa. Tässä jutussa Yle Urheilun jalkapalloasiantuntija Hanna Ruohomaa arvioi, miksi Suomi voitti ja mitä joukkue voi odottaa tulevista otteluistaan.

Suomen Linda Sällström (vas.), Jutta Rantala ja Katariina Kosola juhlivat.
Suomen Linda Sällström, Jutta Rantala ja Katariina Kosola juhlivat joukkueen maalia. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

1. Avainasemassa kenttätasapaino ja maltti

Asiantuntija Ruohomaa sanoo, että Suomella oli läpi ottelun todella hyvä kenttätasapaino. Esimerkiksi pelaajien väliset etäisyydet olivat lyhyet, joten tuki löytyi aina riittävän läheltä.

– Aina, kun pallo tuli puolustuslinjaan, toppareilla oli monta hyvää syöttövaihtoehtoa, sillä muut pelaajat olivat sijoittuneet niin hyvin.

Ruohomaa sanoo, että kokonaisuutena puolustuslinjan toiminta vakuutti hänet. Ennakkoon oltaisiin voitu ajatella, että 12:nnen maaottelunsa pelannut Eva Nyström tai 28:tta kertaa maajoukkueessa esiintynyt Elli Pikkujämsä olisivat vielä hakeneet paikkaansa. Slovakia-ottelussa nähtiin kuitenkin hyvin yhtenäinen puolustusnelikko, jossa pelasivat myös Natalia Kuikka (79 maaottelua) ja Emma Koivisto (87).

– Puolustuslinja näytti siltä kuin he olisivat pelanneet yhdessä jo monta vuotta. Yhteistyö oli saumatonta, Ruohomaa kehuu.

Slovakian Diana Lemešova taklaa Suomen Emma Koivistoa.
Slovakian Diana Lemešova taklasi Suomen Emma Koivistoa. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Ruohomaan mukaan Suomi oli myös valmistautunut peliin hyvin. Slovakia on ollut vahva etenkin vastahyökkäyksissään, mutta perjantaina Helmarit puudutti nuo tilanteet. Slovakia pääsi muutamaan otteeseen rakentelemaan vastahyökkäystä, mutta jokainen Suomen pelaajista oli mukana puolustuksessa.

– Hyvä esimerkki on 10-paikalla pelannut Ria Öling. Hän oli luomassa Suomelle maalintekopaikkaa, mutta hetkeä myöhemmin oli alimpana pelaajana puolustamassa omaa maaliaan. Oli useampikin tilanne, joissa hän juoksi täysiä pelaajan kiinni. Niissä ei välttämättä aina saatu riistoja, mutta pelkästään sillä saatiin hidastettua vastahyökkäyksiä ja Slovakian peli tyssäsi.

Ruohomaa toteaa, että ottelussa ei missään nimessä nähty Slovakian parasta osaamista. Vierasjoukkue rikkoi ja raastoi Suomen pelaajia läpi ottelun, mutta Helmareiden itsehillintä ei pettänyt.

– Esimerkiksi Eveliina Summasta rikottiin rumasti ja Suomi sai vapaapotkun. Summanen laittoi pallon nopeasti peliin ja Helmarit pääsi hyökkäämään. Todella kypsä esitys etenkin siinä mielessä, miten Suomi vastasi Slovakian tapaan rikkoa peliä.

Suomen joukkueen kannattajia katsomossa, etualalla Helmareiden pelaajia.
Suomi pelasi ennakkosuosikkina äänekkään kotiyleisön edessä Kupittaan jalkapallostadionilla Turussa. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

2. Ennakkosuosikin paineet

Suomi on B-liigan 2. lohkon ennakkosuosikki niin viimeaikaisten tulosten kuin rankingin ansiosta. Joukkue on Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan listalla 28. sijalla, kun saman lohkon Romania (39:s), Slovakia (48:s) ja Kroatia (60:s) ovat varsin kaukana takana.

Perjantai-iltana Kroatia voitti Romanian 2–1, joten Suomi on isommalla maalierollaan lohkon kärjessä avauskierroksen jälkeen.

Hanna Ruohomaa uskoo, että 4–0-voitto varmasti helpotti oloa, jos joukkueella on minkäänlaisia ennakkosuosikin paineita.

– Pitää kuitenkin muistaa, että jokainen joukkue on erilainen. Kun antaa tällaisen myrskyvaroituksen, ennakkoon heikommat joukkueet varmasti puolustavat matalalla.

Ruohomaa arvioi, että Helmarit joutuu jatkossa todennäköisesti pelaamaan matalampaa puolustusblokkia vastaan ja varautumaan vastahyökkäyksiin. Jos tilanne alkaa näyttämään siltä, että Suomi pystyy varmistamaan lohkovoiton aikaisessa vaiheessa, pelien luonne muuttuu.

– Jos muut joukkueet kamppailevat lohkon kakkospaikasta, Suomea vastaan aletaan pelaamaan niin, että tavoitteena on pitää Helmarit nollilla. Silloin ennakkosuosikin asemassa pitää muistaa se, että Suomi voi joutua pelaamaan joukkueita vastaan, jotka puolustavat tiiviimmin kuin Slovakia.

Slovakian parhaat maalipaikat tulivat Suomen heikosta rangaistusalueen puolustamisesta.

3. Akilleen kantapää

Suomi pelaa Kansojen liigan toisen ottelunsa vieraskentällä Romaniaa vastaan. Asiantuntija Ruohomaa sanoo, että perjantain Slovakia-voitossa nähtiin asioita, jotka kannattaa ottaa mukaan tuohon peliin. Yksi niistä on hyökkäyspelaamisen laajuus.

– Suomella oli paljon hyviä eri variaatioita. Joukkue pystyi tekemään maalinsa eri tavalla: erikoistilanteista, laukauksista ja vastahyökkäyksistä. Jatkossa myös yhdessä puolustaminen kannattaa pitää mukana. Se, miten pelaajat toteuttivat pelisuunnitelman ja täyttivät omaa rooliansa, sai jokaisen näyttämään siltä, että heidän oli mukava pelata.

Ruohomaan mukaan myös kehitettävää jäi. Suomen oman rangaistusalueen puolustaminen on jo pidemmän aikaa ollut akilleen kantapää – heikkous, jota pitäisi pystyä parantamaan.

– Vaikka se oli Slovakiaa vastaan ihan ok-tasolla, se ei riitä. Sen boksin puolustamisen pitää olla sen verran hyvää, että pallot saadaan siivottua pois niin, että vastustaja ei saa jatkotilanteesta maalia tehtyä.

Kuuntele Yle Urheilun 11 ystävää -podcastin kolmas jakso, jossa arvioidaan Suomen Kansojen liigan lohkoa. Löydät jakson alla olevasta upotuksesta tai tästä linkistä.

Helmarit pelaa Kansojen liigan toisen ottelunsa Bukarestissa Romaniaa vastaan 26. syyskuuta. Suora lähetys alkaa Yle TV2:ssa ja Areenassa kello 18.45.

Suosittelemme