Hyppää sisältöön

Euforinen tunnelma vei myös Paavo Arhinmäen mukanaan – kotiottelu Keravalla herätti tunteita, joita Jokerien fanit ovat kaivanneet

Jokerikannattaja Mikko Okka näkee, ettei jokeriyhteisö ole ollut vuosiin näin yhtenäinen. Kannattajat ovat tyytyväisiä, miten Jokerit on rakentanut paluuta kiekkokartalle.

Oksanen ja Arhinmäki tuulettavat maaleja.
Paavo Arhinmäki tuuletti villisti Emil Oksasen kavennusmaalia Eteläpäädyssä. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures
Simo Arkko

Parikymmentä jokerifania seisoo Helsingin rautatieasemalla. He eivät odota junaa, joka veisi megamatkalle Turkuun tai Tampereelle. Tällä kertaa suuntana on Kerava.

Toisin kuin aiempana päivänä metrossa Espooseen, nyt tunnelma on rauhallisempi. Yksi faneista päivittelee, miksi porukkaa on niin vähän. Ehkä lataus meni eiliseen Espoon peliin tai he saapuvat omilla autoillaan, muut pohtivat.

He eivät ehkä tiedäkään, millainen ilta on luvassa. Se on erittäin sähköinen.

Jokerifanit Keravan asemalla.
Jokerifanit järjestivät yhteisen junamatkan Keravalle. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures
Kannattaja.
Ja sitten kohti Keravan jäähallia. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures
Jokerifani Keravalla.
Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Halli on hyvin erilainen, mihin Jokereiden fanit ovat tottuneet. Vieressä on metsää, jossa on vielä mustikoita. Hallin ulkopuolelle on tuotu bajamajoja, jotta vessajono sisällä ei muodostuisi tuskastuttavan pitkäksi.

Hallin sisällä on todella kylmä. Katossa valaisevat Mestiksen vaatimusten takia uudet ledivalot ja musiikki raikaa. Päätyyn on tuotu videotaulu ja suurin osa katsomopaikoista on puupenkkejä.

Jokereiden hyökkäyspäätyyn on puolestaan rakennettu seisomakatsomo, jotta halli täyttää kapasiteetiltaan Mestiksen minimivaatimuksen.

Jokerifaneja Keravan hallin ulkopuolella.
Jonot olivat ulkona maltillisia. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures
Mustikkaa metsässä.
Aivan hallin edustalta löytyi mustikoita. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures
Jokerifaneja hallin pihalla.
Ulkona oli lämmin sää, joten moni katsoja viihtyi hallin pihalla. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures
Halli kuvattuna ennen ottelua.
Matalassa hallissa ääni ei kadonnut korkeuksiin. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Ottelun alkuun on kolme minuuttia, kun Katupoikien laulu pärähtää soimaan. Sen sanat hukkuvat melko nopeasti fanipäädyn korviahuumaavaan huutoon.

Jokerit! Jokerit! Jokerit!

Jokerit saapuu jäälle ja tunnelma sähköistyy entisestään. Sivukatsomossakin osa nousee seisomaan ja osoittamaan suosiotaan. Kun avauskiekko on pudonnut, he myös yhtyvät fanipäädyn Jokerit-huutoihin.

– Tämä on niin siistiä, eräs lähettyvilläni oleva henkilö toteaa vieruskaverilleen kahdella kirosanalla höystettynä.

Pelaaja kuvattuna ulkona.
Jokerit oli panostanut myös valoefekteihin Keravan otteluun. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures
Sivukatsomossa huudettiin Jokereille.
Jokereiden kannatushuudot raikasivat myös pääkatsomossa. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Jokerien kannalta ottelu alkaa hankalasti. Koovee iskee kolme maalia tylyllä tavalla ja Jokerit joutuu heti takaa-ajajaksi.

– Hallissa on hieno tunnelma. Olen helpottunut, että homma lähti käyntiin täällä, yleisö viihtyy ja kaikki toimii. Näkee, että fanit ovat iloisia, Jokerien toimitusjohtaja Antti-Jussi Niemi sanoo erätauon alkajaisiksi.

– Tietysti olen iloinen tunnelman, yleisön ja olosuhteiden puolesta, mutta tulos voisi olla parempi tällä hetkellä.

Niemi kävi pudottamassa ottelun avauskiekon. Kylmät väreet iskivät kehoon.

– Tämä tunnelma jokaisen pitäisi kokea. On niin mageeta, kun on pieni, tiivis halli ja fanit pitävät niin hienosti ääntä. Kyllä siinä kananlihalla on.

Antti-Jussi Niemi hymyilee.
Antti-Jussi Niemi oli helpottunut ensimmäisellä erätauolla. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures
Jokerifanit laulamassa.
Eteläpääty piti tunnelmaa yllä koko ottelun ajan. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Erätauon aikana tunnelma käytävällä on tiivis ja pidempiä jonoja muodostuu. Onneksi ulkona on niin lämmintä, että moni viettää taukonsa mielellään täällä.

Ulkona on myös nykyinen Helsingin apulaispormestari ja entinen urheiluministeri Paavo Arhinmäki.

Arhinmäki kertoo, että hän aloitti kannattamaan Jokereita 1980-luvulla. Silloin Helsingissä piti valita HIFK:n ja Jokereiden välillä, ja Arhinmäki valitsi Jokerit.

– Kun Jokerit lähti Venäjän sarjaan, totesin, että tähän loppuu se seura, jota aloin kannattaa 80-luvun alkupuolella.

– Muistan vielä ajan, kun säilyimme SM-liigassa ja kävin divarissakin katsomassa kaikki pelit. Yhdeksään vuoteen en ole käynyt katsomassa yhtäkään peliä. Päätin, etten mene, enkä ikinä mennyt.

Paavo Arhinmäki kuvattuna.
Paavo Arhinmäki kävi pitkästä aikaa Jokerien ottelussa. Hän osti kausikortin tukeakseen seuraa. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Arhinmäki on tyytyväinen, että Jokerien projekti lähtee tietyllä tapaa pohjalta.

– Nyt rakennetaan omilla junioreilla ja tehdään seura, mitä aloin 1980-luvulla lapsena kannattamaan.

– Ostin kausikortinkin. En pääse varmaan puoliinkaan matseista, mutta ostin sen osoittaakseni tukea sille, että täältä on siivottu Harkimot pois taustalta ja nyt on ihmiset, joilla on oikea Jokerit-sydän mukana, Arhinmäki taustoittaa.

Jokerien paluu suomalaiseen sarjaan tuntuu maistuvan monelle Jokerien kannattajalle.

– Tämä tuntuu hyvälle. Yhdeksän pitkää vuotta on odotettu, että Jokerit palaa takaisin Suomeen. Nyt vaan odotamme, että Stadin derbyt saadaan takaisin, Jokerit-fani Kalle Ahonen sanoo.

Kannattajia kuvassa.
Ulos tehty anniskelualue oli suosittu erätauolla. Jessica Leimu, Kalle Ahonen ja AJ Tolonen olivat innoissaan Jokerien paluusta suomalaiseen sarjaan. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures
Avauserätauolla kannattajia.
Myös hallin käytävällä riitti väkeä. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Ahonen toteaa, ettei KHL:ssä pelaaminen aiheuttanut samanlaisia tunteita.

– Ei se ole sama asia kuin että Jokerit pelaa Suomessa. Täällä Jokereita tyyliin vihataan jokaisessa kaupungissa, mihin menemme pelaamaan.

– Yhteisössä tunnelma on äärimmäisen hyvä. Jengi hyppii, pomppii, huutaa, nauraa ja itkee. Kannustavat omiaan. Tämä yhteisöllisyys on todella vahvaa.

Jokerit painostaa.
Koovee-vahti Patrik Hamrla ei ollut yllätettävissä kahdessa ensimmäisessä erässä. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Vaikka Jokerit on tappiolla reilusti, mahtava tunnelma jatkuu toisessa erässä. Hallin pääkatsomo lähtee vahvasti mukaan Eteläpäädyn huutoihin.

Kun kävin edellisen kerran Jokerien edustuksen kotiottelussa KHL-aikana, en aistinut vastaavanlaista intohimoa. Nyt se välittyy paitsi henkilöiden eleistä, myös heidän sanoistaan.

– Tämä tuntuu todella hyvältä. Onhan tätä odotettu noiden KHL-vuosien jälkeen, Eteläpäädyssä viihtyvä Erica Leminen sanoo toisella erätauolla.

– Pitkästä aikaa. Suomessa pelaaminen on parasta, Micaela Leminen puolestaan komppaa.

Jokerifanit laulamassa.
Fanipäädyssä elettiin tunteella. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Mikko Okka tuumaa, ettei pelipaikalla ole edes tällä hetkellä väliä. Hän suuntaisi kannustamaan Jokereita vaikka Oulunkylän ulkojäille.

– En voi kieltää, etteikö tämä olisi karu paikka, mutta ehkä se tekee tästä jotenkin niin kaunista. Täällä on aito lämärihenki kuten monet ovat sanoneet, Okka sanoo.

Okka näkee, ettei jokeriyhteisö ole ollut moneen vuoteen näin yhtenäinen.

– Mitä pidempään olimme KHL:ssä, porukka alkoi hajaantua. Jätti ehkä saapumatta otteluihin ja kävi vain silloin tällöin, Okka sanoo.

– Nyt tuntuu, että kaikki haluavat katsoa jokaisen pelin.

Jokerifanit laulamassa.
Jokerit ei halunnut myydä fanipäätyyn aluksi liikaa lippuja. Seura haluaa nähdä, minkä verran päätyyn mahtuu ihmisiä ja kuinka hyvin rakennelma kestää. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Okka toteaa, ettei hän ollut kovinkaan usein Eteläpäädyssä KHL-aikana. Hän istui sivukatsomossa syömässä popcornia, sillä kyse oli lähinnä viihdekiekosta.

– Ei siinä ollut aitoa henkeä kuten tässä aistii. Silloin katsoimme pelin ja lähdimme himaan.

– Tästä päädystä ei edes näe hirveän hyvin peliä. Silti tämä tunnelma on mieletön. Tämä on parasta, mitä voi olla.

Pelaajat tappelevat
Ottelussa riitti tunnetta. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Jokerien tyyli rakentaa uutta omilla junioreilla tuntuu sytyttävän kannattajia.

– Tämä on juuri sitä, mikä oli Aimo Mäkisen idea aikanaan. Paljon omia junioreita ja rakennetaan heillä tulevaisuutta. Ei mennä ostopelaajilla ja miljoonamiehillä. Aito meininki, ei ole parempaa.

Kolmannen erän alussa huomaa, että alkoholi on avannut suomalaisten äänijänteitä entisestään. Taistele Jokerit -huuto raikaa komeasti ympäri hallia.

Myös tuomarit saavat osansa jäätävällä buuauskonsertilla.

Videolta voi katsoa tunnelmapaloja Jokerien kauden ensimmäisestä kotiottelusta.

Jokerifanit saavat kuitenkin myös ilon aihetta, kun Mathias Hänninen iskee Jokerien Mestis-kauden ensimmäisen kotimaalin ajassa 46.11.

Metelin perusteella ei voisi kuvitellakaan, että kannattajat tuulettavat 1–3-kavennusta. Hallissa on euforinen tunnelma.

Pelaaja tuulettaa maalia.
Mathias Hänninen tuulettamassa kavennusta. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Pelistä saadaan erittäin jännä, kun Emil Oksanen kaventaa läpiajosta alivoimalla vajaa kolme minuuttia ennen loppua. 1 240-päinen kotiyleisö on haltioissaan. Niin on myös Arhinmäki, joka tuulettaa villisti Eteläpäädyssä fanien keskellä.

Oksanen tekee maalin.
Emil Oksanen onnistui tuomaan Jokerit maalin päähän läpiajosta. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Koovee kuitenkin kestää ja voittaa 3–2. Jokerien ensimmäinen kotiottelu päättyy pettymykseen. Sen aistii pelaajista. He olisivat halunneet tarjota enemmän kotiyleisölle.

– Se ei ollut huonoin startti meiltä, mutta millä tavalla meille tehtiin ne maalit. Meille tuli hupsista-maaleja kolme kappaletta. Niitä sattuu, mutta se on yhteen erään liikaa, kapteeni Saku Forsblom sanoo.

Saku Forsblom osoittaa tilannetta.
Saku Forsblom on tällä kaudella Jokerien kapteeni. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Forsblom sanoo, että kannattajien luoma tunnelma avitti tällä kertaa kahteen maaliin. Hän kehuu vuolaasti, millaista tunnelmaa kannattajat ovat luoneet harjoituspeleistä lähtien.

– Voin sanoa, että ei ole Suomessa muualla tällaista mekkalaa, missä me pelaamme. Äärettömän kiitollinen siitä, Forsblom sanoo.

– Se on uskomatonta, millainen tunnelma ja tuki meidän takana on. Peli oli 0–3 ja siihen ei ole kukaan kopissa tyytyväinen, ja silti toisessa erässä sama meno jatkui.

Jokereiden pelaajat kiittävät kannattajia.
Pelaajat kiittivät kannattajiaan. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures
Jokerit kiittää kannattajia.
Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Forsblom toivoo, että jokainen jokeripaidan päälleen pukeva pelaaja yrittäisi nauttia tunnelmasta mahdollisimman paljon, sillä vastaavaa ei tule uralla ”hirveästi” vastaan.

– Enemmän meillä on kyse siitä, että pyrkisimme nauttimaan tilanteesta. Fanit ja meidän yhteisö tietävät kuitenkin sen, että tämä tarina on vasta alussa, Forsblom tuumaa.

Suosittelemme