Espanjan naisten jalkapallomaajoukkueen pelaajat ovat saaneet viimeisen kuukauden aikana runsaasti tukea sen jälkeen, kun epäkohdat pelaajien kohtelussa nousivat voimakkaasti esiin MM-finaalin jälkeen.
Ranskan naisten maajoukkueen päävalmentaja Hervé Renard ui kuitenkin vastavirtaan tällä viikolla.
Ranskalaislehti L’Equipe kysyi Renardilta, mitä hän ajattelee Espanjan kriisistä ja voisiko siitä olla hyötyä naisten jalkapallolle.
– Minua kiinnostaa vain jalkapallo. Muu väsyttää minua. En ole edes tietoinen. En edes lue tällaista tietoa, vaikka ymmärrän, että on asioita… Olen keskittynyt ja tykkään jalkapallosta. Muu ei ole vastuullani, Renard totesi ennen kuin Ranska kohtasi Portugalin Kansojen liigassa.
Espanjan naisten maajoukkueen ongelmat ovat olleet otsikoissa jo vuoden ajan päävalmentaja Jorge Vildan valmennusmetodien takia, mutta ongelmat nousivat laajemmin pinnalle MM-finaalin tapahtumien jälkeen.
MM-kultaseremonioissa Espanjan jalkapalloliiton puheenjohtaja Luis Rubiales otti tähtipelaaja Jennifer Hermosoa kasvoista kiinni ja suuteli tätä suulle.
Ensiksi erosi Espanjan valmennusryhmä ja myöhemmin myös Rubiales suostui eroamaan. Espanjan jalkapalloliitto tuki pitkään Vildaa ja Rubialesia.
Tuorein kohu nousi tällä viikolla, kun suurin osa Espanjan joukkueen pelaajista nimettiin kohtaamaan Ruotsi vastoin tahtoaan.
Renardin ulostuloa hämmästeltiin laajasti sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi Ruotsin maajoukkueen pitkäaikainen maalivahti Hedvig Lindahl reagoi voimakkaasti Renardin sanoihin.
– Oi, kuinka haluaisimmekaan, että tämä olisi todellisuus, Lindahl kirjoitti kipakasti viestipalvelu X:ssä.
Voimakas kannanotto Espanjan puolesta Ruotsissa
Ruotsissa osoitettiin voimakkaasti tukea espanjalaispelaajille, kun Ruotsi ja Espanja lopulta kohtasivat perjantaina Kansojen liigan ottelussa Göteborgissa.
Ruotsi ja Espanja toivat kentälle lakanan, jossa todettiin espanjaksi ”nyt riittää” ja englanniksi ”meidän taistelumme on kansainvälinen taistelu” viitaten naisten kokemiin epäkohtiin ympäri maailmaa.
Pelaajat saivat Göteborgissa Vanhalla Ullevin stadionilla komeat suosionosoitukset kannanotostaan.
”Tämä riittää” -tekstit olivat myös pelaajien käsivarsissa ottelun aikana. Ruotsin pelaajat kertoivat ottelun jälkeen Expressenille, kuinka he olivat kertoneet halustaan tukea espanjalaisia.
Idea kannanoton muodosta oli tullut Espanjan joukkueelta. Ruotsalaiset olivat halunneet seisoa sen takana.
– Seksuaalinen hyväksikäyttö on yhteiskuntakysymys. Sen pitää loppua. Koko maailma tukee heitä (espanjalaisia). Tunnen henkilökohtaisesti ylpeyttä, että Espanjan pelaajat puolustavat itseään parempaa tulevaisuutta varten, Ruotsin tähti Kosovare Asllani kuvaili tilannetta Aftonbladetin mukaan jo ennen ottelua.
Espanjan pelaajat olivat kiitollisia tuesta ottelun jälkeen.
– Mielestäni Ruotsin maajoukkue on esimerkillinen monella tavalla. Ei vain kentällä vaan myös, kun tulee kyseeseen yhteiskunta-asiat, kulttuuri ja joukkueena toimiminen. Olemme todella kiitollisia. Tämä on kaikkien taistelu, Mariona Caldentey sanoi.
Ottelun keskellä Espanjan jalkapalloliitosta saatiin jälleen yksi uutinen. Espanjan liiton varapuheenjohtaja Miguel García Caba sai potkut kesken Ruotsi-ottelun. Espanjalaisten medioiden mukaan Caba oli vastuussa liiton sisäisestä tutkinnasta Rubialesin suukon jälkeen. Selvitys tuli tulokseen, että Rubiales ei olisi tehnyt mitään väärää.
Ruotsin tähti tulistui ja latasi suorat sanat isoille pomoille
Espnjan ja Ruotsin ottelusta muodostui myös kentällä todella dramaattinen. Espanja voitti ottelun 3–2, kun Caldentey onnistui rangaistuspotkusta lisäajan kuudennella minuutilla.
Hetki ennen sitä Amanda Ilestedt oli kaatanut rangaistusalueella Amaiur Sarriegin ja saanut punaisen kortin. Se aiheutti kuitenkin jälkipuintia. Esimerkiksi SVT:n asiantuntija Hanna Marklund piti rangaistuspotkutuomiota kevyenä.
Ruotsi ja Espanja pelaavat Kansojen liigassa korkeimmalla portaalla A-liigassa. Ylimmällä portaalla on todella isot panokset, sillä jokaisen A-liigan neljän lohkon voittajat yltävät Kansojen liigan finaaliturnaukseen. Finaalijoukkueet pääsevät Pariisin olympialaisiin. Kolmanneksi paraskin joukkue voi yltää olympialaisiin, jos Ranska pääsee Kansojen liigan loppuotteluun.
Joka tapauksessa perjantain ottelu hallitsevan maailmanmestarin ja maailmanrankingin ykkösen välillä oli ikään kuin yksi olympiakarsintapeli. Ruotsin tähtipelaaja Asllani antoikin palaa ruotsalaismediassa ottelun jälkeen. Hän hämmästeli, miksi olympiakarsintaan vertautuvassa ottelussa ei ollut käytössä VARia eli videotarkistusjärjestelmää.
– Elämme tällaisessa todellisuudessa. Tällaisia taisteluita meidän pitää koko ajan käydä. Kamppailemme koko ajan liittoja vastaan. Eivätkö ihmiset voi vain tehdä päätöksiä vai pitääkö kaikkien boikotoida, jotta tehdään oikeita päätöksiä? Olen todella kyllästynyt, Asllani sanoi Aftonbladetin mukaan.
– Ihan kuin vaadittaisiin lakkoa, jotta voidaan järkeviä päätöksiä. Ylempänä ei ole järkeviä ihmisiä, jotka voivat tehdä fiksuja päätöksiä.
Asllani muistutti myös, kuinka olympiajalkapallossa on miehissä enemmän joukkueita kuin naisissa. Miehiin otetaan ensi vuodeksi Pariisiin 16 joukkuetta, kun taas naisiin 12. Lisäksi hän muistutti, että naisten otteluissa on vähemmän kameroita käytettävissä VAR-tarkistuksiin kuin miesten otteluissa.
Asllani kertoo olevansa turhautunut, kuinka naisten pitää jatkuvasti taistella, jotta tulee muutoksia.
– Jalkapallo on niin epätasa-arvoista. Turhauttaa toistuvasti. Haluaisin tasa-arvoista jalkapalloa. Tämä on kaukana siitä. En ymmärrä, mikä ongelma on, Asllani latasi.
Asllani totesi, että haluaisi nähdä muutoksia eri liittojen johdossa.
– Haluaisin siistiä kaikki liitot, molemmat (Kansainvälisen jalkapalloliiton) Fifan ja (Euroopan jalkapalloliiton) Uefan. Se olisi kivaa. Voimmeko katsoa, kuinka monta naista on johtajatehtävissä? Ei ole montaa. Siihen pitäisi tulla muutos. Pitääkö kaikkien maajoukkueiden mennä lakkoon vai mitä vaaditaan tasa-arvoiseen jalkapalloon?
Asllani täsmensi vielä myöhemmin, että hänen ajatuksensa koskevat myös Ruotsin jalkapalloliittoa.
– Puhumme siitä, että Espanjassa pitäisi saada enemmän naisia valta-asemiin, mutta kuinka monta naista meillä on?