Hyppää sisältöön

Valtava maansortuma tuhosi vilkkaan moottoritien Ruotsissa

Turman syy ei ole vielä tiedossa. Viranomaisten mukaan tien kunnostaminen tulee kestämään pitkään.

Roni Kuronen,
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Länsi-Ruotsissa tapahtui yöllä poikkeuksellinen maansortuma, kertovat monet Ruotsin tiedotusvälineet, esimerkiksi yleisradio SVT.

Stenungsundin taajaman kohdalla maaperä petti E6-moottoritien alta. Moottoritie murtui useassa kohdin jopa 500 metrin matkalla, SVT kertoo. Stenungsund sijaitsee noin 50 kilometriä Göteborgista pohjoiseen.

Ilmakuvaa E6 valtatiellä sattuuneesta tiesortumasta Stenungsundissa, Ruotsissa.
Kuva: Mikael Berglund

Ruotsin pelastusviranomaiset saivat hälytyksen kello 1.45 lauantain vastaisena yönä. Pääsy onnettomuuspaikalle on haastavaa maaperän sortumariskin vuoksi.

– Tällä tulee olemaan isot seuraukset. Tulee kestämään pitkään, ennen kuin tie saadaan jälleen avattua, Göteborgin alueen päivystävä palomestari Mats Gränsmark kertoo.

Ruotsin liikenneviraston mukaan Skånesta maan länsirannikkoa pitkin Pohjois-Norjaan asti kulkeva E6 on yksi Ruotsin vilkkaimmista valtateistä. Tiellä liikennöi viraston arvioiden mukaan yli 50 000 ajoneuvoa päivittäin.

Kartta, stenungsund, Ruotsi
Kuva: Derrick Frilund / Yle

”Avasin ikkunat ja huomasin maan keinuvan”

Neljä henkilöautoa ja linja-auto ajoivat sortumaan ennen kuin liikenne ehdittiin katkaista, kertoo Aftonbladet-lehti. Kolme henkilöä on viety hoidettaviksi.

Sortuma-alueella sijaitsi huoltoasema, hampurilaisravintola ja muita liikkeitä. Silminnäkijät kertovat, kuinka maa alkoi ikään kuin liukua sivuittain.

– Näin puiden kaatuvan ja maaperän aivan kuin liukuvan alta. Hampurilaispaikka on aivan hajalla. Talo on siirtynyt varmaan viisi metriä, sanoo kuorma-autonkuljettaja Michael Romanescu DN:lle.

Jääkoneita Norjasta Etelä-Ruotsin Trelleborgiin kuljettanut valkovenäläinen Miklash Uladzislau oli tapahtuma-aikaan nukkumassa lähellä sijaitsevalla pysäköintialueella.

– Heräsin siihen, että kuorma-autoni alkoi liikkumaan. Avasin ikkunat ja huomasin maan keinuvan.

Pelastustyöntekijät kartoittavat vahinkoja valtatien sorruttua Stenungsundissa, Ruotsissa.
Pelastustyöntekijät kartoittavat vahinkoja valtatien sorruttua Stenungsundissa, Ruotsissa. Kuva: Mikael Berglund

Turman syy ei ole vielä tiedossa. Alueella oli ilmeisesti käytetty paljon täyttömaata ja ylempänä rinteessä pintamaata poistettu motocross-radan tieltä.

Seudulla on myös satanut runsaasti viime päivinä.

– Maaperä on pettänyt melko laajalta alueelta, mikä viittaa siihen, ettei kyse ole pelkästään ajotiestä, Ruotsin liikenneviraston tiedottaja Bengt Olsson toteaa.

– Tiedämme jo entuudestaan, että alueella on paljon savikerrostumia. Kun vesi valuu tien alle, kerrokset voivat aivan yhtäkkiä irtaantua toisistaan ja lähteä liukumaan, hän jatkaa.

Poliisi tutkii räjäytystöiden vaikutusta

Ruotsin poliisi on aloittanut esitutkinnan maantiesortuman alueella suoritetuista räjäytyksistä. Poliisi tutkii mahdollista rikosta, jonka nimike on törkeä yleisvaaran aiheuttaminen. Toistaiseksi räjäytysten mahdollisesta yhteydestä sortumaan ei ole todisteita, eikä ketään epäillä rikoksesta.

DN:n mukaan alueella on rakennettu teollisuusaluetta kahden vuoden ajan, mutta työmaasta vastaavan yrityksen mukaan alueella ei ole enää viime aikoina suoritettu räjäytystöitä.

Työmaan vieressä asuvan Mikael Anderssonin mukaan räjäytystyöt ovat olleet laajoja. DN:n näkemien ilmakuvien mukaan maa on sortunut myös työmaa-alueen kohdalla.

Viranomaiset tutkivat aluetta sen varalta, että ihminen olisi pudonnut sortumaan.

Suosittelemme