Hyppää sisältöön

Valtteri Bottas joutui F1-tuomariston tutkittavaksi – auton piti olla paremmassa iskussa, mutta toisin kävi: ”Erikoista”

Valtteri Bottaksen vaikea kausi jatkui Japanissa. Red Bullin Max Verstappen palasi puolestaan paalulle vaikean Singaporen viikonlopun jälkeen.

Valtteri Bottas Suzukan radalla.
Valtteri Bottas mietteliäänä Suzukan radalla. Kuva: Formula 1 via Getty Images
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

F1-kautta tänä vuonna mielin määrin hallinnut Red Bullin Max Verstappen palasi taas ylivoimaiseksi ykköseksi vaikean Singaporen viikonlopun jälkeen.

Verstappen pyyhälsi Japanissa Suzukan aika-ajoissa paalupaikalle 0,581 sekunnin turvin ennen McLarenin Oscar Piastria. McLaren oli aika-ajojen yllätys, sillä myös Lando Norris ylsi kolmanneksi ennen Ferrareita ja Red Bullin toista kuljettajaa Sergio Pereziä.

Singaporessa Verstappen oli aika-ajoissa vasta yhdestoista. Kisassa Verstappen nousi viidenneksi, mutta ennen Suzukaa nousivat spekulaatiot mahdollisesta Red Bullin sulamisesta.

Verstappen osoitti nyt hyvien harjoitusten jälkeen viimeistään aika-ajoissa nuo spekulaatiot vääriksi.

– Meillä oli huono viikonloppu Singaporessa, mutta jo valmistautumisessa Suzukan rata tuntui olevan hyvä rata meille, Verstappen sanoi ratahaastattelussa aika-ajojen jälkeen.

– Ei koskaan tiedä, kuinka hyvä voi olla, mutta jo ensimmäisestä kierroksesta lähtien on tuntunut hyvältä.

Max Verstappen Suzukan aika-ajoissa 2023.
Max Verstappen palasi kipinöiden kera taas kärkeen formula ykkösissä. Kuva: Getty Images

Australialainen Piastri solmi aiemmin tällä viikolla jatkosopimuksen McLarenille vuoteen 2026 asti.

– Meillä on päivityksiä autossamme. Olemme nopeita. Ajattelimme, että meillä voisi olla kohtuullinen mahdollisuus täällä. Silti pitää suorittaa. Olen iloinen, että tiimimme on sijoilla kaksi ja kolme, Piastri sanaili.

Piastri haluaa lähteä haastamaan Verstappenia heti startista.

– Tulen starttaamaan ensimmäisestä rivistä pitkästä aikaa. Siitä tulee siistiä. On vain yksi auto edessä, jota voi yrittää ohittaa. Yritän saada sen aikaiseksi, Piastri sanaili.

Suzkan F1-aika-ajojen kärkikolmikko.
Suzukan aika-ajojen kärkikolmikko: McLarenin Oscar Piastri (vas.), Red Bullin Max Verstappen (kesk.) ja Lando Norris (oik.) Kuva: Formula 1 via Getty Images

Valtteri Bottas ihmeissään

Valtteri Bottas putosi aika-ajoista heti avausosion jälkeen. Hän oli kuudestoista. Viidentoista parhaan joukkoon ja toiseen osioon jäi matkaa 0,073 sekuntia.

Bottas hämmästeli putoamistaan jo tuoreeltaan tiimiradiossa.

– En tiedä, mitä tapahtui. Kierrokseni oli hyvä, pettynyt Bottas sanoi.

Hän oli yhä Viaplayn haastattelussakin ihmeissään.

– Ei vaan ollut vauhtia. Erikoista. Erot olivat tietysti pienet, mutta oli sama fiilis kuin harjoituksissa. Tuntui, että autossa ei ollut mitään vikaa. Ehkä muut löysivät enemmän vauhtia yön aikana. Paha sanoa. Odotin parempaa, Bottas sanoi.

Valtteri Bottas Suzukan radalla.
Kuva: Formula 1 via Getty Images

Alfa Romeo teki päivityksiä autoonsa viikko sitten Singaporessa, mutta ne eivät ole näkyneet tuloksissa. Bottas totesi ennen viikonloppua, että päivitysten pitäisi toimia nimenomaan Suzukan radalla. Nyt ei kuitenkaan näin käynyt, vaikka harjoituksissa olikin väläyksiä paremmasta.

Aika-ajojen jälkeen Bottas oli myös tuomariston tutkinnassa muutaman muun kuskin tapaan, sillä oli ajanut niin sanottua referenssiaikaa hiljempaa ulostulokierroksella.

– Ulostulokierroksella oli nopeampaa jengiä. Piti siirtyä sivuun. Oli mahdotonta päästä referenssiaikaan. Eiköhän ne ymmärrä, että oli ruuhkaa, Bottas sanoi ja hetkeä myöhemmin F1-tuomaristo päästi Bottaksen, tallitoverinsa Guanyu Zhoun ja Ferrarin Charles Leclercin pälkähästä.

Suosittelemme