Hyppää sisältöön

Sisustaja harkitsee tarkkaan, mitä kotona voi uusia ja mitä säilyttää – ”Kuluttajien varovaisuus on aistittavissa”, sanoo ammattilainen

Korona-aikaan kodeissa haluttiin tehdä nopeita, näkyviä muutoksia. Nyt kotia laitetaan varovasti ja vastuullisesti, sanoo Sisustussuunnittelijat ry:n toiminnanjohtaja.

Nainen messujen ihmisruuhkassa esittelee silikoonista valmistettuja keittiövälineitä.
Lappajärveläinen Helinä Haak sisustaa väreillä vuoden aikojen mukaan. Tyynyt, irroitettavat sohvan päälliset ja matot vaihtuvat pari kolme kertaa vuodessa. Keittiöön uutta ilmettä antaa silikonista valmistetut työvälineet. Kuva: Kaje Komulainen / Yle
Kaje Komulainen

Jos aiemmin hyväkuntoinenkin kiintokaluste saatettiin heittää kokonaan pois uusien tieltä, nyt mietitään, voisiko sen vanhan rungon hyödyntää tai esimerkiksi kaapiston uusia vain tärkeimpien toimintojen osalta.

Sisustamista ohjaavat tällä hetkellä vahvasti sekä vastuullisuus että turvallisuuden tunteen tavoittelu, sanoo Sisustussuunnittelijat ry:n toiminnanjohtaja Suvi-Maria Silvola.

Koronapandemian aikaan kodeissa haluttiin tehdä näkyviä muutoksia pikaisesti, kun kotona vietettiin sekä työpäivät, koulupäivät että vapaa-aika, Silvola sanoo.

– Nyt kuluttajien varovaisuus on aistittavissa. Asuntoa vaihdetaan vain tarpeeseen, ja uusia ratkaisuja sekä muutoksia harkitaan kauemmin. Lisäksi tuotteita, materiaaleja ja palveluja kilpailutetaan tarkemmin etsien hyviä tarjouksia, kertoo Silvola.

Säilyttämisen arvoista

Tänä päivänä ymmärretään materiaalien laadukkuus ja se, mikä materiaaleista on säilyttämisen arvoista.

– Jos asunnossa on vaikkapa hyväkuntoinen tai kunnostettavissa oleva vanha massiivipuusta tehty parketti, se pyritään huoltamaan eikä vaihdeta ainakaan halvempaan materiaaliin, Silvola sanoo.

Suvi-Maria Silvolan mukaan asunnot ovat aiempaa maltillisempia neliöiltään. Käytännöllisyys ja energiatehokkuus ovat myös tärkeitä.

– Kokonaisuuden budjetointi on tarkempaa kuin ennen. Tähän ovat johtaneet monet yllätykset, kuten sähkön hinnan heilahtelu ja lainakorkojen kallistuminen, sanoo Silvola

Nyt rakennetaan ja sisustetaan asumisen aitoon tarpeeseen.

– Tänä päivänä laitetaan lämpimiä, runsaita värejä ja tummia pintoja. Näillä keinoin pyritään intiimiin ja turvalliseen asumiseen, kertoo Silvola.

Kolikoista tehty rahapuu taulun kehyksissä
Itse tehty on nyt arvossaan. Jos on käsistään kätevä ja matkoilta on jäänyt esimerkiksi kolikkoja taskun pohjalle, niistä voi askarella vaikka rahapuun. Kuva: Kaje Komulainen / Yle

Harkittuja messuostoksia

Kokkolassa järjestettiin viikonloppuna rakentamiseen, sisustamiseen ja kotona oloon keskittyvät Kotona-messut.

Lappajärvellä asuva Helinä Haak oli messuilla katsomassa tarjontaa. Lapsiperheessä tärkeitä ovat käytännöllisyys ja esteettisyys.

Messujen Kierrätä ja tuunaa -teema saa Haakilta kiitosta.

– Itse haen kirpputorilta tuoleja ja tauluja, sanoo Haak.

Väreillä sisustaminen on Helinä Haakin juttu. Tällä hetkellä hän askartelee vaalean ja oranssin värin kanssa.

– Nämä värit ovat niin hienoja ja tunnelmallisia, kertoo Haak.

Messuilta ei osteta mitä sattuu.

– Jos ostaa kallista, sen pitää olla kestävää, sanoo Haak.

Nainen ja mies sylissään lapsi seisovat väriseinän edessä
Liedeksen perhe on remontoinut vanhaa omakotitaloa jo muutaman vuoden. Hintojen nousu on muuttanut suunnitelmia rakentamisen lisäksi myös sisustamisen osalta, kertovat Anniina, Jesper ja Joonatan Liedes. Kuva: Kaje Komulainen / Yle

Jos budjetti muuttuu se muuttaa tekemistä

Kokkolalainen Annina Liedes on perheineen remontoinut vanhaa taloa jo kolme vuotta.

– Skandinaaviseen tyyliin lämmintä tunnelmaa on sisustamisessa haettu, sanoo Liedes.

Joonatan Liedes kertoo rakennustarvikkeiden hintojen vaikuttaneen suunnitelmiin. Kun materiaalien hinnat nousevat, suunnitelmia pitää muokata sekä rakentamisen että sisustamisen osalta.

– Paljon on tingitty työstä. On pitänyt itse pikkuhiljaa tehdä, kertoo Joonatan Liedes.

SPR:n vahoista tavaroista tekemä huoneen sisustus Kokkolan Kotona Messut
SPR:n messuosasto sai kävijöiltä kiitosta. Kuva: Kaje Komulainen / Yle
Mies ja nainen pitävät remontointi nurkkaa messuilla
Kotona-messujen ”Kierrätä ja tuunaa” -teema näkyi esimerkiksi Arin ja Kirsin remppacornerissa. Kuva: Kaje Komulainen / Yle

Aiheesta voi keskustella tiistaihin 26. syyskuuta kello 23 asti.

Suosittelemme