Hyppää sisältöön

Pesäkarhut juhlii pesäpallon Suomen mestaruutta – ottelussa tehtiin upeaa urheiluhistoriaa

Pesäkarhut kukisti Manse PP:n supervuoroparissa. Naisten Superpesiksen viidettä finaaliottelua seurasi paikan päällä 2880 katsojaa.

Porin Pesäkarhujen joukkue juhlii mestaruutta pesäpallon naisten Superpesiksen viidennen loppuottelun Manse PP–Porin Pesäkarhut jälkeen Tampereella 23. syyskuuta 2023.
Pesäkarhut juhlii pesäpallon Suomen mestaruutta. Kuva: Kalle Parkkinen / Lehtikuva
Simo Arkko
Avaa Yle-sovelluksessa

Porin Pesäkarhut juhlii pesäpallon Suomen mestaruutta.

Pesäkarhut ratkaisi jännittävän viidennen finaalin Tampereella Manse PP:tä vastaan jaksoin 2–1 (2–0, 0–5, 2–1).

Finaalin ratkaisujuoksun löi supervuorossa Annika Linna, jonka lyönti painui väliin saakka.

– Tuntuu mielettömältä. Ei oikein vielä edes tajua, mitä on tapahtunut. Todella siistiä. Jotenkin meidän joukkue oli niin sitkeä ja taisteli loppuun asti. Tämä oli mahtava huipennus koko kaudelle, Linna tunnelmoi Yle Urheilulle.

Katso tästä finaalisarjan ratkaisujuoksu.
Porin Pesäkarhujen kapteeni Emilia Linna puree kultamitalia ja juhlii mestaruutta pesäpallon naisten Superpesiksen viidennen loppuottelun Manse PP–Porin Pesäkarhut jälkeen Tampereella 23. syyskuuta 2023.
Pesäkarhujen kapteeni Emilia Linna valittiin urallaan ensimmäistä kertaa pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi. Kuva: Kalle Parkkinen / Lehtikuva

Mestaruus on Pesäkarhuille seurahistorian kolmas. Se juhli edellisen kerran mestaruutta syksyllä 2021 ja sitä ennen 2002.

Pesäkarhujen pelinjohtaja Jarkko Pokela valmensi ensimmäisellä ja viimeisellä kaudellaan joukkueensa mestariksi. Hän siirtyy miesten Superpesiksen pariin tämän kauden jälkeen.

– Olo on totta kai helpottunut, mutta väsynyt.

– Supervuoroon lähtiessä oli jo sellainen olo, että kausi oli hieno, käy tässä kummin vaan. Hienoa, että kääntyi meille. Epätodellinen olo. Toivottavasti en herää päiväunilta, Pokela veisteli.

Porin pelinjohtaja Jarkko Pokela pesäpallon naisten Superpesiksen viidennessä loppuottelussa Manse PP–Porin Pesäkarhut Tampereella 23. syyskuuta 2023.
Jarkko Pokela eli tunteella finaalin ratkaisuhetkillä. Kuva: Kalle Parkkinen / Lehtikuva

Finaalien myötä päättyi yksi merkittävä pesäpalloura, sillä 29-vuotias Emilia Itävalo ripustaa räpylänsä naulaan. Hän päätti uransa Suomen mestaruuteen.

– Ei tämän hienompaa voi olla. Kun finaalit menivät viidenteen peliin, ajattelin, että ura loppuu ihan kreisillä tavalla. Mutta se, että otimme Suomen mestaruuden, on unelmien täyttymys, Itävalo tunnelmoi Yle Urheilulle.

Emilia Itävalo Silmu kädessään.
Emilia Itävalo (numero 2) nostaa mestaruuspokaalia. Kuva: Lehtikuva
Emilia Itävalo tuulettaa mestaruutta.
Pesäkarhujen pelaajat kiersivät kiittämässä katsojia. Kuva: Lehtikuva

Runkosarjan voittanut Manse PP lähti finaalisarjaan ennakkosuosikkina. Se ei kuitenkaan saanut yhtään ehjää ottelua finaaleissa.

– Tämä on suuri pettymys. Harmitus on älytön. Finaaliottelut olivat tasaiset. Runkosarjalla ei ole yleensä merkitystä, kun pelataan näitä pelejä, Mansen pelinjohtaja Antti Vihtkari tuumasi.

Mansen lukkari ja kapteeni Venla Tanhua saapui haastatteluun kyyneleet silmissään. Hän joutui nieleskelemään hetken ennen vastaustaan.

– Hirveän vaikea saada sanoja. Olen edelleen äärettömän ylpeä meidän joukkueesta. Hirveä pettymys, että kautemme oli näin laskusuhdanteinen, ettemme saaneet finaalisarjaan yhtään hyvää peliä.

– Tiesimme, että tästä tulee rankka ja todella vaikea sarja. Tämä on huippu-urheilua, eikä mikään ole itsestäänselvää. Muuten kaikki tekisivät tätä, jos tämä olisi helppoa, Tanhua tiivisti.

Ottelussa tehtiin upeaa urheiluhistoriaa, sillä koskaan aiemmin naisten loppuotteluiden kokonaiskatsojamäärä ei ole noussut yli 10 000 katsojan. Ottelua seurasi stadionilla Mansen yleisöennätys, 2 880 katsojaa, mikä on kaikkien aikojen kuudenneksi kovin noteeraus naisten Superpesiksessä.

Kaikkiaan viittä finaaleja seurasi paikan päällä 11 096 katsojaa.

Suosittelemme