Hyppää sisältöön

Toivekkaita uutisia eläinmaailmasta: Afrikan sarvikuonokanta on kasvanut

Laiton metsästys on sarvikuonoille edelleen iso riski, kerrotaan Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n tiedotteessa.

Loisnokkeli nojaa vasten sarvikuonon sarvea. Lähikuva.
Kuva: Zaheer Ali / AOP
Olli-Pekka Toivanen

Afrikan sarvikuonokannan koko oli 23 300 yksilöä vuoden 2022 lopussa, Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto (IUCN) kertoo Instagramissa. Eläinten määrä on kasvanut 5,2 prosenttia vuodesta 2021.

Tummien pensassarvikuonojen kanta on yhteensä 6 487 yksilöä, eli 4,2 prosenttia suurempi kuin kaksi vuotta sitten. Valkoisten isosarvikuonojen kanta on kasvanut samassa ajassa 16 803 yksilöön, eli 5,6 prosentin verran.

– Voimme huokaista helpotuksesta ensimmäistä kertaa vuosikymmeneen kuultuamme näin hyviä uutisia. Tätä positiivista kehitystä on syytä vahvistaa ja kehittää, eläintutkija, IUCN:n asiantuntijaryhmän johtaja Michael Knight kommentoi tiedotteessa.

Sarvikuonoja elää Etelä-Afrikassa enemmän kuin missään muualla. Laiton metsästys muodostaa eläimille edelleen uhan. Sarvikuonon sarvi on haluttua lääkeaineena ja taidemarkkinoilla.

Etelä-Afrikassa tapettiin laittomasti IUCN:n mukaan 448 sarvikuonoa vuonna 2022, kun edellisvuonna määrä oli 451. Namibiassa tapettiin 93 yksilöä viime vuonna, eli noin kaksi kertaa enemmän kuin edellisvuonna.

Sarvikuonoja on yhteensä viisi eri lajia. IUCN:n vuoden 2022 laskelmien mukaan sarvikuonojen määrä laski kolmessa vuodessa useilla tuhansilla yksilöillä. Lajeista harvinaisin oli sumatransarvikuono, jonka kanta laski 34-47 yksilöön.

Lue lisää:

Ihmisen vaikutus luontoon näkyy näinkin: sarvikuonojen sarvet ovat lyhentyneet lyhentymistään

Sarvikuonojen määrä laskee edelleen, mutta osalla lajeista pahin sukupuuttouhka helpottaa

Suosittelemme