Hyppää sisältöön

Tarmo Reunaselle pelikielto: SM-liiga ei julkaise solvauksen sisältöä – näin Lukko selittää viestiä ”rasistisesta käytöksestä”

Ilta-Sanomat uutisoi Tarmo Reunasen solvauksen sanatarkasti. Puolustaja kärsii pelikieltonsa lauantain Kärpät-ottelussa.

Tarmo Reunanen (edessä) oli Lukon yksi suurimmista sankareista, kun HIFK kaatui Äijänsuolla 2-1.
Lukon Tarmo Reunanen solvasi KalPan pelaajaa perjantaisessa SM-liigan ottelussa. Hänet ajettiin ulos ottelusta. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press
Micke Suopuro
Avaa Yle-sovelluksessa

Lukon Tarmo Reunanen on saanut SM-liigalta yhden ottelun pelikiellon vastustajaan kohdistetuista sanoista, jotka hän lausui perjantaisessa ottelussa KalPaa vastaan. Kurinpitopäätöksen pääkohdan mukaan kyse oli ”verbaalisesta loukkauksesta vastustajan pelaajaan”.

Kurinpitodelegaation mukaan Reunasen sanat eivät kuuluu nykyaikana jääkiekkokaukaloon. KalPan selvityksen mukaan solvauksen kohde eli Juuso Mäenpää ei kokenut sanoja henkilöön menevänä loukkauksena.

SM-liiga ei paljastanut tiedotteessaan, mitä sanoja Reunanen käytti. Kurinpitodelegaation mukaan ”urheilun kurinpitokäytännöissä ei ole referoitu julkisesti pelaajien käyttämiä sanoja”.

Voit lukea kurinpitopäätöksen kokonaisuudessaan SM-liigan nettisivujen tiedotteesta.

Ilta-Sanomat uutisoi aiemmin lauantaina, että Reunanen solvasi vastustajan pelaajaa sanoilla ”vitun hintti”.

SM-liigan toimitusjohtaja Mikko Pulkkinen kommentoi tiedotteessa, että liigalla on nollatoleranssi syrjintään kaikissa muodoissa.

– Juuri siksi kurinpitodelegaatio on tuomionsa antanut, Pulkkinen korostaa.

Näin tapaus on edennyt

Reunanen sai perjantaisen KalPa-ottelun avauserässä 5+20 minuutin rangaistuksen. Aluksi syyksi kirjattiin ”rangaistuksen syytä ei löydy sääntökirjasta”, mutta se vaihdettiin myöhemmin epäurheilijamaiseksi käytökseksi.

Tilanteessa pelaajat olivat valmistautumassa aloitukseen. Linjatuomari kuuli Reunasen sanovan jotain KalPan Juuso Mäenpäälle ja tuomaristo lähti neuvonpitoon.

Lukko ehti kertoa viestipalvelu X:ssä rangaistuksen syyksi ”rasistisen käytöksen”. Myöhemmin Reunanen pyysi käytöstään anteeksi Lukon tiedotteessa, mutta painotti, että hänen käyttämänsä sanat eivät olleet kansalaisuuteen, etniseen alkuperään tai syntyperään viittaavia.

Lukko selitti lauantaina tiedotteella, miksi seura puhui aluksi ”rasistisesta käytöksestä”. Seuran mukaan syy oli ottelun kuulutuksessa, jossa kerrottiin väärä jäähynimike.

– Päätös X-viestin julkaisusta oli minun ja kannan siitä vastuun. Rasismi on ilman muuta seuran arvojen vastaista, mutta tässä tapauksessa tuomion oikeudenmukaisuutta ei asiaan kuuluvalla tavalla arvioitu Reunasen edun mukaisesti. Haluan pyytää Reunaselta anteeksi, Lukon viestintäpäällikkö Timo Similä kertoi.

SM-liigan tiedotteessa korostetaan, että tuomaristo viesti tilanteessa toimitsijoille väärin ja tämä johti virheelliseen kuulutukseen.

– Olemme analysoineet tilanteen ja käyneet asian tuomarien kanssa läpi varmistaaksemme, että sääntökohdan kommunikointi menee jatkossa oikein. Sääntöjen valossa kyse on nimenomaan sanamuodosta ”epäurheilijamainen käytös”. Tilanteessa toiminut tuomari on myös keskustellut suoraan Tarmo Reunasen kanssa rakentavassa hengessä ja pahoitellut kommunikaatiovirhettään, totesi SM-liigan erotuomarijohtaja Jyri Rönn.

Päivitetty kello 18.47. Lisätty tietoja SM-liigan tiedotteesta.

Suosittelemme