Hyppää sisältöön

Osa paikallisista tiesi odottaa Ruotsin moottoritieturmaa: ”Ei ole kovinkaan kummallista, että tällaista sattuu”

Stenungsundissa asuvan suomalainen Tarja Svensson kertoo Ylelle, että vilkkaasti liikennöidyn moottoritien sortuminen on saanut paikalliset asukkaat levottomiksi.

Länsi-Ruotsissa tapahtui yöllä poikkeuksellinen maansortuma on järkyttänyt paikallisia asukkaita.
Roni Kuronen

Länsi-Ruotsissa tapahtui yöllä poikkeuksellinen maansortuma, jossa E6-moottoritie murtui Stenungsundin taajaman kohdalla useasta kohdasta.

Onnettomuus sattui keskellä yötä, ja päiväsaikaan vilkkaasti liikennöidyn tien sortumisesta selvittiin ilman kuolonuhreja. Tapaus on silti järkyttänyt pienen kunnan asukkaita.

– Tähän uutiseen ei ollut ollenkaan hauska herätä, Stenungsundissa asuva Joachim Hellström kertoo Ruotsin televisiolle.

– Tämä osoittaa miten haavoittuvaisia olemme, ja miten helposti asiat voivat muuttua. Tuntuu siltä, että koko seutu on pysähtynyt.

Niin ikään Stenungsundissa asuva Ingemar Sedbring ei ollut yllättynyt kuullessaan onnettomuudesta.

– Ei ole kovinkaan kummallista, että tällaista sattuu. Jos maaperää tutkii tarkemmin, se oli jopa odotettavissa, Sedbring toteaa.

Kartta, stenungsund, Ruotsi
Sortuma-alue Kuva: Derrick Frilund / Yle

Dagens Nyheter -lehden mukaan sortuma-alueella on rakennettu teollisuusaluetta kahden vuoden ajan. Nyt Ruotsin poliisi tutkii räjäytystöiden vaikutusta maan pettämiseen.

Sedbringin mukaan alue ei välttämättä sovellu rakentamiselle.

– Sortumisvaarasta huolimatta alueelle aiotaan rakentaa jatkossakin. Seuraavalla kerralla onkin sitten rautatien vuoro päätyä mereen.

”Kukaan ei tiedä tällä hetkellä asiasta yhtään mitään”

Sortuma-alue on tuttu paikka Stenungsundin läheisyydessä asuvalle suomalaiselle Tarja Svenssonille.

– Palasimme juuri eilen Suomesta takaisin kotiin. Sortuma sijaitsee noin viiden kilometrin päässä siitä liittymästä, josta eilen käännyimme kotiamme päin.

– Sortuma sattui Stenungsundin pohjoisosassa. Alueella on paljon rakennustöitä ja tällä hetkellä epäillään, että räjäytystyöt ovat heikentäneet tietä.

Svensson sai kuulla tien sortumisesta monen muun tavoin aamun paikallisuutisista. Hänen mukaansa vilkkaasti liikennöidyn tieosuuden yllättävä sortuminen on saanut paikalliset asukkaat levottomiksi.

– Kukaan ei tiedä kauan tien korjaaminen tulee kestämään. Puhutaan kuukausista, eikä kukaan tiedä tällä hetkellä asiasta yhtään mitään. Odotamme kaikki, että viranomaiset tiedottavat asiasta.

Musta henkilöauto vajosi ojaan valtatien sorruttua Ruotsin Stenugnsundissa.
Musta henkilöauto vajosi ojaan valtatien sorruttua Ruotsin Stenungsundissa. Kuva: Mikael Berglund

Svenssonin mukaan sortuma-alue on toistaiseksi suljettu liikenteeltä ja yleisöltä. Syntyneitä vahinkoja pääsee tarkkailemaan ainoastaan kuvaamiseen tarkoitettujen lennokkien avulla, joita uutismedioiden kuvaajat ovat alueella lennättäneet. Hänen omaan arkeensa sortuma ei ole toistaiseksi vaikuttanut.

– Tilanne tuli täytenä yllätyksenä, ja nyt siihen yritetään keksiä selityksiä. Ymmärtääkseni maaperä koostuu vanhasta merenpohjasta, joka on hyvin suolapitoista. Suurten sademäärien uskotaan tehneen maan liukkaammaksi.

Suosittelemme