Hyppää sisältöön

Emilia Itävalo kamppaili henkisen jaksamisensa kanssa: ”Olen nähnyt taivaan ja helvetin” – nyt hän päätti uransa Suomen mestaruuteen

Pesäkarhujen Emilia Itävalo päätti uransa Suomen mestaruuteen, kun porilaiset kaatoivat viidennessä ja ratkaisevassa finaaliottelussa Manse PP:n.

Emilia Itävalo tuulettamassa.
Pesäkarhujen Emilia Itävalo saavutti uransa toisen Suomen mestaruuden. Kuva: Lehtikuva
Simo Arkko

Lauantaina päättyi upea ja menestyksellinen pesäpalloura, kun Porin Pesäkarhujen Emilia Itävalo, 29, päätti uransa Suomen mestaruuteen Tampereella.

Itävalon tunteet olivat pinnassa mestaruuden varmistuttua. Hän peitti juhlien aikana kasvonsa epäuskoisesti ja hyppi hetkeä myöhemmin tasajalkaa kotipesässä.

– Ei tämän hienompaa voi olla. Kun finaalit menivät viidenteen peliin, ajattelin, että ura loppuu ihan kreisillä tavalla. Mutta se, että otimme Suomen mestaruuden, on unelmien täyttymys, Itävalo sanoo Yle Urheilulle.

Itävalo oli finaaliottelussa ratkaisevassa roolissa, sillä hän löi avausjaksolla Pesäkarhut johtoon ja toi supervuorossa tasoitusjuoksun Tiia Peltosen lyönnillä.

Emilia Itävalo toi juoksun.
Itävalo tuuletti tuomaansa tasoitusjuoksua äänekkäästi. Kuva: Lehtikuva

Itävalo myöntää, että hän joutui kamppailemaan hirveästi sen kanssa, että pystyy pitämään ajatuksensa yhdessä hetkessä. Erityisesti 0–5 päättynyt toinen jakso oli vaikea.

– Toinen jakso oli todella raaka. Kun kaveri pisti niin hienoja lyöntejä, niin puhuimme, että nyt täytyy jaksaa painaa ja uskoa tähän juttuumme, Itävalo tuumi.

– Siinä taistellaan koko ajan, että pysyykö hetkessä, ettei ajatus karkaa. Tässä on käyty ylhäällä ja alhaalla.

Emilia Itävalo Silmu kädessään.
Itävalo sai nostaa naisten Superpesiksen mestaruuspokaalin Silmun ilmaan Tampereen Kaupissa. Kuva: Lehtikuva
Emilia Itävalo tuulettaa mestaruutta.
Itävalo (oikealla) lähti kunniakierrokselle muun joukkueen kanssa. Kuva: Lehtikuva

Itävalon ura on sisältänyt monia vaiheita. Hän on puhunut avoimesti siitä, kuinka viimeiset vuosina henkinen jaksaminen on ollut kovalla koetuksella. Siksi lopettaminen oli lähellä jo viime kauden jälkeen.

– Pahoittelen, kun joudun sanomaan ruman sanan, mutta olen nähnyt urallani niin taivaan kuin helvetin. Yksi kausi meni siinä, että jalka meni kokonaan. Viime vuodet olen kamppaillut oman henkisen jaksamisen kanssa, Itävalo niputtaa uraansa.

Itävalo perusteli aiemmin lopettamistaan sillä, että hän haluaa priorisoida muihin asioihin elämässään kuten työelämään, parisuhteeseen ja perheeseen.

Omanlaista haastetta pelaamiseen toi se, että Itävalo pelasi Porissa, mutta asui Oulussa uransa viimeisimpinä vuosina. Hän myös valmistui keväällä opettajaksi.

– Tuon joukkueen takia olen jaksanut nousta joka kerta ylös ja treenaamaan. Tämä on ollut minulle aina se, mihin olen priorisoinut kaiken ja jaksanut arkea. Tämä yhteisö on ihan huikea, Itävalo sanoo.

Mestaruus oli Itävalolle uran toinen. Henkilökohtaisella tasolla Itävalo valittiin Vuoden pesäpalloilijaksi sekä parhaaksi ulkopelaajaksi. Hän myös voitti runkosarjan etenijätilaston ensimmäisellä mestaruuskaudellaan.

Suosittelemme