Hyppää sisältöön

Mistä Tarmo Reunasen loukkaava solvaus kertoo? Asiantuntija selittää, miksi SM-liigan antama pelikielto oli liian lyhyt

Yle Urheilun asiantuntija Topi Nättisen mukaan myös Tarmo Reunasen oikeusturvaa loukattiin. Nättisen mukaan SM-liigalta vaaditaan jatkotoimenpiteitä.

Tarmo Reunanen Lukon CHL-ottelussa Belfast Giantsia vastaan 1.9.2023.
Tarmo Reunanen Lukon CHL-ottelussa. Perjantaina hän sai SM-liigassa KalPa-vierasottelussa pelirangaistuksen. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press
Micke Suopuro

Lauantaina kerrottiin, että Lukon puolustaja Tarmo Reunanen on saanut yhden ottelun pelikiellon solvauksesta, jonka hän kohdisti perjantaisessa ottelussa KalPan Juuso Mäenpäälle.

Ilta-Sanomat uutisoi Reunasen käyttämien sanojen olleen ”vitun hintti”, mutta SM-liiga ja Lukko eivät sanamuotoa tiedotteissaan paljastaneet. Tuomarit ajoivat solvauksen vuoksi Reunasen ulos ottelusta.

Hallissa kuulutettiin ensin virheellisesti, että Reunasen ulosajon syy olisi ollut ”rasistinen käytös”. Lukko esitti tiedotteessaan pahoittelun Reunaselle, sillä seura oli itse virheellisesti viestinyt ulosajon syyn samoilla sanoilla.

Yle Urheilun asiantuntija Topi Nättisen mukaan tuomarit tekivät oikein puuttuessaan syrjivään puheeseen. Jäähyn syyn kertomisessa tehtiin kuitenkin virhe.

– Siinä yksilön eli Tarmo Reunasen oikeusturva ei toteutunut. Siitä pitää kantaa vastuu. Ilmeisesti anteeksipyyntö tuomareilta on Tarmolle välitetty, Yle Puheen Jääkiekkokierroksella asiaa avannut Nättinen totesi.

Nättisen mukaan Reunasen solvausta ei silti pidä missään nimessä hyväksyä. Hänen mukaansa koko jääkiekkoyhteisön on syytä katsoa peiliin.

– Tarmo Reunanen ei ole paha ihminen. Tämä ei ole pelkästään hänen vikansa. Tämä on jääkiekon ja rakenteiden vika, koska puhe on edelleen osa jääkiekkokoppeja. Nyt se vain valui yhden pelaajan suulla kentälle, Nättinen korostaa.

Asiantuntija Topi Nättinen kertoo, mitä Tarmo Reunasen tapauksesta on opittava
Topi Nättinen kertoi Yle Puheen Jääkiekkokierroksella, miksi SM-liigan antama pelikielto Tarmo Reunaselle ei ollut riittävän pitkä. Kuuntele koko erätaukokeskustelu tästä.
Kuva Rauman Lukon joukkueen sisääntulosta Ilvestä vastaan SM-liigan kotiottelussa 20.09.2023.
Kuva: Elmeri Elo / All Over Press

Pelikielto ei antanut oikeaa viestiä

Nättisen mielestä SM-liigan langettama pelikielto ei anna oikeaa viestiä. Näin siitäkin huolimatta, että SM-liiga tiedotteessaan korosti rangaistuksen kuvastavan nollatoleranssia, joka liigalla on syrjivää puhetta kohtaan.

– Tämä on viesti, joka ei täysin vedä rajaa. Todella syrjivää kieltä voi käyttää ja sillä menettää silti vain yhden ottelun, Nättinen huomauttaa.

– Hyvä, että annettiin rangaistus, mutta signaali jää vajaaksi. Oli rangaistus mikä tahansa, niin pelaajilla on oltava selvä, missä rajat menevät, hän jatkaa.

Nättisen mielestä SM-liigassa ei voida ajatella, että asia on nyt loppuunkäsitelty.

– Jos tästä olisi annettu pidempi pelikielto, olisi se pakottanut puhumaan asiasta. Nyt voi olla, että ensi viikolla asia unohtuu, kun tapahtuu vaikka jokin päähän kohdistunut taklaus, Nättinen pohtii.

– Nyt hoidettiin oire, seuraavaksi pitää hoitaa sairautta. Nyt on joukkueiden ja siellä toimivien ihmisten otettava onkeensa, miten jatkossa puhutaan ja toimitaan, asiantuntija korostaa.

Topi Nättinen toimii kaikissa liigafinaaleissa Yle Puheen jääkiekkoasiantuntijana.
Topi Nättisen mukaan kaikki tietävät kaukalossa, mitä voi sanoa ja mitä ei. Kuva: Tomi Hänninen

Vastustajaa loukkaamalla ei voiteta pelejä

Nättisen mukaan Reunasen tapaus antaa SM-liigalle mahdollisuuden muuttaa lajin sisäistä kulttuuria, mutta muutos vaatii konkreettisia toimenpiteitä. Vastuu tästä on kaikilla, myös pelaajilla.

– Jääkiekon pelaaminen ammatikseen on todella etuoikeutettua. Jos luulet, että toisen loukkaaminen auttaa voittamaan pelin, olet ymmärtänyt urheilun väärin, Nättinen sanoo.

Omalla SM-liigaurallaan liki 300 ottelua pelanneen Nättisen mukaan huutelu ja provosointi kuuluvat kaukaloon. Keskustelu ei voi Nättisen mukaan jumittua siihen vänkäämiseen siitä, mitä saa tai ei saa sanoa.

Nättisen mukaan pelaajat kyllä tietävät, mitä sanoja saa käyttää ja mitä ei.

– Jos eteen laitettaisiin sadan sanan lista ja niistä 20 sanaa ovat vääriä, niin jokainen meistä osaa ympyröidä ne väärät. Jääkiekko ei saa olla se tunkkainen ympäristö, jossa niistä vängätään vastaan, Nättinen korostaa.

Suosittelemme