Hyppää sisältöön

Tunnettu venäläisurheilija kritisoi Putinia harvinaisen rohkeasti – Markku Jokisipilä selittää, miksi kannanotto oli niin poikkeuksellinen

NHL-puolustaja Nikita Zadorov on tuskin palaamassa kommenttiensa jälkeen Venäjälle, sanoo tutkija Markku Jokisipilä.

Nikita Zadorov alkulämmittelyissä jäällä Calgary Flamesin punakeltaisessa paidassa.
Nikita Zadorov kritisoi Venäjää ja Vladimir Putinia poikkeuksellisen painokkain sanankääntein. Kuva: Sergei Belski-USA TODAY Sports
Paavo Forsberg,
Micke Suopuro

NHL-seura Calgary Flamesin venäläispuolustaja Nikita Zadorov, 28, arvosteli Venäjän käymää hyökkäyssotaa ja kotimaansa nykytilaa toimittaja ja tubettaja Juri Dudin torstaina julkaistussa Youtube-haastattelussa.

– Olen pahoillani nuorten puolesta. Sen sijaan, että kasvattaisimme uuden sukupolven, lähetämme heidät kuolemaan, Zadorov sanoi.

Videota oli maanantaina katsottu 2,6 miljoonaa kertaa.

Kaudeksi 2012–2013 Pohjois-Amerikkaan siirtyneen Zadorovin vanhemmat kannattavat Vladimir Putinin hallintoa, mutta hän ei ole käynyt sodan alkamisen jälkeen Venäjällä tai edustanut maajoukkuetta, jossa hän pelasi esimerkiksi vuoden 2021 MM-kisoissa.

– Se on kuvottavaa. Menisinkö Moskovassa ravintolaan, kun ihmisiä pommitetaan Ukrainassa? En voi käydä siellä, tunnen häpeää, Zadorov sanoi.

– Nämä 23 vuotta, kun Putin on ollut vallassa, ja yhdeksän vuotta ennen häntä... Toivon, että kaikki tämä päättyy ja Venäjästä tulee ryöstötalouden sijaan demokraattinen maa, jolla on vahva talous.

Mikä tekee Zadorovin ulostulosta erityisen poikkeuksellisen?

Eduskuntatukimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä.
Markku Jokisipilä pitää Nikita Zadorovin ulostuloa poikkeuksellisen rohkeana. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Tutkija Markku Jokisipilä on erikoistunut siihen, miksi urheilu on ollut Putinille niin tärkeä väline vallankäytöllisesti. Zadorovin ulostuloa hän pitää poikkeuksellisena venäläisurheilijalle.

– Näin suoraa kritiikkiä ja kovaa puhetta on kuultu vain harvoilta. Monikaan ei ole halunnut ottaa sitä henkilökohtaista riskiä, Jokisipilä sanoo.

Zadorovin sanoja voi pitää erittäin merkittävänä myös verrattuna muihin tunnettuihin Putin-kriitikkoihin. Jokisipilä kiinnitti huomiota etenkin Zadorovin kommentteihin nuorten ihmisten lähettämisestä kuolemaan.

– Tämä on poikkeuksellista puhetta kaikki yhteiskunnan sektorit huomioiden. Se menee näkyvimpien kriittisten kannanottojen joukkoon. Etenkin urheilua seuraaville tämä on hyvin merkityksellinen ulostulo, Jokisipilä taustoittaa.

Zadorov kertoi perjantaina saaneensa haastattelusta valtavasti palautetta, joka on ollut suurimmaksi osaksi myönteistä.

– Monet nuoret ajattelevat kanssani samoin. Heillä ei vain ole tilaisuutta puhua kuten minulla. Toivottavasti he voivat nyt tuntea, että olen heidän tukenaan, Zadorov sanoi.

Uusi ulostulo voi muuttaa Jokisipilän mukaan Zadorovin asemaa Venäjällä.

– Venäläinen urheilumaailma on viimeiset 20 vuotta ollut Putinin vankimpia tukijoita. Tällainen teksti on epäilemättä kivuliasta Kremlille. Zadorov ei ole selvästi ihan heti menossa takaisin Venäjälle, eikä hänen kyllä kannatakaan, Jokisipilä huomauttaa.

Kannanotto asetti NHL:n vaikeaan asemaan

Aleksander Ovetshkin Sergei-poikansa kanssa tähdistöottelussa.
Washington Capitalsin kapteeni Aleksander Ovetškin on näkyvä Putinin tukija. Hän on silti säilyttänyt asemansa yhtenä NHL:n tärkeimpänä markkinakasvona. Kuva: NHLI via Getty Images

Venäläisten NHL-pelaajien sodanvastaiset ulostulot ovat olleet harvinaisia. Zadorov kertoi Dudin haastattelussa, että yhteistä lausuntoa kuitenkin suunniteltiin hyökkäyssodan alkupäivinä Floridan maalivahti Sergei Bobrovskin johdolla.

Pelaajat jakautuivat kahteen ryhmään, joista toiset kannattivat Venäjän propagandaa ja toiset vastustivat sitä. Yhteistä kannanottoa ei lopulta syntynyt. Zadorov ei kertonut, ketkä pelaajat olivat mukana keskustelussa.

Zadorov itse otti sodan alkupäivinä kantaa Instagramissa, johon hän jakoi kuvan, jossa luki ”ei sotaa”. Hän toivoi, että saisi julkaisullaan venäläisiä muuttamaan mieltään sodasta.

Esimerkiksi Washington Capitalsin supertähti Aleksandr Ovetškin on tunnettu Putin-mielisyydestään. NHL on etäännyttänyt itsensä Venäjän hyökkäyssodasta, eikä Ovetškinin toimintaa ole tuomittu.

Zadorovin ulostulo laittaa painetta myös NHL:n suuntaan.

– Toivottavasti liiga miettii jatkossa sitä, että heidän pitäisi tukea myös niitä pelaajia, jotka ajattelevat toisin kuin Ovetškin, Jokisipilä sanoo.

Markku Jokisipilän mukaan NHL:n toiminnassa on havaittavissa samanlaisia piirteitä kuin Kansainvälisellä olympiakomitealla
”NHL:n toiminnassa on havaittavissa samanlaista asennetta kuin Kansainvälisellä olympiakomitealla, joka on kulisseissa valmistelemassa venäläisten paluuta olympialaisiin. Se on monessa suhteessa käsittämätöntä toimintaa”, Jokisipilä kertoo.

Suosittelemme