Hyppää sisältöön

Kärpät valahti SM-liigan jumboksi: Lauri Marjamäki puhui tehottomuudesta, mutta yksi tilasto on erityisen ala-arvoinen

Oulun Kärppien tämänhetkinen jumbosija jääkiekon SM-liigassa on yllätys.

Kärppien valmentaja Lauri Marjamäellä on paljon pohdittavaa ensimmäisten liigapelien perusteella.
Kärppien valmentaja Lauri Marjamäellä on paljon pohdittavaa ensimmäisten liigapelien perusteella. Kuva: All Over Press
Timo Uusitalo

Jääkiekon SM-liigalle ilmoitettujen tietojen mukaan Kärppien ja Tapparan pelaajabudjetit ovat tämän sarjakauden suurimmat – 3,25 miljoonaa euroa.

Satsauksiin nähden toisella mestarisuosikilla peli kulkee, toisella taas ei. Tappara on napsinut neljästä pelistään vain kolmen pisteen voittoja, Kärpillä sen sijaan on neljästä koitoksestaan vain kolme pistettä, eikä yhtään täyttä pistepottia.

Lauantaina tahmeasti kauden aloittaneiden joukkueiden välisen yhteenoton vei Lukko, joka kaatoi Kärpät maalein 3–2 Oulussa. Kärpät valahti sarjan hännille – myös HPK:lla on kasassa vain kolme pistettä.

SM-liigaa johtaa 13 pinnan TPS, pisteen erolla Tapparaan.

Ottelun jälkeen Lauri Marjamäki aloitti mediatilaisuuden vihjaamalla, että maalinteko on joukkueen suurin akilleenkantapää.

– Vähän on ollut tehottomuuden kanssa ongelmia. Paikat (kaksi tolppaa) olivat nytkin alussa, ja sitten vastustajalle ensimmäinen ylivoima, ja siitä heti maali, harmitteli Kärppien valmentaja.

Marjamäki ei ole väärässä puhuessaan tukkoisesta viimeistelystä, sillä seitsemän maalia neljään peliin on vaatimaton saldo ja vähiten kaikista liigajoukkueista.

– Vähän koettelee. Ei tässä mitään oikotietä ole. Pitää tehdä töitä koko ajan. Helpottaisi, jos saataisiin onnistumisia maalien muodossa, koska se tuo tiettyä rentoutta ja momentumia, Marjamäki totesi.

Kärppien maalilla huhki Lukko-pelissä ensimmäistä kertaa tällä kaudella seuran 19-vuotias oma kasvatti, NHL-seura Seattle Krakenin varaama Niklas Kokko.

– Ei ollut helppo alku maalivahdille. Ensimmäinen kuti maalia kohti ylivoimalla, ja heti kiekko sisään. Toiseen erään ensimmäinen kuti, ja se on heti sisällä. Nuorelle jätkälle paljon keräiltävää. Mutta tosi hyvin hän tuli toisen erän loppuun ja muutenkin, sanoi Marjamäki.

Tilastojen pohjalta Kärppien alivoimapelaaminen on suurseuralle ala-arvoista, kuten se oli myös koko viime kauden. Neljä peliä ei ole iso otanta, mutta kriisipesäke on nähtävissä.

Jos joukkue päästää kiekon omaan verkkoon liki joka toisesta vastustajan ylivoimasta, niin voittaminen on äärimmäisen hankalaa.

Kärppien alivoima oli viime runkosarjakaudella toiseksi huonointa (76,64 %), mutta viime kevään pudotuspeleissä (57,14 %) ja nyt myös alkukauden otteluissa (54,55 %) sukellus on ollut entistä syvempää.

Raumalaisjoukkue pääsi lauantaina kaksi kertaa ylivoimalle tehden niistä molemmista täysosumat.

– Murhaavaa ylivoimaa, ihan niin kuin kollega (Tomi Lämsä) aiemmin totesi, Marjamäki päivitteli aiheestakin surkeaa erikoistilannetta, muttei halunnut ruotia Kärppien alivoimaa sen enempää.

Jääkiekon SM-liigan tulokset lauantaina:

JYP–KooKoo 3–0 (2-0, 0-0, 1-0)

Kärpät–Lukko 2–3 (0-1, 2-1, 0-1)

Pelicans–Jukurit 0–4 (0-1, 0-3, 0-0)

SaiPa–Sport ja 3–4 (1-2, 1-1, 1-0, 0-1)
62.14 3–4 Holmström (Scarlett,Lööke)

Tappara–KalPa 5–4 (2-0, 2-1, 1-3)

Ässät–HPK 1–0 (0-0, 1-0, 0-0)

TPS–Ilves 3–0(0-0, 2-0, 1-0)

Sarjataulukko

Suosittelemme