Hyppää sisältöön

Japanin F1-kisan palkinnot yllättävät – näin toimii ennennäkemättömällä teknologialla varustettu ”pusupokaali”

Max Verstappenin ja Red Bullin pokaalit ovat kokeneet tällä kaudella kovia. Japanin GP alkaa sunnuntaina kahdeksalta Suomen aikaa.

Max Verstappen juhlii Hollannin F1-kisan voittoa.
Kuva: Formula 1 / Getty Images
Paavo Forsberg

Voittaja suutelemassa pokaaliaan on yleinen näky urheilumaailmassa. Sunnuntaina ajettavan Japanin F1-osakilpailun palkintokorokkeella tuttu tilanne nähdään uuden teknologian siivittämänä.

Kisaa sponsoroiva yritys on valmistanut Suzukan radalla ajettavan GP:n voittajalle LED-valoilla varustetun pokaalin, joka alkaa loistaa sitä suutelevan kuljettajan kotimaan lipun väreissä.

Pokaalin toimintaperiaate käy ilmi alla olevan twiitin videosta.

– Haastoimme itsemme löytääksemme keinon yhdistää älyteknologian palkintoihin uudella, ennennäkemättömällä tavalla, jotta hetkestä palkintokorokkeella tulee entistä hienompi, pokaalia rakentamassa olleen Lenovon Philip Marchington sanoi.

”Pusupokaali” aiotaan jakaa myös Austinissa Yhdysvaltain GP:ssä, jolla on sama sponsori kuin Japanin GP:llä.

Pokaalit ohjelmoidaan juuri ennen palkintoseremoniaa, jotta ne loistavat oikeissa väreissä.

Pokaalit puhuttaneet

Pokaali nähdään todennäköisimmin punavalkosinisessä värityksessä, sillä kisaan paalupaikalta starttaava Red Bull -tallin hollantilaiskuski Max Verstappen on hallinnut kautta mielin määrin.

Verstappenin ja Red Bullin pokaalit ovat puhuttaneet tällä kaudella aiemminkin. Unkarin GP:ssä heinäkuussa toiseksi ajanut McLarenin Lando Norris juhli sijoitustaan lyömällä kuohuviinipullonsa palkintokorokkeeseen, jolloin Verstappenin voittopysti putosi maahan ja särkyi palasiksi.

Pysti oli 40 000 euron arvoinen ja sen tekemiseen oli käytetty puoli vuotta. Norris pyysi tekoaan anteeksi ja Verstappen sai myöhemmin uuden, pikavauhdilla kyhätyn pokaalin rikkoutuneen tilalle.

Norris oli myös paikalla, kun Verstappen sai pokaalinsa.

– Lando ei saa koskea tähän! Verstappen totesi nauraen.

Vain viikkoa myöhemmin Belgian GP:ssä Red Bull -tallin voittama pokaali koki jälleen kovia. Tallilla riitti aihetta juhlaan, kun Verstappen voitti ja Sergio Perez oli toinen.

Tallin jäsenet suihkuttivat juhlan kunniaksi energiajuomaa toistensa päälle. Osa lähti suihkutusta karkuun, jolloin Perezin kakkossijaa hehkuttanut kyltti kaatui viikonlopun parhaalle tallille jaettavan palkinnon päälle ja murskasi sen.

Japanin GP alkaa kello kahdeksalta Suomen aikaa.

Suosittelemme