Hyppää sisältöön

Tekoälyllä luodut lasten alastonkuvat kuohuttavat Espanjassa

Poliisi tutkii 12-14 vuotiaiden poikien osuutta kuvien tekemiseen ja niiden levittämiseen Almendralejon pikkukaupungissa.

Pikaviestipalvelu WhatsApp OnePlus-älypuhelimen ruudulla.
Tekoälyllä luotuja alastonkuvia on levitelty muun muassa Whatsappissa. Kuva: Silja Viitala / Yle
Inka Haukka

Espanjan poliisi tutkii tekoälysovelluksella kehitettyjen lasten alastonkuvien levittämistä sosiaalisessa mediassa.

Maan lounaisosissa sijaitsevassa Almendralejon pikkukaupungissa yli 20 iältään 11-17-vuotiasta tyttöä on tehnyt poliisille ilmoituksen väärennetyistä alastonkuvista. Kuvia on levitelty muun muassa Whatsappissa ja Telegramissa.

Alkuperäiset kuvat, joissa tytöt ovat olleet täysin pukeutuneita, on poimittu tyttöjen sosiaalisen median tileiltä. Kasvoihin on lisätty tekoälysovelluksen avulla alastomat vartalot.

BBC:n mukaan poliisi tutkii ainakin 11 paikallisen pojan osuutta kuvien tekemiseen ja niiden levittämiseen. Epäillyt ovat iältään 12-14-vuotiaita. Lisäksi tutkinnassa on ainakin yksi tapaus, jossa kuvien tekijöiden epäillään kiristäneen uhrilta rahaa, jottei tästä tehtyjä tekoälykuvia levitettäisi.

Lasten seksuaalisten kuvien kehittämisestä ja levittämisestä voi saada Espanjan lainsäädännön mukaan syytteet lapsipornosta. Toinen mahdollinen syyte voisi tietosuojalakien rikkominen.

Espanjassa rikossyytteet voidaan nostaa 14-vuotta täyttäneitä henkilöitä vastaan.

Almendralejossa asuva paikallinen taiteilija Javier Guerra syyttää BBC:n haastattelussa tapauksesta epäiltyjen poikien vanhempia.

– Vanhempien olisi pitänyt ottaa pojilta puhelimet pois tai asentaa sovellus, josta käy ilmi, mitä lapset tekevät kännyköillään, hän sanoo.

Lähde: AFP

Suosittelemme