Hyppää sisältöön

Valtteri Bottakselle täyskatastrofi – kävi radiossa kuumana F1-tulokkaalle ja harmitteli surkeaa tuuriaan Viaplaylla

Max Verstappen ajoi ylivoimaisesti paalulta voittoon Suzukassa ja se riitti varmistamaan Red Bullille tiimimestaruuden.

Valtteri Bottas Suzukan F1-osakilpailussa.
Valtteri Bottas joutui pettymään Suzukassa. Kuva: XPB Images
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Red Bull on voittanut F1-sarjan tiimimestaruuden, vaikka kautta on jäljellä vielä kuusi kilpailua. Max Verstappen ajoi Suzukan osakilpailun voittoon. Se riitti tiimimestaruuden ratkeamiseen, vaikka tallikaveri Sergio Perez joutui keskeyttämään kilpailun.

Lähimpien uhkaajien Mercedeksen ja Ferrarin kuljettajat eivät pystyneet ottamaan enää tarpeeksi kiinni Red Bullia, kun McLaren kiilasi heidän väliinsä palkintokorokkeelle.

Lando Norris ja Oscar Piastri ottivat himmeämmät palkintokorokesijat Verstappenin takana Suzukassa. F1-tulokas Piastrille palkintokorokesija oli ensimmäinen hänen urallaan.

Red Bullille tiimimestaruus oli kautta aikain kuudes.

– Uskomaton viikonloppu. Oli upeaa voittaa täällä. Auto toimi todella hyvin jokaisella rengasseoksella. Nyt oli tärkeintä voittaa merkkimestaruus. Olen todella ylpeä kaikista, jotka ovat työskennelleet radoilla ja tehtaalla. Meillä on ollut uskomaton vuosi, Verstappen tunnelmoi ratahaastattelussa.

– Tämä on ollut uskomattomin kisa meille ja uskomattomin vuosi. Kaikki ovat tehneet upeasti töitä, jotta voimme saavuttaa tällaisia tuloksia. Max on nyt myös kuin toiselta planeeltalta, tallipäällikkö Christian Horner kuvaili.

Red Bull juhlii tiimimestaruutta Suzukan F1-radalla.
Red Bullin Max Verstappen voitti ja pääsi tiiminsä kanssa juhlimaan tiimimestaruutta. Kuva: Getty Images
Max Verstappen juhli Suzukan osakilpailun voittoa.
Max Verstappen tuuletti Suzukan osakilpailun voittoa. Kuva: Getty Images

Valtteri Bottaksella hirveä kilpailu

Valtteri Bottaksen kisasta tuli täysi katastrofi. Hän otti 16. lähtöruudusta hyvän startin, mutta kisa meni pilalle jo ennen ensimmäistä mutkaa.

Bottas pääsi edeltä lähteneen Haasin Kevin Magnussenin ohi, mutta joutui tiukkaan paikkaan Williamsin Alex Albonin ja Alpinen Esteban Oconin väliin.

Ocon käänsi Bottaksen eteen. Suomalainen joutui tekemään väistöliikkeen ja osui sitten Alboniin. Bottakselle tuli rengasrikko.

Bottas joutui heti käymään varikolla. Muutama kierros myöhemmin suomalaisen kisa sai vielä synkemmän käänteen, kun kilpailun peräpäässä Williamsin Logan Sargeant täräytti lukkojarrutuksen jälkeen suomalaisen Alfa Romeon kylkeen.

Valtteri Bottas Suzukan F1-kilpailussa.
Valtteri Bottas oli heti ongelmissa Suzukassa. Kuva: Getty Images

Bottas hämmästeli kirosanojen sävyttämänä Sargeantin toimintaa tuoreeltaan tiimiradioon.

Sargeant oli töppäilyjensä myötä tänä viikonloppuna otsikoissa, kun aika-ajoissa Williams-kuljettaja törmäsi jo ratavalliin.

Amerikkalainen ajaa parhaillaan myös F1-tulevaisuudestaan, sillä ensi kauden kuljettajapaikoista vain hänen paikkansa on tällä hetkellä auki.

Bottas joutui Sargeantin osuman jälkeen toiselle varikkopysähdykselle, mutta se ei tuottanut toivottua tulosta. Suomalainen raportoi nopeasti tiimiradioon, että auto on ajokelvoton. Bottas joutui keskeyttämään seitsemän kierroksen ja kahden kolarin jälkeen.

Sargeant sai tilanteesta viiden sekunnin aikasakon, mutta amerikkalaistulokas joutui keskeyttämään myöhemmin kilpailun.

– Selkeästi (Sargeantin tilanne) oli sen vika. Harmi, että oli kaksi kertaa huonoa säkää kisan alussa. Ei voi hirveästi tehdä itse. Jouduttiin laittamaan auto varikolle, kun jousituksessa ja diffuusorissa oli vaurioita, Bottas kuvaili Viaplaylle.

Bottaksen mukaan kisassa voi vain vähän arvioida, kannattaako kolarialtista kuljettajaa ohittaa.

– Ei ole montaa mahdollisuutta yrittää ohitusta. Pakko oli yrittää. Muuten olisin ollut hännillä koko kisan, Bottas totesi.

Sargeant selitteli tilannetta myös Viaplaylle.

– Rehellisesti sanottuna ajattelin, että Valtteri olisi nähnyt sen. En olisi koskaan pystynyt ajamaan mutkaa läpi. Valtteri meni ulkopuolelle. Tilanne oli vikani, mutta ajattelin Valtterin nähneen lukkojarrutukseni, Sargeant sanoi.

Valtteri Bottas ja Logan Sargeant Suzukan F1-kilpailussa.
Hetki ennen lopullista niittiä. Logan Sargeantilla jarrut menevät lukkoon. Kohta tulee osuma, joka päättää Valtteri Bottaksen kisan. Kuva: Getty Images

Red Bullin Sergio Perezilläkin oli karmea kilpailu. Hän otti heti lähdössä osumaa Mercedeksen Lewis Hamiltonin kanssa. Myöhemmin hän rikkoi sääntöjä turva-auton takana ajamisesta ja sai viiden sekunnin pysähtymisrangaistuksen. Perez ei edes ehtinyt suorittaa rangaistustaan ennen kuin törmäsi myöhäisen jarrutuksen takia Haasin Kevin Magnusseniin.

Meksikolaisen Red Bulliin tuli sen verran vahinkoja, että Perez joutui keskeyttämään kilpailun.

Max Verstappenilla on erinomainen mahdollisuus varmistaa kuljettajien mestaruus seuraavana kilpailuviikonloppuna Qatarissa kahden viikon päästä. Verstappen voi päästä juhlimaan mestaruutta jo Qatarin sprinttikisassa. Perezin pitäisi saada sprinttikisasta kuusi pistettä enemmän kuin Verstappen, jotta mestaruustaisto jatkuu.

Tiimien pistetilanne

Kuljettajien pistetilanne

Suosittelemme