Hyppää sisältöön

Maratonilla murskaava maailmanennätysjuoksu! Uusi ME-nainen debytoi vasta viime vuonna

Tigst Assefa juoksi Berliinin maratonilla uuden naisten maailmanennätyksen. Eliud Kipchoge voitti Berliinissä ennätyksellisesti viidennen kerran.

Etiopialainen Tigst Assefa juoksi maratonin uuden ME:n 2.11.53 Berliinin maratonilla 24.9.2023.
Etiopialainen Tigst Assefa juoksi maratonin uuden ME:n. Kuva: Getty Images
Pertti Lappalainen,
Mika Halonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Etiopialainen Tigst Assefa murskasi Berliinin maratonilla naisten maailmanennätyksen yli kahdella minuutilla. Assefan uusi maailmanennätysaika on 2.11.53.

Kenian Brigid Kosgein vuonna 2019 Chicagossa juoksema 2.14.04 oli edellinen maailmanennätysaika.

Assefan jälkeen Berliinissä toiseksi juoksi Kenian Sheila Chepkurui, joka hävisi etiopialaiselle lähes kuusi minuuttia ajalla 2.17.49. Kolmanneksi sijoittui Tansanian Magdalena Shauri ajalla 2.18.41.

Assefa voitti Berliinin maratonin viime vuonnakin.

26-vuotias Assefa erikoistui aiemmin urallaan 800 metrin matkalle. Hänen ennätyksensä matkalla on 1.59,24. Hän kilpaili 800 metrin ratamatkalla muun muassa Rion olympialaisissa 2016, muttei päässyt alkueristä jatkoon.

Vuonna 2018 Assefa vaihtoi maantiematkoille. Ensimmäisen maratoninsa hän juoksi maaliskuussa 2022 Saudi-Arabiassa. Debyyttimaratonin aika oli 2.34.01.

Seuraavan maratoninsa Assefa juoksi Berliinissä syyskuussa 2022, jolloin hän voitti ajalla 2.15.38. Tuolloin aika oli kaikkien aikojen kolmanneksi kovin naisen juoksema maratonaika – tosin Ruth Chepngetich ja Amane Berison juoksivat kovemmat ajat vielä samana syksynä.

Assefa siis paransi ensimmäisen ja toisen maratoninsa välillä aikaa yli 18 minuuttia.

Nyt uran kolmannella maratonilla ajasta lähti reilusti yli kolme minuuttia. Matkan puolivälissä Assefa oli matkalla loppuaikaan 2.12.40, joten hän pystyi kiristämään vielä jälkimmäisellä puolikkaalla.

Assefa karisti muut kannoiltaan jo hyvissä ajoin.

– Tiesin, että haluan tavoitella maailmanennätystä, mutta en koskaan uskonut, että tekisin sen tällä kertaa, Assefa iloitsi maalissa.

Etiopialainen Tigst Assefa juoksi maratonin uuden ME:n 2.11.53 Berliinin maratonilla 24.9.2023.
Tigst Assefa murskasi edellisen ME-ajan. Kuva: Getty Images

Maratonin naisten Suomen ennätys on Alisa Vainion viime talvena Espanjassa juoksema 2.27.26.

Suomalaismiehistä neljä on juossut kovemman maratonajan kuin naisten uusi ME-aika. Suomen ennätys on Janne Holménin 2.10.46. Lisäksi alle Assefan ajan 2.11.53 ovat päässeet niukasti Francis Kirwa, Esa Tikkanen ja Jukka Toivola.

Kipchogelle historiallinen voitto

Miesten maratonilla ME-mies, kenialainen Eliud Kipchoge voitti Berliinissä ennätyksellisesti viidennen kerran. Hän ylitti maalilinjan ajassa 2.02.42.

Etiopian juoksijasuuruus Haile Gebrselassie voitti Berliinissä neljä kertaa.

Kakkossijan nappasi Kenian Vincent Kipkemoi (2.03.13) ja kolmanneksi Berliinissä juoksi Etiopian Tadese Takele (2.03.24).

Eliud Kipchoge Berliinin maratonin 2023 lehdistötilaisuudessa.
Eliud Kipchoge ei tällä kertaa yltänyt ME-aikaansa, vaikka oli sen vauhdissa vielä kisan puolivälissä. Kuva lehdistötilaisuudesta ennen Berliinin maratonia. Kuva: Getty Images

Rion olympialaisissa 2016 ja Tokion olympialaisissa 2021 maratonin olympiakultaa voittanut Kipchoge juoksi ensimmäisen maratonin ME-aikansa (2.01.39) Berliinissä vuonna 2018.

Vuosi sitten Berliinissä Kipchoge paranteli maailmanennätyksen aikaan 2.01.09. Nyt Kipchoge tavoitteli jälleen ME-aikaa, mutta jäi siitä noin puolitoista minuuttia.

– Opin aina jokaisesta kilpailusta ja jokaisesta voitosta. Olen erittäin iloinen voittaessani viidennen kerran Berliinissä ja käytän näitä oppeja valmistautuessani olympialaisiin, Kipchoge jutteli.

Kipchoge on myös ainoa ihminen maailmassa, joka on juossut maratonin alle kahden tunnin. Tuota aikaa ei kuitenkaan hyväksytty viralliseksi ME-ajaksi, koska kyse oli Wienissä suoritetusta ennätyskokeesta, ei virallisesta kilpailusta.

Suosittelemme