Maastohiihdon valovoimaisin supertähti Johannes Hösflot Kläbo antoi värikkään kesän jatkoksi lisää kritiikkiä Norjan hiihtoliiton johdolle yhdysvaltalaistoimittaja Nathaniel Hertzin podcast-haastattelussa.
Kläbo ei ole kuulunut kesällä Norjan maajoukkueeseen eikä viisinkertaisella olympiavoittajalla ole vieläkään ensi kauden kattavaa edustussopimusta liiton kanssa.
Norjalaislehti VG uutisoi Kläbon podcast-kommentit näyttävästi. Kläbo sanoi suoraan, ettei Norjan hiihtoliitto tällä hetkellä kohtele urheilijoita hyvin eivätkä liiton ihmiset ole avoimia. Kläbo kritisoi heidän arvojaan.
– He tekevät todella lyhytnäköisiä päätöksiä ajattelematta urheilijaa. Koen, että urheilija on arvoasteikolla alhaalla, mikä on mielestäni väärin, Kläbo latasi.
Kläbon asianajaja Pål Kleven oli kaksi päivää aiemmin lähettänyt kirjeen maan hiihtoliittoon. Kirjeessä ilmaistiin, etteivät Kläbo ja myös Klevenin edustamat alppihiihtotähdet Lucas Braathen ja Alexander Aamodt Kilde ole tekemässä urheilijasopimusta. Liitto ja urheilijat eivät ole päässeet yhteisymmärrykseen urheilijoiden markkinointioikeuksista.
Kläbo sanoi podcastissa toivovansa, ettei joudu kieltäytymään maajoukkueesta uudelleen tulevaisuudessa. Hän pitää maajoukkuetta hyvänä asiana.
– Mutta mielestäni on tärkeää, että urheilijat asetettaisiin etusijalle ja että liitto sekä liiton johtajat saavat työssä ajatteluunsa hieman enemmän näitä arvoja, 26-vuotias hiihtotähti purki tuntojaan.
Jo keväällä liiton maajoukkuevalinnat aiheuttivat kuohuntaa Norjassa. Kläbo on kesän mittaan ollut pettynyt siihen, ettei hänen luottohuoltajansa Frode Pedersenin työsopimusta jatkettu. Lisäksi Pedersen sanoi VG:lle, että hiihtojoukkueen huoltoryhmässä muun muassa vallitsee epäterve työilmapiiri.
Norjan yleisradioyhtiö NRK haastatteli perjantaina Norjan maastohiihtojoukkueen vuodenvaihteessa väistyvää johtajaa Espen Bjervigiä. Bjervig toivoi, että tapaisi mahdollisimman nopeasti Kläbon tai hänen isänsä, joka toimii hiihtäjän managerina. Haakon Kläbo sekä hiihtotähti olivat juuri palanneet harjoitusleiriltä Yhdysvalloista.
Bjervig sanoi NRK:lle, että Kläbon esittämissä väitteissä oli paljon vaikeasti tulkittavia asioita.
– Haluan keskustella tästä suoraan hänen kanssaan saadakseni käsityksen lausunnoista.
Bjervig on sanonut, että heillä on Kläbon kanssa hyvä keskusteluyhteys. Hän totesi aiemmin VG:lle, että hän kokee heidän olevan useista asioista samaa mieltä, mutta heidän perspektiivinsä moniin Norjan hiihdon sisäisiin asioihin on erilainen.
Urheilijoiden asialla
Kläbo kertoi haastattelussa, että hänelle on ollut pitkään tärkeää edistää urheilijoiden oikeuksia. Krista Pärmäkosken managerina useita urheilijasopimuksia neuvottelemassa ollut Aki Pajunoja näkee, että Kläbo ajaa tällä hetkellä laajemman joukon asiaa.
– Hän ajaa kaikkien ammattihiihtäjien etuja. Kirkkaimmilla supertähdillä on iso markkina-arvo, jolloin oikeuksista tulee taistelua. Suomessa esimerkiksi Iivo Niskanen on ikään kuin raivannut tietä muillekin, Pajunoja arvioi.
– Rivien välistä on kuulunut, ettei Norjassa arvosteta urheilijan asemaa, mikä on suuri yllätys, Pajunoja pohtii Kläbon ulostuloja.
Hän lisää, ettei valtaosa hiihtäjistä voi toimia kuten Kläbo, sillä maailmancupin kilpailut jäävät väliin, jos urheilijasopimusta liiton kanssa ei ole. Hiihtäjille maailmancup on joukkueurheilutermein ”seurajoukkuekausi”, jolloin he ansaitsevat palkkansa.
Ylen asiantuntija, entinen huippuhiihtäjä Ville Nousiainen on samoilla linjoilla. Hän sanoo, että Kläbo on niin menestynyt, että hän voi panna Norjan hiihtoliitolle kampoihin julkisestikin. Monella heikommin pärjäävällä tilanne on toinen.
– Liitto voisi laittaa hiihtäjän syrjään ja sanoa, että kamppaile keskenäsi, sillä maasta löytyisi tusina samantasoisia korvaajia, Nousiainen avaa.
Hänen mukaansa urheilijoilla on usein vähän valtteja käsissään sopimusneuvotteluissa, jos he haluavat harjoittaa ammattiaan. Liitto on etulyöntiasemassa neuvotteluissa.
Kläbon puuttuminen maailmancupista olisi Norjan hiihdolle jättimäinen imagotappio.
– Hiihdossa ei ole aiemmin ollut Kläbon veroista supertähteä, siksi kohukin on nyt ennennäkemätön, Pajunoja puolestaan tiivistää.
Sopimusvääntöjä ollut Suomessakin
Norjassa Kläbon sopimuksesta on väännetty ennenkin. Lisäksi Pajunoja nostaa esille entisen supertähden Petter Northugin, jolla oli aktiiviaikanaan sopimusvääntöä Norjan hiihtoliiton kanssa. Northug hiihti maailmancupia edustussopimuksella, joka kesti talvikauden.
Nousiainen sanoo, että sopimusten pykälistä on väännetty Suomessakin. Hän antaa esimerkin maajoukkueen sponsoripaikoista. Nousiainen muistaa aktiiviajoiltaan, että urheilijat joutuivat kamppailemaan saadakseen henkilökohtaisen sponsorinsa asuihin, vaikka kaikki liitolla myytävänä olleet sponsoripaikat eivät olisikaan olleet varattuina.
– Saimme lopulta neuvoteltua, että tyhjäksi jääneelle paikalle sai laittaa oman sponsorin mainoksen, Nousiainen kertoo.
Hän lisää, että ajoittain sopimusten allekirjoittaminen on joillain urheilijoilla mennyt hyvin lähelle kauden alkua. Lopulta hiihtäjät ovat aina olleet lähtöviivalla kauden alkaessa.
Jo pitkään hiihtomanagerina toiminut Pajunoja sanoo, että sopimusneuvotteluissa on ollut tilanteita, joissa liitto ja urheilija ovat joistain asioista eri mieltä. Hän kuitenkin sanoo, että tämän jälkeen asioista on aina päästy keskustelemaan.
Hän jakaa kiitosta Suomen hiihtoliiton tämänhetkiselle toiminnanjohtajalle Ismo Hämäläiselle.
– Hän ymmärtää, haluaa keskustella ja virittää pohdintaa, miten asioissa päästäisiin yhteisymmärrykseen, Pajunoja kiittelee.
Urheilijasopimuksen on palveltava molempia osapuolia, minkä takia on tärkeää, että neuvotteluissa on edustus urheilijan puolelta sekä liitosta.
– Aiempi linja ehkä oli, että sopimus tuli enemmän saneltuna liitosta, Pajunoja paljastaa.
Nähdäänkö Kläbo Rukalla?
Kläbo painotti podcast-haastattelussaan, että urheilijoiden on tärkeää auttaa maajoukkuetta esimerkiksi erilaisissa sponsoritapahtumissa. Hän sanoi sellaisen tuntuvan hyvältä, koska asia on tärkeä.
– Mutta on myös tärkeää, että liitto ymmärtäisi urheilijoillakin olevan jotain oikeuksia, ja urheilijoille on tärkeää pystyä tekemään asioita omiin arvoihinsa perustuen. Tällaiset asiat ovat tärkeitä minulle, jotta voin allekirjoittaa sopimuksen, Kläbo lateli.
Nousiainen sanoo olevansa yllättynyt, että Norjan hiihtoliitto ei näytä ottaneen asiaa vakavasti. Kläbo ilmoitti jo keväällä jäävänsä ulos maajoukkueesta. Pajunoja arvelee, että asian käsittely mediassa kertoo Kläbon turhautumisesta.
– On riittävän pitkään yritetty taistella tuulimyllyjä vastaan, mutta muutosta ei ole tapahtunut oikeaan suuntaan, joten asia on viety mediaan käsiteltäväksi, Pajunoja spekuloi.
Hän toivoo asiaan ratkaisua. Harjoituskausi on kuumimmillaan, joten hiihtäjätkään eivät kaipaa ylimääräisiä stressitekijöitä.
– En usko, että kukaan urheilija tuollaisesta väännöstä nauttii. Tai en minä ainakaan sellaista masokistia ole tavannut, Pajunoja sanoo.
Kläbo kertoi haastattelussa, että hän haluaa kilpailla maailmancupissa tulevalla kaudella, mutta varasuunnitelmana on liittyä Northugin Ski Classics -talliin pitkän matkan kilpailuihin, mikäli sopu liiton kanssa ei synny.
– Odotan Bjervigiltä ja muilta johtajilta, että heillä olisi arvoja, joiden takana he seisoisivat, Kläbo toivoi haastattelussa.
Nousiainen ja Pajunoja väläyttävät Ski Classics -mahdollisuutta, mutta molemmat uskovat, että Kläbo nähdään Rukalla. Nousiainen sanoo, että yhdeksänkertainen maailmanmestari on niin erikoistapaus, että vuonomaan hiihtoliitto vääntää sovun väkisin syksyn aikana. Hän uskoo liiton tekevän joitain myönnytyksiä.
Pajunoja näkee, että Kläbo lisää hiihtoliiton painetta Ski Classics -spekuloinnilla. Sarjavaihdon toteutumiseen hän ei usko.
– Uskon ja toivon, että osapuolet pääsevat ratkaisuun.