Hyppää sisältöön

Mellakointi keskeytti Ajaxin ottelun, kuvat ja videot näyttävät totaalikaaoksen – ministeri raivoissaan: ”Hävetkää”

Vielä ei ole vielä tiedossa, milloin keskeytetty ottelu pelataan loppuun. Ajax on aloittanut kautensa heikosti ja on Eredivisiessä vasta sijalla 13. Seura on myös erottanut jalkapallojohtajan Sven Mislintatin tehtävästään.

Levottomuuksia keskeytetyn Ajax–Feyenoord-ottelun jälkeen.
Ratsupoliisit paimensivat mellakoivia faneja. Kuva: DeFodi Images via Getty Images
Paavo Forsberg
Avaa Yle-sovelluksessa

Ajaxin ja Feyenoordin välinen Hollannin pääsarjaottelu jouduttiin keskeyttämään toisen puoliajan alussa turhautuneiden kannattajien heiteltyä soihtuja kentälle Ajaxin Johan Cruijff -stadionilla.

Tapahtumat alkoivat 37. minuutilla, kun Igor Paixao vei Feyenoordin jo 3–0-johtoon. Ajax-kannattajat alkoivat tässä vaiheessa heitellä kentälle soihtuja ja ottelu keskeytettiin hetkeksi ensimmäisen puoliajan lopulla. Tauolle päästiin yhdeksän minuutin lisäajan jälkeen.

Soihtujen heittely jatkui toisella puoliajalla, kunnes 55. minuutilla tuomari keskeytti ottelun lopullisesti ja ohjasi pelaajat pukukoppeihin. Hollannissa on otettu ongelmien takia käyttöön linjaus, että ottelu keskeytetään kokonaan, jos häiriöt jatkuvat.

Ottelun jälkeen osa Ajax-kannattajista yritti murtautua stadionille, mutta mellakkapoliisi taltutti heidät hevosten ja kyynelkaasun avulla.

Vielä ei ole vielä tiedossa, milloin ottelu pelataan loppuun.

– Tämä on sysimusta päivä, Ajaxin valmentaja Maurice Steijn sanoi.

Maan oikeusministeri Dilan Yesilgöz-Zegerius kommentoi tapahtumia viestipalvelu X:ssä.

– Tällä ei ole mitään tekemistä jalkapallokannattajuuden kanssa. Leikitte pelaajien, toisten kannattajien ja itsenne turvallisuuden kanssa. Hävetkää, oikeusministeri kirjoitti.

Ajaxin johto ilmoitti seuran verkkosivuillaa, että tämän tyyppinen käytös ei kuulu Ajaxiin.

– Pettymys huonosta kauden alusta on ymmärrettävää, mutta se ei ole koskaan syy häiriökäyttäytymiselle. Pyydämme anteeksi kaikilta, jotka ovat tunteneet olonsa turvattomaksi, Ajaxin johto kommentoi.

Lisäksi Ajax tiedotti sunnuntaina, että seura on päättänyt lopettaa välittömästi yhteistyön jalkapallojohtaja Sven Mislintatin kanssa. Potkujen syyksi kerrotaan laaja tuen puute organisaatiossa.

–Useista yrityksistä huolimatta emme ole onnistuneet palauttamaan laajaa tukea. Tämä on johtanut levottomuuteen seuran ympärillä ja huonoihin tuloksiin. Sven on tehnyt valtavasti töitä Ajaxin eteen viime kuukausina ja olemme siitä kiitollisia. Nyt on Ajaxin etujen mukaista jatkaa yhteisin voimin ja löytää tie takaisin menestykseen, kommentoi väliaikainen toimitusjohtaja Jan van Halst.

Ajaxin alkukauden otteet vaikuttivat ilmeisesti fanien käytöksen. Suurseura on sarjataulukossa neljän pelaamansa ottelun jälkeen 13. sijalla, kymmenen pistettä sarjakärki PSV:n takana. Edelliskaudella Ajax jäi Eredivisiessä kolmanneksi, eikä saanut paikkaa Mestarien liigaan.

Ajax-kannattajat sytyttivät ilotulitteita katsomossa.
Ajaxin kannattajat sytyttivät soihtuja katsomossa. Kuva: ANP via Getty Images
Soihtuja Ajaxin kentällä.
Osa soihduista lensi maalin lähelle. Kuva: ANP via Getty Images
Ajax-kannattajat hajottivat Johan Johan Cruijff-stadionin oven.
Kannattajat hajottivat stadionin oven. Kuva: ANP via Getty Images

Levottomuudet riivaavat

Hollannin jalkapallossa nähtiin jo edelliskaudella todella paljon levottomuuksia.

Lue lisää: Hollannin jalkapallossa sysimusta viikko – asiantuntijat järkyttyivät väkivallasta Euroopassa: ”Ajan kysymys, kunnes joku menettää henkensä”

Toukokuussa joukko kotijoukkue AZ Alkmaarin ultrafaneja yritti hyökätä Konferenssiliigan välierän loppuvihellyksen jälkeen katsomonosaan, joka oli varattu West Hamin kannattajille.

Viime kaudella levottomuuksien takia keskeytettiin myös muun muassa Groningenin ja Ajaxin välinen ottelu ja Groningenin ja Nijmegenin ottelu, jossa katsoja heitti tuopilla avustavaa erotuomaria.

Ajaxin ja Feyenoordin ottelut ovat perinteisesti olleet kiivaita. Huhtikuussa Ajaxin Davy Klaassen sai Hollannin Cupin välierässä Feyenoordin katsojan heittämästä sytkäristä haavan päähänsä. Ottelu keskeytettiin, mutta pelattiin loppuun.

Päivitetty 25.9.2023 klo 10.50: Ajaxin johdon kommentit tapaukseen sekä Sven Mislintatin erottaminen jalkapallojohtajan tehtävästä.

Suosittelemme