Hyppää sisältöön

Kommentti: Kunnia Armand Duplantisille, mutta tätä urheilu on parhaimmillaan! Naisten maratonin ME on sensaatio, johon edes Usain Bolt ei pystynyt

Etiopialaisnaisen Berliinissä juoksema maailmanennätys on vuoden yleisurheilusuoritus, kirjoittaa toimittaja Atte Husu.

Tigist Assefa juoksi naisten maratonin uudeksi maailmanennätykseksi 2.11.53.
Tigist Assefa juoksi naisten maratonin uudeksi maailmanennätykseksi 2.11.53. Kuva: Luciano Lima/Getty Images
Toimittaja Atte Husu.
Atte HusuUrheilutoimittaja

Kun urheilija tekee maailmanennätyksen, suoritusta voi aina kuvailla sensaatioksi. Mutta kun urheilija parantaa voimassa olevaa ME:tä 1,63 prosenttia, sensaatiota on tarkasteltava laajemmassa mittakaavassa.

Etiopialaisen Tigist Assefan lauantaina Berliinissä juoksema naisten maratonin ME-aika 2.11.53 on suoritus, jollaista ei ole todistettu yleisurheilun lähihistoriassa.

Assefa paransi edellistä ME:tä kaksi minuuttia ja 11 sekuntia eli kohensi maailman kovinta aikaa edellä mainitut 1,63 prosenttia.

ME oli yleisurheilukauden seitsemäs henkilökohtainen, jos otetaan huomioon arvokisoissa mukana olevat lajit. Mikään kuudesta muusta ME:stä ei yllä prosentuaalisena parannuksena edes samalle sivulle Assefan ennätyksen kanssa.

Lähimmäksi pääsee yhdysvaltalainen Ryan Crouser, joka työnsi toukokuussa kuulaa 23,56 metriä. Hän paransi omissa nimissään ollutta ME:tä 19 senttiä eli 0,81 prosenttia.

Ryan Crouser pukkasi ensimmäisenä ihmisenä kuulaa yli 23,5 metriä. Hän ei pelkää puhua jo 24 metrin haamurajasta.
Ennen Crouserin ennätystalkoita kuulantyönnön ME oli 23,12. Crouser on siis parantanut ME:tä yhteensä 44 senttiä eli 1,9 prosenttia. Kuva: Katharine Lotze/Getty Images

Pääosan esittäjä vaihtui

Lauantaipäivä 24. syyskuuta oli pedattu kenialaiselle kestävyysjuoksun kuninkaalle Eliud Kipchogelle.

Manageri Jukka Härkönen selvitti Yle Urheilun pyynnöstä Assefan asiainhoitajalta Gianni Demadonnalta, että Berliinin kisajärjestäjät olivat maksaneet Kipchogelle starttirahaa 300 000 euroa.

Kipchoge oli puolimatkassa vielä ME-vauhdissa, mutta hyytyi lopussa ja saapui maaliin ajassa 2.02.42. Sekin on 15 sekuntia kovempi aika kuin Dennis Kimetton vuonna 2014 juoksema miesten silloinen ME 2.02.57.

Kipchoge on nauttinut viime vuosina yleisurheilijoista kovinta starttirahaa, joista kovin, 600 000 euroa, on Lontoosta muutaman vuoden takaa.
Kipchoge on nauttinut viime vuosina yleisurheilijoista kovinta starttirahaa. Suurin summa, 600 000 euroa, on Lontoosta muutaman vuoden takaa. Kuva: Luciano Lima/Getty Images

Sittemmin Kipchoge on parantanut Kimetton ME-lukemia kahdesti, molempina kertoina Berliinin kaduilla. Vuonna 2018 Kipchoge pysäytti ajanoton 2.01.39:ään, viime vuonna kulki vielä puoli minuuttia kovempaa.

Ennätyksistään ensimmäisessä Kipchoge lohkaisi ME:stä suurimman palasen, 1,01 prosenttia. Kun jälkimmäinen huomioidaan mukaan, Kipchoge on parantanut Kimetton ME:tä 1,46 prosenttia.

Assefa pudotteli ME:stä siis kertalaakista enemmän kuin Kipchoge kahdessa ennätysparannuksessa yhteensä.

Pikajuoksun jamaikalainen supertähti Usain Bolt paransi vuosina 2008 ja 2009 satasen ME-lukemia yhteensä 0,16 sekuntia, 9,74:stä 9,58:aan. Bolt paransi siis ME:tä yhteensä 1,64 prosenttia.

Moni kuvitteli, että Berliinin MM-kisojen satanen olisi vasta alkua nuoren Usain Boltin ME-aikojen sarjassa. Toisin kävi.
Moni kuvitteli, että Berliinin MM-kisat olisivat vasta alkua nuoren Usain Boltin ME-aikojen sarjassa. Toisin kävi. Kuva: Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images

Suurin yksittäinen ennätysparannus nähtiin sekin Assefan tavoin Berliinissä, kun Bolt juoksi voimassa olevan ME:n pudottaen vanhasta hulppeat 11 sadasosaa. Assefaan verrattuna ME koheni yhdellä kertaa kuitenkin vain 1,14 prosenttia.

Vaikka Assefan ME-parannus on hirmuinen, se ei ole lähelläkään historiallinen yleisurheilun mittapuulla.

Esimerkiksi pituusmies Bob Beamonin vuonna 1968 Meksikon olympialaisissa leiskauttama voittotulos 890 senttiä oli 55 senttiä parempi kuin kisoihin saavuttaessa voimassa ollut Ralph Bostonin ME. Petrausta tuli siis hulppeat 6,59 prosenttia.

Assefalle Berliniin maratonin voitto oli uran ensimmäinen ja Kipchogelle jo viides. Härkönen arvioi, että Assefan starttiraha on ensi vuonna 70 prosenttia Kipchogen summasta.
Assefalle Berliniin maratonin voitto oli uran ensimmäinen ja Kipchogelle jo viides. Härkönen arvioi, että Assefan starttiraha on ensi vuonna 70 prosenttia Kipchogen summasta. Kuva: Luciano Lima/Getty Images

Rajan hakemisen viehätys

Ottamatta mitään pois seiväshypyn lainalaisuuksia uudelleen kirjoittavalta Armand Duplantisilta, mutta jos Assefa olisi varustettu seiväslogiikalla, jossa ME-korkeutta hivutetaan ylöspäin sentti sentiltä, etiopialainen olisi juoksemisen sijaan kävellyt maalisuoran.

Näin Assefa olisi pönkittänyt todennäköisyyksiään juosta seuraavissa kisoissaan uuden ME:n. Se taas olisi näkynyt hänen pankkitilillään satoina tuhansina euroina ME-bonusten ja starttirahojen muodossa.

Duplantis on ylittänyt riman ME-korkeudesta seitsemän kertaa ja tienannut yli miljoona euroa pelkästään Kansainvälisen yleisurheiluliiton, kisajärjestäjien ja sponsoriensa ME-bonuksilla.

Duplantisin ME-juhlat ovat yleisurheilussa jo tuttua kauraa, mutta hänen todellinen tuloskuntonsa on kaikille arvoitus. Arvioiden mukaan ruotsalainen voisi ylittää riman 630:stä.
Duplantisin ME-juhlat ovat yleisurheilussa jo tuttua kauraa, mutta hänen todellinen tuloskuntonsa on kaikille arvoitus. Arvioiden mukaan ruotsalainen voisi ylittää riman 630:stä. Kuva: Ali Gradischer/Getty Images

Ruotsalaistähteen liitetään silti aina ME:n syntyhetkellä kysymys, missä hänen todelliset rajansa juuri sillä hetkellä menevät. Viimeksi näin kävi tasan viikko sitten, kun Duplantis ylitti Eugenessa käydyissä Timanttiliigan finaaleissa riman korkeudesta 623.

Assefan tapauksessa vastaavaa pohdintaa ei tarvinnut lauantaina käydä. Radalle jäi kaikki. Se on urheilussa paras mahdollinen tilanne.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit kommentoida sitä 26.9. kello 23.00 saakka. Keskustelua varten tarvitse Yle Tunnuksen.

Suosittelemme