Hyppää sisältöön

SDP ei heitä kapuloita Turun raitiotien rattaisiin

Demarien kunnallisjärjestön edustajisto päätti sunnuntain kokouksessaan hyväksyä, että raitiotien suunnittelua jatketaan.

Havainnekuva Turun raitiotiestä Uudenmaankadun varrelta.
Havainnekuva raitiotiestä Kuva: Åbo stad
Eino Kossila
Avaa Yle-sovelluksessa

Turun SDP ei asetu poikkiteloin raitiotien suunnittelun jatkamisen kanssa.

Kunnallisjärjestön edustajisto käsitteli sunnuntain kokouksessaan kantaa raitiotien suunnittelun jatkamiseen. Ratkaisu asiassa syntyi myöhään illalla äänin 33–22.

Alakynteen jäi Esko Heinosen tekemä, raitiotien suunnittelun lopettamista vaatinut esitys. Äänestyksen päätteeksi edustajisto merkitsi raitiotiestä käydyn keskustelun tiedokseen.

Kyseessä on raitiotien jatkon kannalta merkittävä päätös, sillä kaupungin toiseksi suurimman puolueen tuen menettäminen olisi todennäköisesti tarkoittanut raitiotien kaatumista tai ainakin hankkeen jatkon merkittävää hankaloitumista.

Kartta raitiotien linjauksesta Varissuolta keskustan kautta satamaan.
Raitiotien yleissuunnitelmassa päätetty reitti kulkee Varissuolta satamaan. Kuva: Kimmo Gustafsson / Yle

SDP:n kanta ei äänestyksen myötä varsinaisesti muuttunut, sillä edustajisto on jo kuntavaalien jälkeen vuonna 2021 Turun pormestariohjelman hyväksymisen yhteydessä päättänyt, että päätös raitiotiestä tehdään aikanaan, kun kaikki suunnitelmat on tehty.

Raitiotien yleissuunnitelma ja ehdotus toteutussuunnitteluun siirtymisestä tulee Turun kaupunginhallitukseen vielä syksyn aikana.

Apulaispormestari Piia Elo ei yllättynyt vastustajien määrästä

Sunnuntain kokouksessa oli hyvä vire Turun raitiotien selvitysten kattavuudesta ja hankkeen kannattavuudesta, summaa raitiotietä kannattanut SDP:n apulaispormestari Piia Elo.

– Päällimmäisenä eilisestä monelle varmasti jäi mieleen erityisesti se, että mikäli raitiotietä ei tehdä, pitää olla jonkin näköinen kuva siitä, mitä yhtä mittavaa tehdään jos halutaan puuttua segregaatioon ja jatkaa tätä kehitystä mitä Turussa tällä hetkellä on, Elo sanoo.

SDP:n näkemykset jakaantuvat Turun raitiotieasiassa, kertovat Piia Elo ja Henry Toivari

Sunnuntain äänestystulos raitiotiestä oli Elon mukaan odotettavissa.

– Kyllä minä katsoin, että oltiin kuitenkin tästä jo aiemmin linjattu näin, että ne lopulliset taloudelliset päätökset tai tiedot pitää olla, ennen kuin lopullista päätöstä ruvetaan tekemään.

En visualisering av hur Tavastgatan i Åbo skulle se ut med spårvägar och spårvagnar.
Raitiotie havainnekuvassa Hämeenkadulla. Kuva: Åbo stad

Elo ei yllättynyt raitiotien suunnittelun jatkamista vastaan äänestäneistä.

– Tiedän, että meillä on edustajistossa paljon jäseniä, joiden mielestä Turkuun ei pidä tulla raitiotietä. Tiedän, että siellä oli tehty paljon töitä sen eteen, että löytyisi riittävä vastustus, eli en sinällään ollut yllättynyt.

Kokouksen puheenvuoroissa ratikan puolustajat niskan päällä

Raitiotien vastustajiin kuuluvan Henry Toivarin mukaan kokouksessa pidettiin yhteensä noin kolme tuntia raitiotiehanketta puolustavia alustuspuheenvuoroja.

Toivari esitteli edustajistolle omassa alustuksessaan lyhyesti raitiontien vastustajien perusteet. Toivarin mukaan hankkeesta saatava hyöty on tällä spekulatiivista ja raitiotie palvelisi vain pientä osaa turkulaisista.

– Painavin peruste on, että valtio on vetämässä 30 prosentin avustuksen pois. Tämä tieto perustuu julkisuudessa olleisiin valtiovarainministeriön kannanottoihin. Toki lopullinen päätös tulee myöhemmin, mutta se näyttää hyvin todennäköiseltä, Toivari sanoo.

Toivarin mielestä SDP:n ratikkaoppositiota on painostettu pormestariohjelmalla. Mikäli SDP lipeäisi pormestariohjelmassa tehdystä päätöksestä, johtaisi se SDP:n vaikutusvallan kutistumiseen.

– Painostettu todella pahasti. SDP:n hallituksen peruste oli, että pormestari Minna Arve on uhannut demareita johtopaikkojen menettämisellä, mikäli teemme toisenlaisen ratkaisun, Toivari toteaa.

Raitiotieoppositio aikoo Toivarin mukaan jatkaa työtään SDP:n sisällä.

Suosittelemme