Hyppää sisältöön

Opiskelijat vallanneet korkeakouluja eri puolilla maata – 15 000 euroa opintolainaa ottanut opiskelija: ”Opintotuella ei oikeasti eletä”

Mielenilmauksia on järjestetty maanantaina eri puolilla maata ja uusia on tulossa lähipäivinä. Paikalla on ollut vaihteleva määrä opiskelijoita.

Oulun yliopiston aulassa oli kahdeksan aikaan Ylen toimittajan arvion mukaan noin sata opiskelijaa. Paikalle odotetaan enemmän ihmisiä, sillä ohjelma alkaa kymmeneltä. Veera Kiiskilä on huolissaan hallituksen leikkauksista. Video: Janne Körkkö / Yle
Tekijät
Avaa Yle-sovelluksessa

Opiskelijoiden mielenilmaukset Petteri Orpon hallituksen kaavailemia leikkauksia vastaan jatkuvat.

Mielenilmaukset alkoivat aamukahdeksalta, kun opiskelijat valtasivat Oulun yliopiston aulan. Mukana on myös Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijoita.

Kampuksien valtaaminen jatkui heti kello 9 Itä-Suomen yliopiston kampuksella Joensuussa, LUT-yliopiston kampuksella Lappeenrannassa sekä Tampereen yliopiston Hervannan kampuksella, Keskustakampuksella ja Tampereen ammattikorkeakoulun pääkampuksella.

Puoliltapäivin opiskelijat valtasivat Jyväskylän yliopiston päärakennuksen. Mukana on myös Jyväskylän ammattikorkeakoulun opiskelijoita.

Helsingissä protestiin liittyivät Metropolia-ammattikorkeakoulun Arabian kulttuurikampuksen opiskelijat. Valtauksen tarkoituksena on kiinnittää huomiota opiskelijoiden ahdinkoon, opiskelijat kertovat tiedotteessaan.

Lisäksi osa viime viikolla käynnistyneistä mielenilmauksista jatkuu tällä viikolla. Ainakin Helsingin yliopisto sekä Taideyliopisto ovat yhä vallattuja.

Tiistaina uusia mielenilmauksia järjestetään ainakin Lapin yliopistossa ja Kajaanin ammattikorkeakoulussa.

Johanna Pekkonen, 24-vuotias kulttuurituotannon opiskelija ja Magnus Seelisch, 26-vuotias tekstiilisuunnittelun opiskelija Metropolia Ammattikorkeakoulusta
Metropolia ammattikorkeakoulun kulttuurituotannon opiskelija Johanna Pekkonen ja tekstiilisuunnittelun opiskelija Magnus Seelisch ovat mukana osoittamassa mieltään. Kuva: Anssi Väisänen / Yle

Opintotukikuukausien riittäminen huolettaa

Oulun yliopiston tietojenkäsittelijöiden killan hallituksen puheenjohtaja Veera Kiiskilä arvioi maanantaina kello kahden aikaan iltapäivällä, että paikan päällä on noin 70 opiskelijaa. Heidän lisäksi moni opiskelija piipahtaa mielenilmauksessa omien aikataulujen mukaan.

– Arvelisin, että luku on sadan hengen pinnassa. Haipakkaa on reilusti, mutta tunnelma on rauhallinen, mukava ja yhteisöllinen. Vaikka aihe on vakava, tämä yhdistää opiskelijoita, Kiiskilä kuvailee.

Kampuksen valtaus kestää toistaiseksi tai niin kauan, että joku hallituksesta kommentoi asiaa.

Nyt viidettä vuotta yliopistossa opiskelevan Kiiskilän on tarkoitus valmistua kandidaatiksi ensi keväänä. Opinnot ovat viivästyneet uupumuksen ja töiden takia parilla vuodella.

– Minun on pitänyt miettiä tosi tarkasti sitä, että tukikuukausia on opintojen loppuun, että saa varmasti nostettua kaikki lainaerät.

Kiiskilä kertoo palauttaneensa opintotukia saamastaan palkasta, jotta saa maksimoitua lainan saamisen.

– Se on se millä me pääasiallisesti oikeasti eletään. Yllättäen 270 euron opintotuella nyt viimeisimpien indeksikorotusten jälkeen ei oikeasti eletä.

Kiiskilä kertoo, että hänellä on tällä hetkellä opintolainaa noin viidentoista tuhannen euron edestä. Hän arvelee summan nousevan ainakin kahteenkymmeneentuhanteen.

Veera Kiiskilä seisoo hieman sivuttain ja katsoo kameran oikealle puolelle.
Oulun yliopistossa mielenilmaus järjestettiin maanantaina tietojenkäsittelijöiden killan hallituksen puheenjohtaja Veera Kiiskilän aloitteesta. Kuva: Janne Körkkö / Yle

Jyväskylässä marssittiin vastalauseena leikkauksille

Reilu sata opiskelijaa valtasi maanantaina puoliltapäivin Jyväskylän yliopiston päärakennuksen. Valtaus alkoi yliopiston kirjaston Lähteen edustalta, josta edettiin seremoniallisesti marssien reilu sata metriä Alvar Aallon suunnittelemaan päärakennukseen.

Valtauksen järjestävät Jyväskylän yliopiston ja ammattikorkeakoulun opiskelijat.

Mielenilmaus on vastalause hallituksen kaavailemille opiskelijoiden toimeentuloon kohdistuville leikkauksille. Opiskelijoiden huolena ovat etenkin opintotuen indeksijäädytys ja asumistukeen kaavaillut heikennykset.

– Hallitus tekee Suomesta täydellistä dystopiaa, kun koko ajan leikataan. Opiskelijoiden asumistuen leikkauksesta seuraa asunnottomuutta, kun ei ole varaa asua eikä elää, kiteyttää mielenilmauksen järjestäjä Minttu Koponen.

Mielenilmauksen alkaessa ei ollut vielä varmuutta, saavatko valtaajat yöpyä päärakennuksessa. Jos se on mahdollista, opiskelijat ovat varautuneet viikon mittaukseen valtaukseen.

– Tai niin kauan kuin vaatimuksiimme vastataan, täsmentää Koponen.

Opiskelijoiden mielenilmausta varten perustetussa Whatsapp-ryhmässä on yli 300 henkilöä.

Jyväskylän ylopiston opiskelijat matssivat mielenosituskulkueessa Lähteeltä kohti yliopiston päärakennusta.
Jyväskylän mielenilmauksen yhteydessä järjestettävään marssiin osallistui maanantaina reilu sata opiskelijaa. Kuva: Jarkko Riikonen
Opiskelijat kiinnittävät "Tunkekaa leikkaukset perseeseen" -lakanaa yliopiston päärakennuksen aulaan.
Opiskelijoiden maalaamista kylteistä löytyy eri asteisia ukaaseja, kuten: opiskelijat nouskaa vastarintaan, eikö teitä hävetä ja tunkekaa leikkaukset perseeseen. Kuvan lakana kiinnitettiin Jyväskylän päärakennuksen aulaan. Kuva: Jarkko Riikonen
Jyväskylän ylopiston aulassa reilu sata opiskelijaa talon valtaajina.
Jyväskylässä mielenilmauksen järjestävät Jyväskylän yliopiston ja ammattikorkeakoulun opiskelijat. Kuva: Jussi Lindroos

”Mihinkään ei voi luottaa”

Vajaat parikymmentä opiskelijaa banderolleineen aloitti Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksen valtauksen maanantaina aamuyhdeksältä.

Karelia-rakennuksessa järjestettävässä vuorokauden kestävässä valtauksessa on ohjelmassa muun muassa kansanedustaja Krista Mikkosen puhe, open mic -esityksiä ja runonlausuntaa. Tunnelmaa pitää yllä dj.

Opiskelija Ruska Itkonen pitää korkeakoulujen yhteistä kampusvaltausta merkittävänä.

– Hyvällä yhteisrintamalla toivottavasti saamme vaatimuksemme kuuluviin.

Neljällä nuorella opiskelijalla on käsissään mielenosoituslakana.
Essi Inkinen, Ruska Itkonen, Elmiina Mentula ja Jasmin Tuomi saapuivat aamulla mielenilmaukseen Itä-Suomen yliopiston kampukselle Joensuussa. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle

Opiskelija Sade Voutilaisen mukaan monet eduskuntavaaleissa äänestäneet opiskelijat ovat pettyneitä.

– Kokoomusta äänestäneet uskoivat, että koulutuksesta ei leikata. Kesällä kokoomus alkoikin suunnitella leikkauksia. Koko ajan tulee leikkauksia lisää. Tuntuu, että mihinkään ei voi luottaa.

Opiskelija-aktiivit odottavat lisää opiskelijoita mukaan valtaukseen, johon saa osallistua kuka vain.

Voutilainen on opiskelijoiden lisäksi huolissaan ihmisten pärjäämisestä laajemminkin.

– Olen innoissani psykologian opiskelusta. En kuitenkaan tiedä, miten tulevassa työssäni tulen ratkaisemaan tilanteet, joissa vastaanotolle tullaan rakenteellisten ongelmien synnyttämien tai pahentamien mielenterveysongelmien takia. Jos on vaikka masentunut tai ahdistunut, siksi ettei ole yksinkertaisesti rahaa elää.

Mielenilmauksiin odotetaan satoja opiskelijoita

Opiskelijat osoittavat mieltään myös Tampereen yliopiston Hervannan kampuksella, Keskustakampuksella sekä Tampereen ammattikorkeakoulun pääkampuksella Kaupissa.

Opiskelijat valtasivat korkeakoulujen tiloja vastalauseena Petteri Orpon hallituksen politiikalle. Valtaus kestää ennalta määrittelemättömän ajan.

Tampereen ylioppilaskunta Trey ei ole mielenosoituksen järjestävä taho, mutta seisoo silti liikehdinnän takana.

– Emme ole varsinainen järjestävä taho, mutta olemme linjanneet, että väkivallattomilla valtauksilla ja mielenilmauksilla on myös meidän tukemme, ja kannustamme opiskelijoita ehdottomasti osallistumaan valtauksiin, kertoo Treyn varapuheenjohtaja Onni Härkönen.

Maanantaiaamuna Hervannan kampuksella oli paikalla noin kymmenen mielenosoittajaa. Härkönen arvioi, että parhaimmillaan mielenosoittajien määrä voi nousta reilusti yli sataan ihmiseen.

Treyn varapuheenjohtaja Onni Härkönen kuvattuna Hervannan kampuksella 25.9.2023.
Tampereen ylioppilaskunta Treyn varapuheenjohtaja Onni Härkönen kannustaa opiskelijoita osallistumaan mielenilmauksiin. Kuva: Valtteri Kujansuu / Yle
Mielenilmaus Tampereen yliopiston Hervannan kampuksella 25.9.2023.
Hallituksen suunnittelemat leikkaukset pienentäisi muun muassa opiskelijoiden opintorahaa. Kuva: Valtteri Kujansuu / Yle
Salla Sinisammal ja Sanni Hujanen mielenosoituksessa Tampereen yliopiston Hervannan kampuksella 25.9.2023.
Tampereen yliopiston arkkitehtiopiskelijat Salla Sinisammal ja Sanni Hujanen ovat mukana järjestämässä yliopiston valtausta Hervannan kampuksella. Kuva: Valtteri Kujansuu / Yle

Myös Lappeenrannan korkeakouluopiskelijat valtasivat LUT-yliopiston päärakennuksen. Valtaukseen osallistui heti yhdeksältä kuusi opiskelijaa, mutta paikalle odotetaan lisää opiskelijoita aamun edetessä.

Mukana on muun muassa LUT-yliopiston konetekniikan ja yhteiskuntatieteiden opiskelijoita sekä LAB-ammattikorkeakoulun kuvataiteiden opiskelijoita. Osa opiskelijoista aikoo olla aulassa yön yli.

Lappeenrannassa valtauksen järjestävät yksittäiset opiskelijat. LUT-yliopiston ylioppilaskunta ei ole osallisena valtauksen järjestämisessä.

Kuusi opiskelijaa aulatilassa virittämässä lakanoita, joissa mielenosoitustekstejä.
Lappeenrannassa korkeakouluopiskelijat valtasivat LUT-yliopiston päärakennuksen aulan aamuyhdeksältä. Kuva: Ville Toijonen
Seitsemän opiskelijaa yliopiston aulassa.
Lappeenrannassa mielenilmaukseen osallistuu sekä LUT-yliopiston että LAB-ammattikorkeakoulun opiskelijoita. Kuva: Ville Toijonen
Opiskelija virittämässä yösijaa korkeakoulun aulassa.
Osa opiskelijoista aikoo olla LUT-yliopiston päärakennuksen aulassa yön yli. Kuva: Ville Toijonen

”Kuristamisen pitää päättyä”

Ensimmäisenä maanantaina kampuksen valtasivat Oulun yliopiston ja Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijat.

Oulun yliopiston aulassa oli kahdeksan aikaan Ylen toimittajan arvion mukaan satakunta opiskelijaa. Paikalle odotetaan enemmän ihmisiä, sillä ohjelma alkaa kymmeneltä.

Opiskelijat istuvat Oulun yliopiston aulassa lattialla ja penkillä.
Oulun yliopistossa mielenilmaus käynnistyi aamulla kahdeksan aikaan. Kuva: Janne Körkkö / Yle
Kyltti, jossa lukee "Lopettakaa kidutus leikkaisitte kunnolla". Pyöveli katkaisee päätä.
Oulussa opiskelijoiden pääsanoma hallitukselle on, että ”kuristamisen pitää päättyä”. Kuva: Janne Körkkö
Yliopiston lattialla on teltta, jonka päällä on kyltti "Ei tilaa rasismille"
Oulun yliopiston aulaan pystytettiin heti aamulla pari telttaa. Kuva: Janne Körkkö

Oulun korkeakouluopiskelijoiden pääsanoma hallitukselle on, että ”kuristamisen pitää päättyä”.

– Sitä on jatkunut ihan liian kauan ja opiskelijat ovat tähän tähän nyt väsyneitä, kertoo Oulun yliopiston tietojenkäsittelijöiden killan hallituksen puheenjohtaja Veera Kiiskilä, jonka aloitteesta mielenilmaus järjestetään Oulussa.

Hallitus on kertonut suunnittelevansa opintorahan indeksikorotusten jäädyttämistä, mikä pienentäisi myös opiskelijoiden opintorahan arvoa. Hallitus on myös kaavaillut leikkauksia yleiseen asumistukeen.

Lisäksi Kiiskilä on huolissaan hallituksen aikeista lisätä lukukausimaksuja. Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) valmistelee korotuksia ulkomaisten opiskelijoiden lukukausimaksuihin. Kiiskilä uskoo, että mikäli sille annetaan lupa, lukukausimaksut leviävät ja lisääntyvät.

– Yhtäkkiä koulutus on vaan harvoille ja valituille ja niille, joilla on rahaa maksaa siitä. Se ei käy yhteen Suomen tavoitteiden kanssa siitä, paljonko korkeakoulutettuja pitäisi tulevaisuudessa olla.

Kiiskilä kertoo, että opiskelijoihin kohdistuvat leikkaussuunnitelmat olivat ”viimeinen pisara” ja mielenilmaus on opiskelijoille ainoa vaihtoehto.

– Nyt sen on pakko loppua. Ei ole kohta enää mistä leikata. Meillä ei ole kohta enää opiskelijoita eikä sitten ole tiedettä tai osaajia.

Mielenilmaukset alkoivat viime viikolla

Opiskelijoiden toimeentuloon kaavailtuja leikkauksia vastustavat mielenilmaukset käynnistyivät viime viikolla. Tiistaina Helsingin yliopiston opiskelijat valtasivat yliopiston päärakennuksen ja Turun yliopistossa esimerkkiä seurattiin keskiviikkona.

Torstaina mielenilmaukset jatkuivat, kun joukko Muotoiluinstituutin opiskelijoita valtasivat LAB-ammattikorkeakoulun Niemen kampuksen tilat Lahdessa ja yöpyivät kampuksella. Mielenilmaus jatkui vielä perjantaina.

Orpon hallitus neuvotteli ensimmäisessä budjettiriihessään viime viikolla valtiovarainministeriössä. Remontin vuoksi neuvotteluja ei käyty tavalliseen tapaan Säätytalolla.

Juttua korjattu 25.9.2023 kello 8.27: Hallituksen budjettineuvottelut käytiin viime viikolla, ei tällä viikolla.

Juttua korjattu 26.9.2023 kello 9.12: Hallitus on kertonut suunnittelevansa opintorahan indeksikorotusten, ei indeksituen jäädyttämistä. Tämä pienentäisi myös opiskelijoiden opintorahan arvoa, ei suoraan opintorahaa.

Juttua korjattu 26.9.2023 kello 9.29: Sade Voutilaisen sitaattia korjattu.

Suosittelemme