Hyppää sisältöön

Yliopistovaltaukset levisivät turkulaislukioon – rehtori kehuu opiskelijoita aktiivisuudesta: ”Passiivisuus on nykyajan suurin ongelma”

Rehtori Jouko Kauppisen mukaan valtauksen takana on pieni joukko aktiivisia opiskelijoita, jotka haluavat ottaa kantaa hallituksen leikkauksiin.

Koulurakennuksen eteen on ripustettu lakana, jossa lukee punaisella tekstillä PML on vallattu.
Joukko Puolalanmäen lukion opiskelijoita osoittaa mieltään hallituksen leikkauksia vastaan. Kuva: Päivi Leppänen / Yle
Heinimaija Hirvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Puolalanmäen lukion oppilaat Turussa osoittavat tukea korkeakouluopiskelijoiden mielenilmauksille. Puolalanmäen lukion pihalle on ripustettu tänä aamuna lakana, jossa lukee ”PML on vallattu”.

Rehtori Jouko Kauppisen mukaan valtauksen takana on pieni joukko aktiivisia opiskelijoita, jotka haluavat ottaa kantaa hallituksen leikkauksiin.

– Passiivisuus on nykyajan suurin ongelma. On hyvä asia, että nuoret ovat aktiivisia, Kauppinen näkee.

Hän kertoo saaneensa opiskelijoilta tiedon valtauksesta etukäteen. Mielenilmauksella ei ole Kauppisen mukaan vaikutuksia koulupäivään, vaan opetusta järjestetään normaalisti.

Valtauksesta sovittiin noin 50 hengen keskusteluryhmässä, kertoo mielenilmaukseen osallistunut Maia Majabacka:

– Sovittiin, että pääasiassa aktiivinen osa tästä valtauksesta tapahtuu tänään viiteen asti. Osa opiskelijoista jää vielä iltayhdeksään asti.

Suomen lukiolaisten liitto kannusti viime viikolla myös lukiolaisia ottamaan kantaa toimeentuloleikkauksiin. Vaikka liitto kannustaakin lukiolaisia vaikuttamaan päätöksentekijöihin esimerkiksi oppilaitostilojen rauhanomaisilla valtauksilla, ei se itse ole aktiivisesti järjestämässä mielenilmauksia.

Korkeakouluopiskelijat järjestävät tänään maanantaina mielenilmauksia ympäri Suomea sekä yliopistoissa että ammattikorkeakouluissa. Mielenilmausten taustalla on Petteri Orpon (kok.) hallituksen kaavailemat leikkaukset.

Hallitus suunnittelee opintorahan indeksituen jäädyttämistä, leikkauksia yleiseen asumistukeen sekä korotuksia ulkomaisten opiskelijoiden lukukausimaksuihin.

Leikkauksia vastustavat mielenilmaukset käynnistyivät viime viikolla. Opiskelijat järjestivät mielenilmauksen muun muassa Turun yliopistolla viime viikolla.

Juttuun lisätty klo 17.08 Maia Majabackan kommentti.

Suosittelemme